به اعتقاد کارشناسان طرح جذب دانشجو از دانشگاه‌های خارج از کشور، با نگاه درآمدزایی به آموزش و تحصیل دنبال می‌شد که این موضوع بر خلاف قانون اساسی و اهداف انقلاب و پیشرفت کشور بود.

در سال‌های اخیر صدور اجازه ورود دانشجویان انتقالی خارج از کشور به دانشگاه‌های سراسر کشور به دلایلی واهی همانند افزایش قیمت ارز، موجب بروز مشکلات جدی برای دانشجویان دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور شد. چندی پیش حدود ۱۵ هزار نفر از دانشجویان ایرانی محصل در خارج از کشور با شکایت به دیوان عدالت اداری قصد ابطال مصوبه وزارت بهداشت درباره ممنوعیت انتقال دانشجویان خارج از کشور بعد از ژانویه ۲۰۱۹ را داشتند.

این موضوع درحالی به سوژه داغ بین دانشجویان علوم پزشکی تبدیل شده بود که مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی اعلام کرده بود در طول سال‌های ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۹ با درخواست انتقال حدود ۴۷۰۰ نفر از دانشجویان در سه رشته پرطرفدار پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی موافقت شده است که معادل پذیرش یک سال کشور در این رشته‌ها در دهه ۸۰ است. در ادامه گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس آمده است، تقریباً به ازای هر ۱۰ نفر دانشجوی ثبت نام شده در رشته‌های فوق الذکر در دانشگاه‌های کشور (اعم از دولتی و آزاد اسلامی) در مدت مشابه یک نفر دانشجوی ایرانی از خارج به داخل منتقل شده است. 

موضوع نقل‌وانتقال دانشجویان علوم پزشکی با توجه به افزایش شیوع ویروس کرونا و بالا رفتن قیمت ارز این روز‌ها باعث شده بود تا دانشجویان ایرانی مشغول به تحصیل در خارج از کشور تصمیم به بازگشت بگیرند و از سوی دیگر این موضوع شرایط را برای فعالیت بیشتر مؤسسات اعزام دانشجو فراهم کرد.

از سوی دیگر هر سال که کنکور برگزار می‌شود موجی از ابراز تمایل به تحصیل در خارج از کشور نیز در میان داوطلبان به ویژه آن‌هایی که نتوانسته‌اند از سد کنکور بگذرند، راه می‌افتد. موضوعی که اعتراض شورای صنفی دانشجویان دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی را درپی داشت. به طوری که شورا‌های صنفی دانشجویان دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور طی نامه‌ای به وزیربهداشت، درمان و آموزش نسبت به هرگونه تصمیم جدید برای انتقال دانشجویان ایرانی از دانشگاه‌های خارجی اعتراض خود را اعلام کردند.

دو سوال مهم از وزارت بهداشت

اعتراض به این اقدام که مصداق بی عدالتی بود باعث شد تا نمایندگان مجلس نیز به این موضوع ورود کنند. حجت‌الاسلام شجاعی، نماینده مجلس به بحث پذیرش دانشجوی دندانپزشکی از مسیر‌های بدون کنکور سراسری به دانشگاه‌ها اشاره کرد و گفت متاسفانه در جلسه ستاد راهبردی اجرای نقشه جامع علمی کشور تفاوت حداقل ۳ هزار نفری در تعداد دانشجوی در حال تحصیل میان آمار ارائه شده توسط وزارت بهداشت و کارشناسان شورای عالی انقلاب فرهنگی دیده می‌شود. تفاوت حداقل ۳ هزار نفری در تعداد دانشجوی در حال تحصیل میان آمار ارائه شده توسط وزارت بهداشت و کارشناسان شورای عالی انقلاب فرهنگی دیده می‌شود.

همچنین وی اظهار کرد که وزارت بهداشت باید به دو سؤال بزرگ پاسخ دهد، اول اینکه این اختلاف هزار نفری از چه مسیری وارد دانشکده‌های دندانپزشکی شده‌اند و دوم اینکه اگر ظرفیتی برای تربیت دانشجو هست چرا وزارت بهداشت تا این حد در برابر اضافه شدن ظرفیت پذیرش از طریق کنکور سراسری مقاومت می‌کند؟

با یک جریان انحرافی فکری رو به رو هستیم

با جدی‌تر شدن موضوع ورود دانشجویان خارج از کشور به دانشگاه‌های علوم پزشکی، دیده بان شفافیت و عدالت نیز به این موضوع ورود کرد. هامون سبطی فارغ‌التحصیل رشته پزشکی از دانشگاه تهران و دبیر کمیسیون آموزش دیده‌بان شفافیت و عدالت در این خصوص گفت: ما با یک جریان انحرافی فکری رو به رو هستیم که در پی جذب سرمایه‌های مردم هستند. از آنجا که مردم ایران برای تحصیل فرزنشان اهمیت زیادی قائل هستند و حاضرند برای تحصیل خوب فرزندشان پول زیادی خرج کنند این جریان انحرافی حدود یک دهه است به این فکر افتاده که هرگونه امکان آموزش برتر و دولتی را با دریافت پول از مردم همراه کند.

جذب دانشجو از دانشگاه‌های خارج از کشور نگاه درآمدزایی به آموزش و تحصیل است 

دبیر کمیسیون آموزش دیده‌بان شفافیت و عدالت ادامه می‌دهد: استعداد مردم سرمایه‌های کشور هستند نه پول جیب آنها! سرمایه اصلی هر کشور استعداد‌های آن کشور در زمینه‌های مختلف است. این جریان به این سمت حرکت می‌کند که حضور نخبه‌ها در عرصه‌های علمی، سیاسی و فرهنگی ضعیفتر شود و گروهی پولدار که بین آن‌ها افراد با استعداد زیاد نیستند آموزش را تصاحب کنند.

سبطی با بیان اینکه این روند از تاسیس مدارس غیرانتفاعی آغاز شده است تصریح می‌کند: طرح جذب دانشجو از دانشگاه‌های خارج از کشور نگاه درآمدزایی به آموزش و تحصیل است و بر خلاف قانون اساسی و اهداف انقلاب و پیشرفت کشور است. ما گزارش‌های زیادی داریم که افرادی که از خارج کشور به ایران باز می‌گردند نه تنها صلاحیت علمی ندارند بلکه آموزه‌ها و رفتار‌های غلطی را به دانشگاه‌های برتر ما مانند دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی منتقل کرده‌اند.

سبطی با بیان اینکه ورورد این افراد از روش‌های غیرمتعارف مانند تحصیل در خارج و ورود آسان به داخل کشور دور زدن ۶۰۰ هزار نفر شرکت کننده در کنکور سراسری است تصریح می‌کند: این موضوع نمود بارز سرمایه‌سالاری و ویژه خواری و بی‌عدالتی آموزشی است و ما جداً تعجب می‌کنیم که چطور در این دولت وزیر بهداشت راه ورود آسان به دانشگاه‌های علوم پزشکی را باز کرده است؟

انتقاد‌ها به این موضوع باعث شد تا وزارت بهداشت برای ورود دانشجویان خارج کشور به داخل کشور برنامه ریزی جدی تری انجام دهد و با وقوع جنگ در اوکراین نیز از دانشجویان ایرانی که تصمیم داشتند به ایران بازگردند و در ایران ادامه تحصیل دهند آزمون ارزشیابی گرفته شود.

وزارت بهداشت: مسیر پولی پزشک شدن مسدود شد است

روز گذشته نیز ابوالفضل باقری‌فرد معاون آموزشی وزارت بهداشت با اشاره به این موضوع اظهار داشت: این موضوع در وزارت بهداشت ساماندهی شده است و منجر به قانونی شد که از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی ابلاغ شده است. دانشجویانی که در دانشگاه‌های مورد تایید وزارت بهداشت تحصیل می‌کنند پس از بازگشت و ارزشیابی مشکلی برای تحصیل ندارند و مدرک آن‌ها را تایید می‌کنیم، اما برخی از دانشجویان با هدف دور زدن کنکور اقدام به این کار می‌کردند. برخی با هدف دور زدن کنکور به کشور‌های نه چندان با کیفیت مثل روسیه، بلاروس سفر می‌کنند و در حین تحصیل به کشور بازمی‌گردند. برخی از موسسه‌ها از این موضوع سوء استفاده می‌کنند و درامد‌های کلان کسب می‌کنند. در این زمینه موضوع ثبت‌نام در دانشگاه‌های درجه چندم روسیه و درخواست برای ادامه تحصیل در ایران بار‌ها دیده شده است.

وی تاکید کرد: این موسسات با تبلیغات گسترده اقدام به اعزام دانشجو و سودجویی می‌کردند که با قانون وزارت بهداشت بساط تخلفات برچیده شده است، در حال حاضر اگر دانشجویانی بعد از سال ۲۰۱۹ هرکس خارج از کشور رفته باشد و در حین تحصیل بخواهد به داخل کشور برگردد می‌بایست ۷۶ واحد حضوری بگذرانند. ما این موضوع را تبدیل به قانون کرده‌ایم و شرط معدل را حذف کرده‌ایم. این افراد در صورت گذراندن ۷۶ واحد می‌توانند صلاحیت تحصیل در دانشگاه‌های کشور را کسب کنند، همچنین این دانشجویان باید آزمون صلاحیت را بگذارنند. این آزمون رقابتی نیست بلکه ازمون صلاحیت است تا ببینیم فرد توانایی و تخصص لازم برای ادامه تحصیل را دارد یا خیر. با ساماندهی این موضوع جلوی دور زدن کنکور گرفته می‌شود. اولین آزمون نیز از دانشجویان اوکراینی گرفته شده است تا حق دانشجویان و نخبگان ما ضایع نشود.

منبع: فارس

برچسب ها: کنکور ، درآمد زایی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
فرزانه
۲۱:۰۶ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۲
خجالت بکشید بچه های خارج اومدن دانشگاه های ایران رو به فساد کشیدن؟ انتقالی که چند ساله نیست. اصلا دانشجویی نیومده. فساد بین خودتون بیداد میکنه.
بین دانشجویان خارج دختر محجبه متدین و با فرهنگ زیاده. اونجا روزه می گیرن ابنجا روزه خواری می کنن. همه رو مثل خودتون نبینین.
Germany
نگار
۱۵:۴۴ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۲
چرا فقط حرف از دانشجویان خارج میرنید ؟ چرا حرف از تقلب گسترده در کنکور نمبشه ؟؟؟؟ چون به نفعتون نیست
چرا حرف از هزار جور سهمیه نمیزنید که جای شخص بنده با رتبه های خیلی بالا گرفتن و نشستن و من نتونستم ؟؟ بازم چون ب نفعتون نیست.
دانشجویای خارج با هزار جور مشکل دارن دست‌و پنجه نرم میکنن. از دوری و غربت گرفته تا دلار ۵۶ تومن . یک بار از مشکلات این دانشجویان حرف زدین؟؟ بازم نه چون به نفعتون نیست.
کجای این مطلب نوشتین که دانشجویی که داره در دانشگاه های رتبه دار خارج از کشور منابع دروس رو با زبان خارجه میخونه با اقازاده های مسئولین کاملا متفاوت هستتت ؟؟
Iran (Islamic Republic of)
سینا
۱۷:۳۶ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۲
سلام بله دقیقا. همه رشته ها مورد نیاز جامعه هستن، اما سهمیه هایی که باعث میشه بچه ها از یک رشته مثلا دامپزشکی، برن و پزشکی بخونن، باعث نا عدالتی میشه.
Iran (Islamic Republic of)
فرزانه
۲۱:۰۱ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۲
دختر من خدا شاهده ۵ بار کنکور داد با معدل ۱۹/۹۶ تیزهوشان. تو پردییس تغذیه و علو آزمایشگاهی شهید بهشتی آورد. نرفت. روزانه که نمیزد که محروم نشه. رتبش خدا شاهده ۳۵۰۰ ۴۰۰۰ ۴۵۰۰ میشد. سال ۹۴ تا ۹۸ کنکور داد. عمرش رو بر باد داد. ۲۶ سالشه موهاش سفید شده. گفت من حقم نیست این رشته ها رو بخونم. مجبوری او رو فرستادیم. اونوقت با رتبه های ۱۰۰ هزار با سهمیه پزشکی میخونن
Iran (Islamic Republic of)
فرزانه
۱۴:۰۳ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۲
تو دو سالی که کرونا بود دانشجویان پزشکی ایران با تقلب و آنلاین امتحان میدادن و پاس میشدن آیا اینا خیلی باسوادن که میفرماییدانشجویان خارج استعداد ندارن؟ خیلی از شماها با سوادترن. دانشجویان ایرانی با زبان فارسی درس میخونن این راحتتره یا یا تو خارج که دانشجو باید با زبان انگلیسی یا زبان دیگه ای درس بخونه. پس خیلی زرنگ و با هوش و با استعداد هست که میتونه درس بخونه. از خیلی ها تو ایران با استعداد ترن. لطفا حرف مفت نزنید.
Iran (Islamic Republic of)
عرفان طالبی
۱۳:۵۱ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۲
لطفا اگر همیشه بر علیه دانشجو های خارج از کشور مطلب می نویسین، ابتدا یک مقدار از مشکلات و دشواری های آنها مطلع بشین، بعد بیاین در مورد این دانشجو ها بد بنویسین. شما اینجا هستین و شرایط تحصیل در خارج رو از نزدیک درک نمیکنید. اگر کیفیت تحصیل برای شما مهم هست، به وضعیت تقلب در کنکور، سهمیه های هیئت علمی و مدارس غیر دولتی برسید. و این رو قبول کنین که نباید همه دانشجو های خارجی رو با یک معیار بسنجین. سوال اساسی این هست، چطور دانشجو های اکراین که در دانشگاه های غیر تایید وزارت بهداشت در رشته های علوم پزشکی تحصیل کردن، بعد از وقوع جنگ، با شرکت در آزمون دی ماه و بدون هیچ شروط دیگری، توستن به کشور برگردن؟ مگر این دانشگاه ها تا قبل از جنگ غیر تایید وزارت نبود، مگر خود وزارت اعلام نکرده بود که دانشجو های دانشگاه های غیر تایید رو از نظر دانشگاه محل تحصیل تایید نمیکنم، پس چطور یک دفعه بعد از این اتفاق مورد تایید قرار گرفت؟ یک مقدار منصف باشید. هر بار هم که سعی در توضیح این مسائل به مسئولین وزارت بهداشت داشتیم، با برخورد زشت مانع این عمل ما شدند.
Iran (Islamic Republic of)
فرزانه
۱۲:۰۲ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۲
چطور بچه های قبل ۲۰۱۹ بدون آزمون و هیچی اومدن مشکلی نبود. الان اونقدر شرائط سخت گذاشتن که نترس کسی نمیتونه بیاد. خدا از شما و همه اونایی که سنگ میندازن جلوی پای مسئولین که نذارن بچه هامون بیان نگذره. خیالتون راحت تعداد اونایی که میخوان برگردن زیاد نیست . اونایی که مثل ما بد بخت و بیچاره ان میخوان برگردن یه عده میتونن خرجشون رو بکشن و یا دوست ندارن بیان اونا نمیان. تعداد زیاد نیست.
Iran (Islamic Republic of)
فرزانه
۱۱:۵۵ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۲
سلام آقای سبطی کی میگه اونایی که رفتن بی استعداد بودن. فرزند من در فرزانگان خونده . دیپلم با معدل۱۹/۹۶. همیشه اول کلاس بوده. اما ۵ سال کنکور داد و هر سال لب مرز نتونست دندون یا دارو قبول شه. و گفت حق من نیست رشته دیگه ای بخونم. خونمون رو فروختیم تا بره تحصیل کنه. ارز ۱۰ تومن بود. الان ۵۶ تومن شده. خیلی از بچه ها اونجا از نداری روزی یه وعده غذا میخورن اونم غذای سبک یا حاضری. آب که باید پول بدن بخرن چون گرونه در خوردنش صرفه جویی می کنن و همه ناراحتی کلیه گرفتن. همه فکر نکنید پولدارن و برای تفریح رفتن اونجا بابدبختی با زبان غیر انگلیسی درس میخونن و اونجا هم شاگرد برترن و با نمرات عالی پاس می کنن. اینجا طرف با رتبه ۱۰۰ هزار با سهمیه پدرش پزشکی میخونه دود زدن کنکور نیست؟ خیلی با استعداده؟ پزشک حاذقی میشه؟دختر من ۱۰۰۰ برابر با استعدادتره. ایران طرف دامپزشکی قبول میشه و با هیئت علمی پدرش میره پزشکی میخونه خیلی با استعداده؟ صندلی میخره خیلی با استعداده؟ سوال کنکور میخونه خیلی با استعداده؟ در کنکور ایران اصلا تقلب هم که نمیشه؟ چیزی رو نمیدونید بیخود حرف نزنید. حالا ۴ نفر دیدین پولدار بودن و رفتن خارج درس بخونن با اونایی که مثل ما مجبوری رفتن قاطی نکنین. ما اینجا از دهن خودمون میزنبم و با کلی وام و قرض خرج فرزندمون رو میدیم اونجا غذای درست و حسابی نمیخورن. تو این سن موهاشون سفید شده از سختی، بعد شما میگید پول دار بودن رفتن برا عشق و حال؟ اول تحقیق کنید و بیایید پای درد و دل خانواده ها بنشینید بعد حرف بزنید از دور به حرف یه عده گوش ندهید و نظرندید. اینجا نصف بیشتر بچه ها رو خودمون کور که نیستیم تو دور و اطراف میبینیم با سهمیه میخونن. همه با استعداد و نخبه ان. اکثر اونایی که رفتن و ما با خانواده هاشون و خودشون در ارتباطیم تیزهوشان خوتدن و معدل باالای ۱۹ دارن و اونجا دارن تلاش میکنن و درس میخونن. حالا میترسید بیان ایران جای اون بی سوادای سهمیه دار رو بگیرن. الان با ابن قیمت ارز باید فرش زیر پامون رو هم کم کم بفروشیم خرجشون کنیم. خیلی حالیته بگو قیمت ارزو بیارن پایین.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۱ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۲
درود بر شما خانواده فداکار این وضعیت شایسته ما جوانان نیست
Iran (Islamic Republic of)
عرفان طالبی
۱۱:۰۹ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۲
سلام. یک سوال از کسانی که با انتقال دانشجویان خارج کشور به ایران مخالفت می کنند، دارم. اینکه گمان می کنید صرفا دانشجو در دانشگاه های خارج از ایران، مثل روسیه، مجارستان و غیره، با پرداخت پول درس های خودش رو میخونه؟ یعنی فقط پول میده به دانشگاه و در نهایت مدرک رو بعد از دوره تحصیل دریافت میکنه؟ این کاملا و کاملا تفکر اشتباه و غلطی هست. دانشگاه های خارج از کشور هم مثل ایران، آزمون های متعددی در هر ترم دارند و دانشجو باید نمره قبولی رو بگیره. همچنین سطح علمی یک سری از دانشگاه های خارجی، در حال حاظر از سطح دانشگاه های ایران، بالاتر هست. اما متاسفانه این موضوع وجود داره که با پرداخت پول میشه درس هارو پاس کرد، یعنی کمپانی هایی وجود دارند که با دانشگاه ها قرارداد دارند، و این کمپانی ها رابط بین دانشجو و دانشگاه هستن، اگر مشکلی در پاس کردن درسی پیش بیاد، کمپانی یک پولی رو از دانشجو میگیره و به دانشگاه میده و اون درس پاس میشه. اما این موضوع رو من کسی که خواهرم در حال تحصیل در خارج هست دارم میگم، ما تا الان خودمون یک ریال برای اینچنین کاری پرداخت نکردیم. یعنی همه درس ها با تلاش خواهرم، پاس شده و اصلا نیازی یه این کار نشده. لطفا همه رو با هم قاطی نکنین. خواهرم یک مثال هست، خیلی از دانشجو های دیگه هم هستن که به همین شکل هستن. میپرسین چرا؟ چون هزینه زندگی و تحصیل در خارج بسیار و بسیار زیاد هست، و دانشجو درسش رو میخونه که به این مرحله نرسه. اما حقیقت رو هم باید گفت. بله، عده ای هستن که بسیار ثروت مند هستن که رفتن خارج و اصلا درس نمیخونن یا کم میخونن و کلا در حال تفریح هستن و موقع نمره که میشه، پول میدن تا درسشون پاس بشه. این افراد ثروتمند بسیار کمتر از دانشجو های درسخون هستن. این چیزی هست که خواهرم با چشم های خودش دیده و تجربه کرده.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۸ ۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۲
ما گزارش‌های زیادی داریم که افرادی که از خارج کشور به ایران باز می‌گردند نه تنها صلاحیت علمی ندارند بلکه آموزه‌ها و رفتار‌های غلطی را به دانشگاه‌های برتر ما مانند دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی منتقل کرده‌اند.

ای دادبیداد
اون وقت چقدر استعداد در داخل کشور داریم که پول ندارند برای تحصیلات
Iran (Islamic Republic of)
منصور
۱۸:۵۰ ۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۲
از قدیم گفتن // پول بده رو سبیل شاه نقاره بزن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۷ ۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۲
آیا این اوضاع درست شدنی است؟!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۹ ۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۲
لطفا اعتماد مردمو خدشه دار نکنید، مسیر کنکور باید عادلانه باشه و پولدارا نتونن دورش بزنن.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۷ ۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۲
وقتی در کنکور هزار جور تقلب می‌شود. چه اعتمادی؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۳ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۲
کدوم اعتماد؟15 ساعت در روز درس میخونم اون وقت یکی با سهمیه میاد کل زحماتم رو از بین میبره