رهبر کلیسای شرق آشور جهان در دیدار با نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی گفت: مایه سرافرازی است که جوانان مان در راه وطن خود (ایران) شهید شده و زندگی و جان خود را تقدیم کشورشان کردهاند و در هشت سال جنگ تحمیلی، مسیحیان ۲۲۰ شهید تقدیم وطن کردند.
پاتریارک مارآبا روئیل با قدردانی از مسوولان و مردم که به مراسم وداع و خاکسپاری شهید «جانی بت اوشانا» آمدند، اظهار کرد: به مقبره این شهید رفتیم و برای ما قابل احترام است که جوانانمان برای دفاع از این مرز و بوم شهید شده است.
رهبر دینی آشوریان مسیحی با قدردانی از دولت جمهوری اسلامی و همچنین کنسولگری ایران در اربیل عراق گفت: همکاری کنسولگری ایران در اربیل باعث شد تا بتوانم به ایران بیایم و با رییس جمهور دیدار کنم و پس از این دیدار گفتمان بین ادیان با موضوع جوانان هم برگزار شد.
وی ضمن ابراز رضایت از اتفاقات و نشستهای خود در تهران ادامه داد: این گفتمانها ارتباطات را بیشتر میکند.
پاتریارک مار آبا روئیل افزود: تاریخ ایران نشان میدهد نخستین کلیسای شرق در ایران تاسیس شد و ما مسیحیتی را که قبول کردهایم مسیحیت مسیونری نیست بلکه از همان حواریون حضرت عیسی (ع) پذیرفتهایم و بر این می بالیم که قوم آشور سالیان متمادی در اینجا به خوبی در کنار سایر اقوام وپیروان ادیان الهی زندگی کردهاند.
اسقف اعظم اپرین اطنائیل هم در این دیدار اظهار کرد: از سال ۲۰۱۱ سوریه درگیر جنگ خونین است و ظلم و ستم زیادی در حق مردم و این کشور شده چنانکه داعش متشکل از افرادی از ۸۲ ملت بر علیه این کشور وارد جنگ شدند، ولی پایداری ارتش سوریه، مقاومت مردم و حمایت ایران باعث شد سرانجام با غلبه بر داعش از این حالت بیرون آید.
وی افزود: کشور ایران همواره پشتیبان کشورهایی بوده که در حقشان ظلم شده است.
«مارنرسی بنیامین» اسقف اعظم کلیسای شرق آشور نیز در این دیدار گفت: ارومیه یگانه شهری است که در آن کلیساهای متعدد وجود دارد و ما به وجود کلیساها افتخار میکنیم و هموطنان مسیحی در طول تاریخ کنار هموطنان تُرک، فارس و کُرد و دیگر اقوام زندگی مسالمن آمیزی داشتهاند.
نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی و امام جمعه ارومیه نیز در دیدار رهبر کلیسای شرق آشور با بیان اینکه دین اسلام برای تمامی ادیان الهی احترام قایل است، چون تفاوتی بین انبیای الهی نیست افزود: پس از انقلاب اسلامی تمامی ادیان الهی آزادانه زندگی کرده و تمامی مراسمهای خود را آزادانه برگزار کردهاند.
حجت الاسلام والمسلمین سید مهدی قریشی ادامه داد: خود اقلیتهای دینی نماینده در مجلس شورای اسلامی داشته و هموطنان مسیحی برادرانه با دیگر هموطنان زندگی میکنند.
وی اظهار کرد: مبارزه با ظلم انبیای اعزام الهی نقطه اشتراک تمام ادیان ابراهیمی است و این مهم نقطه وحدت پیروان ادیان الهی است.
امام جمعه ارومیه به شهدای مسیحی در دوران دفاع مقدس نیز اشاره کرد و گفت: تقدیم شهدای مسیحی برای دفاع از وطن نماینگر این مساله است که همه ادیان الهی به ظلم ستیزی برخاسته و هدف آنها بوده است.
حجت الاسلام والمسلمین قریشی تاکید کرد: ادیان الهی در عصر کنونی نقش بیشتری ایفا کنند، زیرا مستکبران در تلاشند تا جهان را به آشوب بکشند و اگر علمای ادیان الهی به میدان بیایند مقابل وحشیگری آنها ایستاده و مقابله خواهند کرد.
امام جمعه ارومیه با اشاره به آیات قرآن کریم گفت: طبق فرموده قرآن کریم هر جا مظلومی باشد وظیفه داریم به پا خیزیم و حمایت کنیم و این وظیفه دینی است.
حجت الاسلام والمسلمین قریشی افزود: تعدد کلیساها در منطقه نشانگر وحدت و صمیمیت بین ادیان است و امیدوارم این صمیمیت و اخوت زمینهای برای گسترش وحدت بیشتر بین پیروان ادیان الهی باشد و خود آنها زمینه را برای زندگی مسالمت آمیز کنار هم در دنیا فراهم کنند.
همچنین نماینده مسیحیان آشوری کلدانی ایران در مجلس شورای اسلامی هم در این دیدار گفت: به عنوان مسیحی آشوری همواره خدمات ارزندهای را از مسوولان استانی برای جامعه آشوریان گرفتهایم که غیرقابل انکار است.
شارلی انویه تکیه ادامه داد: همه مسوولان دیدگاه ویژهایی به جامعه مسیحیت در آذربایجان غربی داشتهاند.
در این دیدار تابلویی به رسم یادبود توسط رهبر کلیسای شرق آشور به نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی و امام جمعه ارومیه اهدا شد.