سید عباس هاشمی در نشست رویداد جایزه ملی جوانی جمعیت گفت: در سال ١۴٠١ تعداد ۵٧ هزار و ۵١٨ تولد در فارس به ثبت رسیده که ٢٩ هزار و ۶٧۵ پسر و ٢٧ هزار و ٨۴٣ دختر متولد شدهاند که نسبت جنسی متولدین ۱۰۶.۶ است.
او، درصد تغییر ولادت ثبت شده نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۰ را ۵۸ هزار و ۹۱۹ نفر اعلام کرد و گفت: در سال ۱۴۰۱ این آمار به ۵۷ هزار و ۵۱۸ نفر رسیده که ۲ و ۴ دهم درصد کاهش را داشته ایم. همچنین به طور میانگین در طول هر ماه در استان فارس طی سال گذشته، چهار هزار و ٧۹۳ نوزاد متولد شدهاند که مقایسه با مدت زمان سال قبل نشان دهنده کاهش ٢ درصدی در تولد است.
هاشمی تاکید کرد: نرخ ولادت در استان فارس ١٨ و ۵ دهم درصد بوده که از میانگین کشوری کمتر است و فارس در جایگاه ٢١ کشور در این بخش قرار دارد این در حالی است که استانهای سیستان و بلوچستان و خراسان در جایگاه نخست نرخ ولادت قرار دارند.
او گفت: میانگین سن مادران برای اولین فرزند ٣٠ سال و میانگین سن پدر در فارس نیز ٣۵ سال است.
به گفته این مقام مسئول آمار وفات ثبت شده در سال ۱۴۰۱ در استان فارس تعداد ۲۵ هزار و ۱۵۷ نفر بوده که ۱۰ هزار و ۷۱۶ نفر زن و ۱۴ هزار و ۴۴۱ نفر مرد بوده که نسبت جنسی یعنی در برابر هر ۱۰۰ زن حدود ۱۳۵ پنج مرد فوت شده است. در سال ۱۴۰۱ روزانه ۶۹ نفر و ماهانه ۲۰۹۶ نفر فوت کرده است که درصد تغییر فوت ثبت شده نسبت به مشابه سال قبل یعنی سال ۱۴۰۰ که ۳۱ هزار و ۴۴ بوده و سال ۱۴۰۱ تعداد ۲۵ هزار و ۱۵۷ نفر بوده ۱۹ درصد کاهش داشته است.
او گفت: با توجه به ولادت و فوت ثبت شده در سال ۱۴۰۱؛ تعداد ۳۲ هزار و ۳۶۱ نفر به جمعیت استان افزوده شده است که نرخ رشد طبیعی جمعیت با توجه به ولادت و فوت ثبت شده شش دهم درصد محاسبه میشود. این نرخ در کل کشور هشت دهم درصد محاسبه شده است و استان فارس در رتبه ۱۹ قرار دارد.
هاشمی با اعلام اینکه میانگین سن ازدواج برای مردان در فارس ٢٩ سال و برای زنان ٢۵ سال است، گفت: طی سال ١۴٠١ بیش از ٩ هزار و ١٢٧ مورد طلاق نیز به ثبت رسیده است.
مدیرکل ثبت احوال استان فارس گفت: وضعیت ازدواج در استان فارس وقوع بالغ و ۲۴ هزار و ۲۳۰ ازدواج در ۱۰ ماه سال ۱۴۰۱ در استان فارس رخ داده است که نسبت به سال ۱۴۰۰ که ۲۶ هزار و ۹۶۴ فقره ازدواج بوده است ۱۰.۱ دهم درصد کاهش داشتهایم.
زهرا یقطین مدیرکل دفتر زنان و امور خانواده استانداری فارس هم با اشاره به این موضوع که هفته جوانی جمعیت از ٢۴ اردیبهشت تا ٣٠ اردیبهشت برگزار میشود اظهار داشت: شعار امسال برای هفته جوانی جمعیت «سهم من از جوانی ایران؟» است.
او گفت: جشنواره ملی و استانی جوانی جمعیت نیز در طول این هفته برگزار شده و دارای ٧ محور تولید محتوایی است و مهلت ارسال آثار به دبیرخانه جشنواره استانی جوانی جمعیت تا ٣١ فروردین ماه بوده و افراد میتوانند آثار خود را به دبیرخانه این جشنواره در استان فارس ارسال کنند.
یقطین با بیان اینکه جشنواره ملی و استانی جوانی جمعیت نیز در طول این هفته برگزار شده و دارای ٧ محور تولید محتوایی است، افزود: مهلت ارسال آثار به دبیرخانه جشنواره استانی جوانی جمعیت تا ٣١ فروردین ماه بوده و افراد میتوانند آثار خود را به دبیرخانه این جشنواره در استان فارس ارسال کنند.
او با اشاره به تصویب قانون جوانی جمعیت بیان کرد: این قانون طی سال ١۴٠١ به تصویب رسید این در حالی است که با توجه به عدم تخصیص اعتبارات به این قانون روند اجرایی به سمت هوشیار سازی و دغدغه کندی سوق داده شد.
یقطین یادآور شد: ایجاد جریان سازی اجتماعی توسط افراد اثرگذار اجتماعی یکی از رویکردهایی است که دستگاههای متولی در حال پیاده سازی آن هستند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز با تصریح بر اینکه ۶۵ درصد از جمعیت استان فارس در بازه سنی ١۵ تا ۶۴ سال قرار دارند، ادامه داد: قرارگیری بخش قابل توجهای از اجتماع در این طبقه بندی سنی در حوزه بهداشت نشان دهنده آن است که جامعه و فارس جمعیت جوان ندارد و در حال پیر شدن است.
عباس رضائیان زاده گفت: اگر هیچ فعالیتی در خصوص جوان سازی جمعیت صورت نگرد از ابتدای سال ١۴٢٠ نرخ رشد جمعیت در استان منفی خواهد شد.
به گفته این مقام مسئول فارس چهارمین استان کشور به لحاظ رشد جمعیتی است تنها ٢١ درصد از افراد جامعه کمتر از ١۵ سال سن دارند.
حجت الاسلام والمسلمین حسن قانع مدیرکل تبلیغات اسلامی فارس نیز با بیان اینکه پیوست فرهنگی در قانون جوانی جمعیت نقش ویژهای در توسعه و اشاعه مفاهیم مدل زندگی ساده و ایرانی اسلامی دارد، افزود: ازدواج آسان، پرهیز از تجملات، از بین بردن خلاءهای موجود در حوزه فرزند آوری تنها بخشی از مزیتهای قانون جوانی جمعیت است.
او تاکید کرد: تغییر نگرش در عامه مردم از دیگر اهدافی است که در قانون جوانی جمعیت دیده شده از این رو با پیوست رسانهای در فعالیتهای این بخش میتوان امیدوار بود اهداف ترسیم شده در این قانون محقق شود.
حجت الاسلام قانع یادآور شد: گفتمان سازی شرط فعالیتهای اجتماعی بوده و فعالیتهای رسانهای در قانون جوانی جمعیت اولین گام برای گفتمان سازی خواهد بود.