امروزه، حضور انبوه سگ‌های ولگرد فقط محدود به تهدیدی برای شهروندان نیست. به گفته کارشناسان حیات وحش، حضور گله‌های سگ در زیستگاه‌های حیات وحش در خطر انقراض نقش مهمی دارد.

دخترکی در پارک کوهسار شهران، کنار والدین خود ایستاده و مشغول بازی است. چند سگ آهسته آهسته به سمت آن‌ها می‌روند؛ مادر با صدای بلند فریاد می‌زند: «بریم تو ماشین» و به سرعت خود و دخترکش را به داخل خودرو می‌اندازد. کمی پایین‌تر هم جوانانی مشغول تهیه غذا هستند. بو و دود کباب؛ سگ‌ها را به آنجا کشانده. سگ‌ها منتظرند مقداری غذا، از سفره آن‌ها سهیم شوند. گروهی از سگ‌ها نیز در اطراف زباله‌های ریخته شده در کنار کوه، جمع شده و با سر و دست خود مشغول به‌هم زدن هستند.

دوستی که کنار من ایستاده و این صحنه‌ها را با دقت مرور می‌کند، می‌گوید: «سگ، سگ، سگ؛ هر جای این پارک شش هزار هکتاری هستند. پارکی که ورودی‌ها و خیابان‌های زیادی دارد و هر جای آن که بایستی و بنشینی کنارت حلقه می‌زنند. اصلاً هر جای ایران که باشی! هر روز بیشتر هم می‌شوند!»

این صحنه‌ها خیلی عادی شده، اما ‏ترس زنان و کودکان از سگ ‎ها غیرقابل انکار است. ‏‏صبح زود یا در ساعات تاریکی شب وقتی در محله‌های شهری تردد می‌کنیم، تعداد سگ‎‏‌هایی که به طمع غذا به سمت‌مان می‌‎آیند به خودی خود ترسناک است، چه رسد به برخی زنان و کودکان که در مواجهه با چنین صحنه‎‌هایی وحشت می‌کنند و دچار مشکلات روحی ‏‏و روانی می‌شوند.

 صورت مسأله

نامش هرچه باشد، فرقی نمی‌کند؛ ولگرد، بلاصاحب، پرسه زن، بی‌خانمان یا خیابانی؛ چیزی از صورت مسأله پاک نمی‌کند. رعب و وحشت، اولین عکس‌العمل شهروندان در مواجهه با گله‌ای از سگ‌هاست که در گوشه و کنار شهر دیده می‌شوند؛ حیواناتی که حضورشان وقت و بی‌وقت برای شهروندان از کودکان تا بزرگسالان گاه مشکلات روحی و روانی ایجاد می‌کند. اگر تا چند سال پیش در کوه‌های اطراف تهران، چند سگ را همزمان یکجا می‌دیدیم تعجب‌برانگیز بود؛ اما در همین شهر، در پارک کوهسار، جمعیت آن‌ها آنچنان زیاد شده که دیگر تعجب کسی را برنمی انگیزد. با وجود این کمتر کسی جرأت می‌کند از خودرو خود پیاده شود و منظره شهر را از آن بالا تماشا کند.

شهریور امسال، مرکز پژوهش‌های مجلس مطالعاتی با عنوان «مروری بر چالش‌های مدیریت سگ‌های پرسه زن آزاد در کشور» منتشر کرد که در آن آماری از میزان حیوان گزیدگی در کشور ارائه شده بود. براساس این گزارش در ایران فقط در سال گذشته (۱۴۰۱)، ۳۲۰ هزار و ۱۱ مورد حیوان‌گزیدگی ثبت شده که حدود ۸۱ درصد این موارد مربوط به سگ‌ها بوده است. در نیمه نخست امسال نیز، ۷۸۴ نفر به دلیل گازگرفتگی سگ به پزشک مراجعه کرده‌اند و تعداد ۵ نفر به دلیل ابتلا به هاری جان خود را از دست داده‌اند.

یک متخصص اکولوژی و مدیریت حیات وحش، رشد افسارگسیخته جمعیت حیوانات در شهر را از مشکلات اساسی عدم مدیریت صحیح پسماند‌های شهری می‌داند و  می گوید: بیشتر سگ‌ها از پسماند‌های غذایی موجود در شهر، تغذیه می‌کنند. به همین دلیل دغدغه‌ای برای تولید مثل ندارند و در طول سال همیشه در حال زاد و ولد هستند. یکی از مواردی که این فعال محیط زیست به آن اشاره می‌کند، رها کردن دام‌های تلف شده توسط دامداران و کشتارگاه‌ها در حاشیه شهر‌ها و جاده‌های روستایی است. به گفته او، این موضوع علاوه بر اینکه بهداشت عمومی را تهدید می‌کند، موجب جمع شدن سگ‌های ولگرد در کنار لاشه این حیوانات شده است.

عبدالله سالاری می‌افزاید: از سوی دیگر شهرداری به خاطر فشار دوستداران به ظاهر حامی حیوانات، کنترل درستی روی این حیوانات انجام نمی‌دهد و پیمانکارانی که برای عقیم‌سازی به صورت پروژه‌ای و قراردادی فعالیت می‌کنند، به دلیل بسیاری از مسائل از جمله قیمت‌های پایین عقیم سازی، کار خود را به درستی انجام نمی‌دهند و فقط یک چرخه معیوب پرداخت پولی را به حرکت درمی آورند که عده‌ای خاص از آن منتفع می‌شوند.

طرح زنده‌گیری

شهرداری تهران در سال‌های گذشته، طرحی با عنوان «زنده گیری سگ‌های ولگرد»، در راستای جمع‌آوری این حیوانات اجرا کرد. مأموران این سازمان در قالب «زنده گیرها» سگ‌های ولگرد در معابر و اماکن شهری را جمع‌آوری و با تزریق واکسن و عقیم سازی، به پناه گاه‌ها منتقل می‌کردند. در مقابل گروه دیگری هم می‌گویند حامی حقوق حیوانات هستند و برای دفاع از عملکرد خود به روش‌های گوناگونی متوسل می‌شوند و در فضای مجازی با گذاشتن شماره تلفن، حساب بانکی و جملات ترحم آمیز، دل خوانندگان‌شان را به درد می‌آورند. از سوی دیگر مخالفان هم هزار و یک دلیل می‌تراشند تا بگویند نگهداری از آن‌ها چه مشکلاتی برای مردم و محیط زیست ایجاد می‌کند.

سالاری ضمن تأیید این موضوع می‌گوید: در این میان، افراد سودجویی هم وجود دارند که در راستای منافعشان در فضای اجتماعی فعالیت می‌کنند. آن‌ها علاقه‌مند نیستند که موضوع سگ‌های ولگرد مدیریت شود.

 عقیم سازی

یکی از موضوعاتی که در این رابطه مورد نقد و بررسی قرار گرفته عقیم‌سازی یا معدوم‌سازی سگ‌های ولگرد در محیط‌های شهری است. بر اساس ابلاغیه وزارت کشور، شهرداری‌ها موظف به عقیم سازی و نه معدوم‌سازی حیوانات ولگرد هستند. با وجود این برخی متخصصان حوزه حیات وحش و محیط زیست معتقدند که این روش نه تنها به بهبود وضعیت کمکی نمی‌کند، بلکه موجب افزایش زمینه بیماری‌های واگیردار مشترک میان حیوان و انسان می‌شود.

به گفته این متخصص اکولوژی و مدیریت حیات وحش، عقیم‌سازی حیوانات بی‌صاحب یکی از روش‌هاست. با وجود این، بر فرض عقیم بودن تمامی سگ‌ها و عدم زاد و ولد آنها، غذارسانی به آن‌ها باعث افزایش طول عمر، تشدید رقابت‌های غذایی و قلمرویی و در نهایت منجر به پرخاشگری این گونه می‌شود.

فرایند عقیم‌سازی سگ‌های بی صاحب در تهران به عهده شرکت ساماندهی مشاغل و در شهر‌های دیگر به عهده سازمان پسماند و در روستا‌ها به عهده دهیار است. او می‌گوید که به چشم خود دیده، که سگی، دارای پلاک عقیم‌سازی بوده و به اصطلاح عقیم‌سازی شده، اما هشت توله دارد. به اعتقاد او این یک چرخه معیوب است. عده‌ای سودجو برای جمع آوری و عقیم‌سازی این حیوانات با شهرداری قرارداد می‌بندند، اما نه تنها به اندازه تعهدشان سگ جمع‌آوری نمی‌کنند، بلکه آن‌هایی را که زنده‌گیری کرده‌اند، عقیم نمی‌کنند. در نتیجه، رهاسازی سگ‌های ولگرد، اما به ظاهر عقیم؛ که قدرت باروری بالایی دارند موجب می‌شود هر سال توله‌های زیادی به دنیا بیاورند.

به گفته این فعال محیط زیست، با توجه به محدودیت فضای شهری و افزایش آنها، شهر برای قلمروشان کفایت نمی‌کند و وارد محیط طبیعی می‌شوند. در منطقه تلو سگ‌های ولگرد زیادی وجود دارند که منجر به حذف گونه‌های این منطقه مثل خرگوش، روباه، گرگ و گراز شده‌اند و اکنون فقط و فقط در این منطقه سگ وجود دارد.

 حیات وحش زیر فشار سگ‌های ولگرد

امروزه، حضور انبوه سگ‌های ولگرد فقط محدود به تهدیدی برای شهروندان نیست. به گفته کارشناسان حیات وحش، حضور گله‌های سگ در زیستگاه‌های حیات وحش در خطر انقراض نقش مهمی دارد. سالاری می‌گوید: در محیط طبیعی رقابت غذایی با گونه‌های وحشی به وجود می‌آید، به تبع اینکه تعدادشان زیاد است و به آن‌ها غذارسانی می‌شود گونه‌های وحشی را از این چرخه رقابت حذف می‌کنند تا آن‌ها مجبور به ترک زیستگاه‌شان شوند.

مخاطرات این سگ ها، فقط محدود به تلف کردن گونه‌های حیات وحش نیست. انتقال بیماری‌های مختلف به حیات‌وحش بخصوص گربه سانان تهدید بزرگی محسوب می‌شود. همچنین یکپارچگی ژنی سگ سانان وحشی را به هم می‌ریزد. به گفته سالاری، ویروس هاری، ویروس دیستمپر و ویروس پاراویروس سگ سانان از عوامل بیماری زای ناشی از حضور سگ‌های ولگرد در زیستگاه محسوب می‌شود. همچنین درون‌آمیزی با گونه‌هایی مثل گرگ و تولد موجوداتی به نام گرگاس می‌تواند سبب دو تهدید جدی شود؛ نخست از بین رفتن یکپارچگی ژن سگ سانان وحشی و دوم افزایش احتمال حمله به انسان و دام است. زیرا این حیوان خصوصیاتی مثل سگ و نزدیکی به انسان را دارد و از سوی دیگر خشونت و وحشیگری گرگ را دارد.

این متخصص اکولوژی و مدیریت حیات وحش ادامه می‌دهد: هفته گذشته در یکی از مناطق حفاظت شده لواسانات، تعداد زیادی سگ ولگرد، کل وحشی را دوره کرده بودند تا آن را شکار کنند؛ هر چند موفق نشدند، اما این‌گونه مخاطرات زیست محیطی که منجر به شکار و کشته شدن حیات وحش شود، زیاد است.

کافی است برای قدم زدن به پارکی یا منطقه‌ای طبیعی مثل پارک کوهسار، جاده لواسان و تلو برویم، با انبوهی از سگ‌های ولگرد مواجه می‌شویم که به فاصله‌های اندک از هم لمیده و حمام آفتاب می‌گیرند! سگ‌هایی که هر از چند گاه خبر حمله شان به افراد رسانه‌ای می‌شود که مرگ تلخی را برای کودکان و حتی بزرگسالان با دندان‌های تیزشان رقم زده‌اند. از سوی دیگر، حذف فیزیکی این حیوانات هم به لحاظ انسانی غیراخلاقی است؛ بنابراین باید چه کرد که نه سگ‌ها را بکشیم، نه خود و حیات وحش را قربانی سگ‌ها کنیم؟!

منبع: ایران

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۴ ۰۳ دی ۱۴۰۲
اگر به سرعت یه فکری براشون نکنند قطعا باید به عواقب دردناک برای مردم و حتی خود حیوانات فکر کنند این همه حیوان ولگرد اگر گرسنگی بشه حتما یه کاری می‌کنه حالا بیماری و خطرات دیگه هم هست یه عده یا منافعشان به سگ ها گره خورده یا واقعا درکی از خطر تعداد بالای حیوانات ندارند
Iran (Islamic Republic of)
sahel
۱۶:۵۳ ۰۳ دی ۱۴۰۲
شهرداری چه غلطی میکنه؟ بی بخار
بجای بوق و کرنا کردن یه هفته ای همه رو جمه کنه سم بده
خجالت نمیکشن بودجه رو میگیرن هیچ کاری هم نمیکنن
زهر بشه تو گلوتون
Iran (Islamic Republic of)
م ر ن
۰۰:۱۱ ۰۳ دی ۱۴۰۲
امثال اینهایی که ادعای حمایت ازسگهای ولگرد دارند فقط مشتی سگباز ودشمن نظام هستندهرکی میگه نه اگه ازفردا دولت اعلام کنه آوردن خرگوش توپارک وخرگوش گردانی ممنوع ببینیدچطور خرگوش بدست سروکله مخالفین وبراندازهای بیشرم پیدامیشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۳۷ ۰۲ دی ۱۴۰۲
رفته بودیم پارک معلوم نبود پارک آدمیزاد بود یا پارک سگ ها ، یه مشت آدم سگ گرفتن آورده بودن تو پارک ، یه نفر آدم چندتا سگ آورده بود ، آقا رسیدگی کنید ، ما راضی نیستیم، امنیت که نداریم هیچی ، پول و مالیات و بیت المال و عوارض شهرداری که باید خرج رفته آدم ها بشه که پارک باشه بچه ها توش بازی کنن و بزرگترها تفریح کنن داره خرج یه مشت سگ میشه
پارک ساختیم آدم توش بره یا پارک سگ ساختین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۳ ۰۲ دی ۱۴۰۲
عاجزانه درخواست دارم از مسئولین یه فکری برای این سگ گردانی کنید به خدا عاصی شدیم بدون قلاده جولان میدن سانت به سانت خیابون ادرار و مدفوع میکنن بابا توروخدا ....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۴۸ ۰۲ دی ۱۴۰۲
تو رو خدا سگ های پارک پردیسان تهران را جمع کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۶ ۰۲ دی ۱۴۰۲
سگهای ولگرد رو جمع کنید مسئولین محترم اگر دیر بجنبید فاجعه بار می آید. هرکسی هم به بهانه محیط زیست و جمع کردن فالور دخالت کرد اونو هم ببرید محل جمع آوری... لطفا سگهای ولگرد رو جمع کنید به اندازه کافی مردم تو خانه ها سگ جمع کردن
Iran (Islamic Republic of)
زاگرسیان
۱۷:۳۳ ۰۲ دی ۱۴۰۲
هر موجود جانی دارد و حیاتی ولی چرا باید اینهمه موجود ولگرد و با انواع بیماری ناشناخته و آنهم بصورت چندین ملیون در کشوری مسلمان و شیعه با اینقدر مشکل باشند
حیوانات قابل اعتماد نیستند بسیاری از حیوانات حتی با وجود محبت هر آن ممکن است به فرد محبت کننده حمله کنند حالا یا بیماری هاری دارند یا دیگر بیماریهایی که جهان پزشکی امروز نیز در درمانشان عاجز و ناتوان است
چقدر انسانهایی بی‌گناهی از بزرگ و کوچک گرفته که اکنون زیر خاکند و توسط سگها کشته شدند
عقیم سازی راهکار خوبی است که تدریجی از دست آنها جامعه را پاک کنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۶ ۰۲ دی ۱۴۰۲
سگهای لیرصاحب را باید جایی جمع کرد و یا صادر کرد و یا عقیم کرد
در کشوری که اینقدر جوان معتاد و یا بیکارند وجود چندین ملیون سگ و و پرورش و اینقدر هزینه و رسیدگی و خورد و خوراک برای اینهمه موجود بی صاحب چرا باید باشد و چرا عقیم نباید بشوند
Iran (Islamic Republic of)
حمید
۱۷:۱۳ ۰۲ دی ۱۴۰۲
سلام و عرض ادب، از آلودگی صوتی این حیوانات نگفتید، شب ها وقتی به صورت گله‌ای صدا می‌دهند خواب را از چشم هر انسانی می‌گیرند. شهرها شبها در تصرف سگ ها . . .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۳ ۰۲ دی ۱۴۰۲
سگ ها را صادر بکنید به کشور کره
گوشت سگ را با لذت می‌خورند!
در عسلویه دیدم که نسل سگ ها توسط کره ایها از بین رفت!
هر شب سگ کباب داشتند!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۳ ۰۲ دی ۱۴۰۲
من نمیدونم سگ و گربه با اون دندونای وحشتناک و دراکولایی که میتونن گوشت آدم رو پاره پاره کنن چه زیبایی و قشنگی دارن که خیلیا عاشقشونن ؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۱ ۰۲ دی ۱۴۰۲
سگا حیوونای فوق العاده موذی و حیله گری هستن و با ملوس بازی و لوس بازی خودشونو تو دل آدم جا میکنن ولی وقتی ولشون میکنی به همه حمله میکنن و همه رو میخوان تیکه پاره کنن و وقتی میزنیشون چنون شیون و زاری میکنن و ننه من غریبم بازی درمیارن که جیگر آدم براشون کباب مبشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۴ ۰۲ دی ۱۴۰۲
اقایان مسئول !
شما را قسم میدم به هرکسی که براتون عزیزه و دوستش دارید به خدا و مقدسات!!!
دستور بدید این سگها و گربه های ولگرد را از سطح همه شهرها جمع بکنند و یک کاری بکنند !!!
بخدا زشته برای شهرهای شیعه نشین ما
بسیاری اصلا رعایت شرعی هم نمی کنند
این چه بلاییه؟!
به چرندیات حمایت گران و اینها هم توجه نکنید دروغ میگن
غلط کردن بی بندو بارها !!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۲ ۰۲ دی ۱۴۰۲
یه آقایی که تو اینستاگرام خیلی معروفه و مثلا پایگاه مراقبت از سگها اداره میکنه به بهونه نگهداری از سگها کلی پول و خیریه از مردم گرفته و ماشین ساشی بلند خریده !
اینو پیگیری کنین اگه خیلی ادعا دارین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۴ ۰۲ دی ۱۴۰۲
از لاشه سگهای ولگرد برای تغذیه وحوش تو زمستونا باید استفاده بشه البته بعد از تایید اداره دامپزشکی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۳ ۰۲ دی ۱۴۰۲
چندوقت پیش برای ورزش به پارک چیتگر رفتم که سگ از پشت بهم حمله کرد با اینکه اصلا کاری باهاش نداشتم، حیوانات به هیچ عنوان قابل پیش بینی نیستن و امکان داره به کودک و افراد کم توان حمله کنن. حداقل اماکن عمومی مثل پارک چیتگر از وجود سگهای ولگرد پاک کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۶ ۰۲ دی ۱۴۰۲
بعضیا صب تا شب میگردن و گونی گونی غذا میریزن برای سگ ها و گربه ها ؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۳ ۰۲ دی ۱۴۰۲
سگ ها جای خودش تور خدا گربه هارو هم ببینید اصلا دیگه نمی ترسن میان تو دل ادم فقط اینارو جمع کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۹ ۰۲ دی ۱۴۰۲
فقط باید بدون درد کشته شوند مثل تزریق سم ...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۶ ۰۲ دی ۱۴۰۲
.واقعا واقعا باید این سگها جمع آوری بشه و سپس به روش تزریق و غیره کشته بشن و .....انصافا همه جا هستن و همشون هم بیماری دارن