حسین حیدری مدیرکل دامپزشکی استان کرمانشاه گفت : چند سالی است واحدهایی با عنوان فروشگاههای عرضه لبنیات سنتی در کشور و استان دایر شده است که براساس پروتکلهای سازمان دامپزشکی مورد تایید نیستند هرچند که مجوزهای صادر شده برای این مراکز مربوط به حوزه دامپزشکی نیست.
وی با بیان اینکه یکی از راههای انتقال تب مالت، مصرف لبنیاتی است که در تولید آنها پروسه بهداشتی رعایت نمیشود افزود: محصولات تولید شده در این واحدها از لحاظ بهداشتی مورد تایید دامپزشکی نیست، زیرا شیر که خمیرمایه اصلی محصولات تولیدی این مراکز است مشخص نیست از کجا تامین و به چه شکل حمل و مورد مصرف قرار میگیرد از اینرو این اداره کل آن را تهدیدی علیه بهداشت جامعه دانسته و به شهروندان توصیه میکند از آن استفاده نکنند.
مدیرکل دامپزشکی استان کرمانشاه اضافه کرد: در پروسه تولید در این واحدها هیچ ضابطهای برای نظارت وجود ندارد یعنی شیرخام را از دامداریهایی که سنتی و یا عشایری هستند تهیه و بدون رعایت اصول بهداشتی از جمله زنجیره سرد و عدم تاییدیه مسوول فنی تبدیل به انواع محصولات لبنی میکنند.
حیدری یکی از مراکز توسعه و شیوع تب مالت در استان را این مراکز عرضه لبنیات سنتی دانست و تاکید کرد: بیش از ۹۰ درصد پرورش دام در استان سنتی است یعنی یا روستایی است یا عشایری و تنها تعداد کمی دامداری صنعتی وجود دارد که رتبه بهداشتی و شرایط صنعتی را دارند بنابر این قسمت اعظمی از شیر و فرآوردههای خام دامی از بافت عشایری، روستایی و سنتی استحصال میشود.
وی با بیان اینکه استان کرمانشاه یکی از استانهایی است که به دلیل داشتن بافت عشایری و روستایی رتبه مناسبی را در بیماری بروسلوز در کشور ندارد افزود: هرچند که نظارت بر واحدهای تولید لبنیات سنتی با شبکه بهداشت و درمان است، ولی توصیه ما استفاده از محصولات لبنی پاستوریزه و عدم استفاده از لبنیات سنتی است.
حیدری یادآور شد: ما پیگیر آن هستیم که شیری که وارد این مراکز میشود پیش از استفاده در یک کارخانه پاستوریزه شده و سپس به آنها بازگردانده شود تا بدینوسیله شیر خام بدون شناسنامهای که وارد این مراکز میشود پس از طی کردن پروسه سالم سازی در اختیار آنها قرار داده شود.
وی تاکید کرد: اگر بتوان این امر را اجرا کنیم بسیاری از مشکلات این واحدها هرچند که از ابتدا این اداره کل با تاسیس آنها مخالف بوده و هیچ دخل و تصرفی هم در آنها ندارد تا حدودی مرتفع خواهد شد .