غلامرضا خوشاقبال با اشاره به اینکه اندک بودن دستمزد تالیف و تحریر از مصادیق بیتوجهی به فرهنگ نوشتاری در کشور است، گفت: متاسفانه این بحث در کشور به حقوق تمام افرادی که اهل قلم هستند، تسری یافته؛ چه آن که کتاب مینویسد و چه روزنامهنگاران و خبرنگاران و ... آن را تجربه کردهاند.
او با بیان اینکه مهجورترین قشر هنرمندان کشور اهالی قلم هستند، گفت: اهالی رسانه و خبرنگاران نیز بخشی از خانواده اهالی قلم هستند که با گسترش رسانههای برخط و مدیا و سوشال مدیا، جمعیتشان در روزنامههای چاپی تعدیل شده و به اجبار با دستمزدهای بسیار ناچیز تحت عنوان حق تحریر، به کار مشغولند.
خوشاقبال در پاسخ به این پرسش که آیا ادارهکل ارشاد فارس بهعنوان بازوی اجرایی سیاستهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای حمایت از رسانههای استان با چانهزنی و گرفتن حمایتهای مادی و معنوی برنامهای دارد؟ گفت: تمام سیاستگذاریها و زیرساختهای رسانه نظیر صدور مجوزها، صدور کارت خبرنگاری و… ملی است و همگی به صورت کلان و در سطح وزارتخانه تعیین میشود، اداره ارشاد مجری تصمیمات محسوب میشود و در تصمیمگیری اعم از حمایتی یا سلبی دخیل نیست.
او با بیان اینکه اداره فرهنگ و ارشاد به عنوان کارگزار آمار و اطلاعات استان را فراتر از سامانه «ای رسانه» جمعآوری و به عنوان یک بازوی کمکی برای تعیین سیاستهای جدید ارسال میکند، افزود: این اطلاعات میتواند شامل دغدغه و مشکلات رسانهها چه در حوزه مدیران مسئول و چه در حوزه خبرنگاران باشد.
معاون امور فرهنگی و رسانهای ارشاد فارس در عین حال وعده داد که تمام دغدغههای مطرحشده توسط اصحاب رسانه را به سیاستگذاران منتقل کنیم و از مشکلات و مسائل اصحاب رسانه بیتفاوت نگذریم اما وظیفه اصلی برای ایجاد تغییر برعهده سیاستگذار است.
بارگذاری اطلاعات در سامانه «ای رسانه» تسهیل میشود
خوشاقبال با تأکید بر اینکه مشاور وزیر و معاون امور مطبوعاتی و اطلاعرسانی نیز در رویکرد جدید خود برای تقویت بنیادهای اصلی رسانه در تلاش هستند، گفت: فرشاد مهدیپور قول تغییر سازوکارهای سامانه «ای رسانه» را داده تا جز تسهیل شرایط صدور مواردی چون کارت خبرنگاری، بارگذاری اطلاعات نظیر رزومه و نمونه کارها نیز در سامانه تسهیل شود و خبرنگاران به راحتی اطلاعات خود را ثبت کنند.
او گفت: حمایت از رسانه نیز به شکل کلان دیده میشود، از اینرو سیاست وزارتخانه آن است که با تقویت صاحبامتیازان مطبوعات و مدیران مسئول رسانهها امکان حمایت از خبرنگاران و دیگر اصحاب رسانه را فراهم کنند. به همین دلیل بناست که پرداخت یارانه کاغذ برای روزنامه و مطبوعات افزایش یابد و حمایت ویژهای از رسانههای برخط از نظر مالی انجام شود تا مدیران مسئول این رسانهها بتوانند از زیرگروههای خود که خبرنگاران هستند حمایت کنند.
معاون امور فرهنگی و رسانهای ارشاد فارس گفت: این سیاستها هنوز اجرایی و ابلاغ نشده و ما از جزئیات و نحوه ارائه حمایتها مطلع نیستیم اما معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد از ابتدای دولت سیزدهم در حال انجام رایزنیهایی برای تغییر آییننامههای دستوپاگیر گذشته است.
او در ادامه با اشاره به کمرنگشدن زبان ادبی در رسانهها، افزود: من به عنوان کسی از بدنه نویسندگان و اهالی فرهنگ استان، دغدغهمند این حوزه هستم. از مسئولان ارشد همواره خواستهام رسانه را به عنوان یک جریان فاخر در کشور ببینند، هرچند که رسانه علاقهمند به سیاستکاری برای تامین منابع داشته باشند اما یک اهل رسانه خوب باید فارغ از تمام جریانهای سیاسی برای تقویت خود تلاش کند و با تقویت بنیه علمی و فرهنگی و بهرهگیری از مؤلفههای زبان ادبی در قیاس با شبکههای اجتماعی و خبری، جریان هدفمند و قابل تأمل را با زبانی فاخر دنبال کند.
برگزاری کارگاههای ادبی برای اهالی رسانه
او در ادامه با اشاره به اینکه سیاستها همه در گذرند اما آنچه باقی میماند، قلمی است که یک خبرنگار با آن متنش را مکتوب کرده که این قلم خود باید فاخر و دارای شاکلههای ادبی و قاعدهمند باشد، گفت: در حالی که سال گذشته در جشنواره مطبوعات داوران به کمرنگشدن زبان و ادبیات فارسی در نوشتههای رسانهها اشاره کردند، تقویت زبان و ادبیات فارسی در میان نویسندگان کوتاهنویسی چون خبرنگاران باید با مطالعه مداوم و افزایش دایره کلمات خود در نوشتار صورت گیرد و خبرنگاران به نوشتن متونی دست بزنند که فراتر از نوشتههای ردی و گذری شبکههای اجتماعی عمل میکند و به تقویت زبان میانجامد.
خوشاقبال به انجام دو کار ویژه ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس برای حمایت از جریان ادبی که رسانه نیز بخشی از آن به حساب میآید، اشاره و اضافه کرد: ما امسال با همراهی تیم جدید خانه مطبوعات در حال راهاندازی کارگاههایی هستیم تا با آموزش جریان ادبی به تقویت و غنای زبان در رسانهها کمک کند. سال گذشته نیز برای جریانسازی در حوزه قلم به راهاندازی دوباره انجمنهای ادبی در شهرستانها پرداختیم. وی با اشاره به اینکه بیش از چهل کارگاه ادبی در انجمنها راهاندازی شد، گفت: جالب این است که این کارگاهها مورد اقبال اهالی رسانه در شهرستانهای استان نیز قرار گرفت.
حضور مدیرکل مطبوعات در اولین برنامه «دکه رسانه» امسال
او در ادامه عنوان کرد: درصدد هستیم در «دکه رسانه» امسال بهطور جدیتر به مطالبات و خواستههای اهالی رسانه رسیدگی کنیم. البته از ابتدای پایهگذاری «دکه رسانه» نیز تلاش بر ایجاد فضایی محفلگونه بود که هم جریانهای رسانه و هم مطالبات اهالی رسانه در آن دیده و فضایی فراهم شده تا مطالبات اهالی رسانه از سوی متولیان امر پیگیری شود.
خوشاقبال، از سفر قریبالوقوع ایمان شمسایی مدیرکل مطبوعات و خبرگزاریهای داخلی کشور به شیراز خبرداد و گفت: امسال نیز قصد داریم در اولین شماره «دکه رسانه» مسائل خرد مادی و معنوی خبرنگاران و عکاسان خبری را در حضور شخصی که خود از بدنه مطبوعات و جزو سیاستگذاران است، مطرح کنیم تا هدف مطالبهگری رسانهها این بار برای حل مشکلات خود اهالی رسانه پیگیری شود و مدیرکل مطبوعات بناست در اولین شماره «دکه رسانه» امسال جزئیات حمایتها از رسانههای چاپی و برخط را با خبرنگاران در میان بگذارد.
خانه مطبوعات فارس در پیگیری مطالبات اهالی رسانه فعالتر شود
معاون امور فرهنگی و رسانهای ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس خواستار فعالشدن خانه مطبوعات بهعنوان زبان رسمی رسانهها در استان و بازوی رسمی وزارت فرهنگ و ارشاد شد و اظهار داشت: خواهشم این است که خانه مطبوعات خواستهها و مطالبات اصحاب رسانه را دنبال کند و از پیگیری مطالبات به عنوان یک مجموعه صنفی خسته نشود.
خوشاقبال گفت: واقعیت این است که خود خانه مطبوعات باید کنار ما قرار بگیرد تا بتوانیم تاثیر بیشتری در حوزه رسانه بگذاریم. وقتی خانه مطبوعات به هر دلیل کمکار باشد، در نتیجه ما کنشی برای مطالبه خواستههای اهالی رسانه نمیبینیم. خب مسلما واکنشی هم دریافت نخواهند کرد اما اگر مطالبهگری از سوی خانه مطبوعات مدام رخ دهد، ما نیز برای پیگیری مطالبات از سیاستگذار در سطح کلان کشور پویاتر میشویم.