ابوالحسن صفدری مدیرکل سازمان انتقال خون سیستان و بلوچستان ضمن تکذیب موضوع کمبود خون در شهرستانهایی مانند سراوان، چابهار و ایرانشهر، اظهارداشت: ۵۰ درصد از نیاز استان به خون و فرآوردههای خونی از طریق اهداکنندگان بومی و بقیه از ۱۲ استان دیگر در شبکه خونرسانی تامین میشود و از این حیث خوشبختانه مشکلی در تامین و ذخیره خون وجود ندارد.
ابوالحسن صفدری تصریح کرد: با توجه به اینکه سیستان و بلوچستان استان جوانی بوده و روزانه ۲۰۰ نفر اهداکننده، دارد اگر میزان مشارکت مردم به ۴۵۰ نفر در روز برسد علاوه بر صرفه جویی در هزینه و واردات خون، میتوانیم صادرکننده خون و فرآوردههای خونی به سایر استانهای نیازمند نیز باشد.
وی ادامه داد: در راستای تحقق این امر پیشنهادی به استاندار سیستان و بلوچستان ارائه شده که با موافقت وی روبرو و به فرمانداران پیرامون همکاری با سازمان انتقال خون ابلاغ شد که این طرح "انجام خونگیری ماهانه ۲ بار در شهرستانهای فاقد پایگاه اهدای خون" است.
مدیرکل سازمان انتقال خون سیستان و بلوچستان تصریح کرد: اجرای این طرح همت مضاعف فرمانداران، روسای مراکز بهداشتی و دانشگاه های علوم پزشکی را می طلبد، فرمانداران باید در مجمع کارگروه سلامت و امنیت غذایی این مهم را تبیین کرده تا هرچه سریعتر شاهد اجرا و راهاندازی طرح در اقصی نقاط استان و مشارکت بالای مردم باشیم.
صفدری با اشاره به وجود کمبود نیروی انسانی، گفت: در این راستا نیروهایی آموزش های لازم را دریافت خواهند کرد و در تاریخ های مقرر شده اقدام به فعالیت میکنند.
وی تاکید کرد: این طرح نوین بوده و نیاز به همراهی جدی فرمانداران، روسای مراکز بهداشتی و دانشگاه های علوم پزشکی دارد تا مشکل خون در این استان پهناور برای تمامی گروه های هدف ریشه کن شود، افزون بر آن از خیرین استدعا میشود در تجهیز شهرستانهای فاقد مراکز خونگیری یاری رسان باشند.
مدیرکل سازمان انتقال خون سیستان و بلوچستان تصریح کرد: مصرف ماهانه این استان به خون و فرآورده های خونی ۱۲ هزار واحد است که ۶ هزار واحد آن از اهداکنندگان بومی و بقیه از شبکه خونرسانی تامین میشود، در این زمینه تا کنون هیچ بیماری احساس و دغدغه کمبود خون نداشته است.
وی میزان مشارکت بانوان در امر اهدای خون را پایین دانست و گفت: در برنامه کاری انتقال خون برنامهای مبنی بر ارتباط گیری رابطان ما با روابطعمومی ادارات وسازمانها وجود دارد تا با آموزش های لازم و از بین بردن این تصور منفی که اهدای خون منجر به کم خونی میشود، زمینه مشارکت بالای بانوان در این امر خداپسندانه را افزایش دهیم.
رییس انجمن تالاسمی سیستان وبلوچستان که خودش یک مبتلا به تالاسمی است گفت: بیشاز سه هزار و ۲۰۰ بیمار تالاسمی در استان داریم که در هفت مرکز خونگیری خون دریافت میکنند اکثر بیماران از روستاها مراجعه و حداقل ۹۰ درصد بیماران ساکن روستاهای این استان هستند.
وحید شهنوازی افزود: مبتلایان به تالاسمی با توجه به نیاز سن و وزنشان هر ۲۰ روز یا ۱۵ روز به خون نیاز پیدا میکنند که با توجه به کمبود خون در سیستان وبلوچستان ممکن است این افراد هر ۳۰ روز خونی دریافت نکنند.
وی بیان کرد: ممکن است در هر خانواده ۲ فرزند مبتلا به تالاسمی باشد بنابراین تامین خون این افراد مشکل بوده و باید از ازدواجهایی که زمینهساز به وجود آوردن کودکان مبتلا به تالاسمی دارند جلوگیری کرد.
رییس انجمن تالاسمی سیستان وبلوچستان ادامه داد: تامین خون برای افراد مبتلا به تالاسمی بسیار مشکل است چراکه یک فرد معمولی به طور میانگین هر ۶ ماه یکبار میتواند خون اهدا کند اما یک فرد مبتلا هر ۱۵ تا ۲۰ روز به خون نیاز پیدا میکند.
وی بیان کرد: هموگلوبین مبتلایان به تالاسمی نباید زیر ۱۰ باشد اما گاهی به علت کمبود خون این هموگلبین به زیر هشت میرسد که در کودکان تغیر چهره و در بزرگسالان موجب سکته قلبی میشود و این یک فاجعه است.
شهنوازی خاطرنشان کرد: اهدای خون در سیستان و بلوچستان کم است و باید فرهنگسازی درستی در این زمینه صورت گیرد چراکه سازمان انتقال خون تمام تلاش خود را در جهت افزایش اهداکنندگان انجام میدهد.