امیر سعید ایروانی سفیرو نماینده دائم ایران در سازمان ملل در نشست روز ۵ شنبه ۲۹ ژوئن در شورای امنیت در مورد تحولات سیاسی و بشردوستانه سوریه افزود: گزارش اخیر دبیرکل سازمان ملل (S/۲۰۲۳/۴۱۹) نشان میدهد که وضعیت انسانی در سوریه، بویژه به دلیل زلزله ویرانگر ۶ فوریه ۲۰۲۳ وخیمتر شده و نیازهای انسانی به بالاترین حد خود رسیده است. در همین حال، بودجه ناکافی طرح واکنش بشردوستانه نگران کننده است و نیاز به حمایت بیشتر دارد.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل اضافه کرد: گزارش تأیید میکند که تصمیم دولت سوریه برای باز کردن گذرگاههای مرزی باب السلام و الراعی، همراه با تمدید سه ماهه تا ۱۳ اوت ۲۰۲۳، دسترسی مستقیم و کارآمد به افراد آسیبدیده را به طور قابل توجهی تسهیل کرده است.
وی تصریح کرد: بر اساس گزارش دبیرکل ادامه تحریمهای یکجانبه کمکهای بشردوستانه و دسترسی به خدمات حیاتی را در سوریه با مشکل مواجه کرده است. این گزارش نشان میدهد که معافیتهای بشردوستانه ادعایی ناکارآمد و غیرعملی هستند. ما قویا بر لغو این اقدامات غیرقانونی تاکید میکنیم.
ایروانی تاکید کرد: ارائه کمکهای بشردوستانه باید بدون پیش شرط و مطابق با اصول انسانی، بی طرفی، و عدم تبعیض انجام و ملاحظات سیاسی نباید مانع ارائه کمک رسانی به نیازمندان شود.
سفیر ایران در سازمان ملل گفت: ما از ارائه کمک از طریق سازوکار فرامرزی حمایت میکنیم. اما بر موضع خود تاکید داریم که این سازوکار موقتی است و باید با رعایت کامل حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه و به شیوهای بدون تبعیض اجرا شود.
نماینده دائم ایران در سازمان ملل ادامه داد: به عنوان یکی از سه اصول اساسی قطعنامه ۲۶۷۲ شورای امنیت، پروژههای بازیابی اولیه نقش کلیدی در بهبود وضعیت کلی بشردوستانه و ایجاد زمینه برای ثبات پایدار در سوریه ایفا میکنند.
وی افزود: هدف این پروژهها باید بازسازی زیرساختهای حیاتی سوریه از جمله آب، برق، بهداشت، امکانات بهداشتی و موسسات آموزشی و اولویت دادن به تلاشهای مین زدایی است. مهم است که سازمان ملل متحد و شرکای آن به حمایت ثابت خود از این ابتکارات و تلاش مجدانه برای تضمین اجرای آنها با شفافیت و بدون هیچ گونه تبعیض ادامه دهند.
ایروانی ادامه داد: ایران به همکاری با شرکای خود در روند آستانه برای دستیابی به عادی سازی طولانی مدت و پایدار در سوریه متعهد است. در نشست اخیر آستانه در تاریخ ۲۰ تا ۲۱ ژوئن در قزاقستان، نمایندگان ایران، روسیه و ترکیه به عنوان کشورهای ضامن فرمت آستانه، بر اهمیت تسهیل بازگشت ایمن، با عزت و داوطلبانه پناهندگان و آوارگان سوری به کشور تاکید کردند. در این راستا، ایران از ادامه گفت وگویهای سوریه و ترکیه حمایت میکند.
نماینده دائم ایران در سازمان ملل گفت: مبارزه با تروریسم باید با احترام کامل به حاکمیت ملی و تمامیت ارضی سوریه و بدون استفاده از آن به عنوان بهانهای برای نقض این اصول اساسی حقوق بین الملل انجام شود. حضور غیرقانونی نیروهای نظامی خارجی، از جمله نیروهای آمریکایی در سوریه نقض آشکار منشور سازمان ملل متحد و قوانین بینالمللی است و منبع اصلی ناامنی در این کشور است.
سفیر ایران در سازمان ملل تاکید کرد: ما خواستار خروج فوری و کامل نیروهای غیرقانونی هستیم که برای ایجاد فضای مساعد برای حل بحران و بازگرداندن صلح و ثبات در منطقه ضروری است.
ایروانی افزود: ایران ازسرگیری مجدد جلسات کمیته قانون اساسی در اولین فرصت برای ادامه پیشرفت در جهت حل بحران حمایت میکند. در این زمینه، ایران به حمایت خود از تلاشهای فرستاده ویژه و تعامل فعال او با همه طرفها ادامه میدهد.
نماینده ایران در سازمان ملل اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران اقدامات تجاوزکارانه و حملات نظامی مستمر رژیم اسرائیل علیه سوریه، به ویژه علیه زیرساختهای غیرنظامی و تداوم اشغال بلندی جولان سوریه به شدت محکوم میکند. شورای امنیت باید استاندارد دوگانه کنونی خود را کنار کنار گذاشته و به فعالیتها و اقدامات تجاوزکارانه رژیم اسرائیل که آشکارا با قوانین بینالمللی و حقوق بشردوستانه بینالمللی مغایرت دارد و حاکمیت و تمامیت ارضی جمهوری عربی سوریه را نقض میکند، رسیدگی کند. این فعالیتهای شرورانه نه تنها منطقه را بی ثبات میکند، بلکه تنشها را تشدید میکند.