رحیم الوندفر تعداد قنات استان را ۱۷۸۰ رشته عنوان کرد و گفت: طول قنات استان ۵۹۵ کیلومتر است که سالانه ۶۲ میلیون متر مکعب آب تخلیه میکنند.
به گفته وی شهرستان بروجرد با ۵۹ و ۴۶ درصد دارای بیشترین قنات است و شهرستان سلسله با ۰/۱۱ درصد کمترین قنات را به خود اختصاص داده است.
مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی لرستان، افزود: سهم شهرستانهای الیگودرز از قنات ۲۰/۸۹ درصد، ازنا ۱۰/۸۹ درصد، دورود ۳/۷۶ درصد، دلفان ۳/۷۶ درصد و خرمآباد ۱.۴۶ درصد است.
الوندفر، با اشاره به اینکه ۵ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان تحت پوشش قنات قرار دارند، گفت: در مجموع ده هزار بهرهبردار از قنوات استان استفاده میکنند.
وی با تاکید بر احیا قنات استان، خاطر نشان کرد: پنجاه درصد از قنات استان نیاز به مرمت و لایروبی دارند.
با توجه به اینکه معیشت مردم روستایی متاثر از عملکرد قنوات است، درخواست مهم جوامع روستایی استان افزایش اعتبارات جهت ترمیم بیشتر قنوات است.
مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی لرستان گفت: با وجود اهمیت قنات، اما متاسفانه قنات استان ناشناخته مانده است، البته جهاد کشاورزی مطالعه قنوات را سال گذشته انجام داد، برای امسال هم مکانیابی دقیق قنوات را در دستور کار قرار داده است.
الوندفر با اشاره به اینکه اهمیت قنات به علت پایداری تامین منابع آب، کیفیت و پاک بودن است، عنوان کرد: بررسی نتایج آزمایش کیفیت آب قنوات استان نشان از کیفیت و سلامت قابل قبول برای آب آشامیدنی روستاییان و کیفیت کشت اراضی و باغات تحت پوشش قنوات دارد.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود با بیان اینکه قنات سازه هیدرولیکی است که توسط ایرانیان در چند هزار سال پیش ابداع شد، اظهار کرد: قنات مجموعهای از چند میله و یک کوره (نقب) زیرزمینی است که آب موجود در لایه آبدار مناطق مرتفع زمین را به کمک نیروی ثقل بدون کمک انرژی خارجی جمع آوری و به نقاط پایین تر انتقال میدهد.
مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی لرستان خاطرنشان کرد: لرستان جز مناطقی بوده است که قدمت حفاری قنات آن به یک هزار سال قبل باز میگردد، به عنوان مثال قنات عدل آباد سلسله با قدمتی بالای هزار سال که جز آثار باستانی ثبت شده است.
الوندفر گفت: این قنات تامین کننده آب آشامیدنی بسیاری از روستاهای مهم بخش شمالی و مرکزی استان لرستان و تامین آب اراضی و باغات بوده است.
منبع: فارس