در میز اقتصاد امروز با موضوع راهکار تداوم رشد صنعت در سال ۱۴۰۲ با حضور برادران معاون صنایع عمومی وزارت صمت و ضرابی عضو هیت مدیره انجمن نساجی مورد بررسی قرار گرفت.
سوال:وضعیت تولید کشور چگونه است؟
برادران: رشد تولید نه تنها راهکار اقتصاد کشور است، بلکه راه حل اساسی کشور اقتصاد است، ما در تولید ناخالص ملی امسال به عدد بالایی میرسد.
تولید ناخالص داخلی کشور به قیمت پایه در ۹ماهه سال ۱۴۰۱ با افزایش ۳.۷ درصدی همراه بوده است. این امر در امتداد رشد اقتصادی ۴.۴ درصدی سال ۱۴۰۰، حکایت از روند رو به بهبود فعالیتهای اقتصادی در کشور با وجود تداوم تحریمهای اقتصادی دارد.
سوال:نرخ بخش صنعت به چه صورت است؟
برادران: نرخ رشد بخش صنعت در ۹ ماهه سال گذشته نیز به میزان ۵.۱ درصد بوده که بیشتر از نرخ رشد اقتصاد در این مدت ۳.۳ درصد است.
ارزش افزوده بخش معدن از زمستان ۱۳۹۹ تا بهار ۱۴۰۱ با رشد منفی مواجه بوده که با اقدامات انجام شده، رشد منفی در زمستان ۱۴۰۰ و بهار ۱۴۰۱ نسبت به مدت مشابه سال قبل به صورت متوالی در منفی هفت دهم درصد کنترل شده و در نهایت در تابستان ۴۰۱، و پس از ۶ فصل، رشد ارزشافزوده بخش معدن به هفتدهم درصد رسیده است. این رقم در پاییز ۱۴۰۱ با افزایش قابل توجه به ۲.۶ درصد رسید.
تابستان ۱۴۰۰ نرخ بیکاری ۹.۶ درصد بود، اما نرخ بیکاری در پاییز امسال به ۸.۲ درصد رسید. همچنین تعداد شاغلان صنعتی در فصل پاییز ۸ میلیون و ۳۲۹ هزار نفر بوده است.
برآورد عدد پایانی دولت قبل در مورد صادرات غیرنفتی ۳۷.۵ میلیارد دلار بود، اما این عدد امسال به ۵۲.۵ میلیارد دلار میرسد.
سوال:تسهیل واردات مواد اولیه صنعت چگونه است؟
برادران: تسهیل واردات مواد اولیه، تسهیل صادرات، اصلاح نظام بازار، شفافیت و مبارزه با قاچاق کالا نیز از دیگر دلایل رشد تولید بوده است.
براساس نظرات صنعتگران موانعی هم بر سر راه تولید قرار داشت که از جمله آنها میتوان به تکانههای ناشی از رشد نرخ ارز، مشکلات بانکی، تورم، نظام تأمین اجتماعی و زیر ساختها اشاره کرد.
رشد ۳۰۰ درصدی تولید الیاف اکریلیک، رشد ۳۰ درصدی تولید نخ اکریلیک، رشد ۱۴ درصدی در تولید موکت و پتو، ۶ درصدی مقوا، ۱۸۲ درصدی کاغذ تحریر، ۲۰ درصدی نوشتافزار، ۱۰ درصدی فرش دستباف، ۸۰ درصدی کولر گازی، ۴۰ درصدی ماشین ظرفشویی، ۵۹ درصدی تلویزیون، ۲۱ درصدی یخچال، ۲۰ درصدی پوشک بچه، ۶۱ درصدی توپ، چهار درصدی فرش ماشینی، ۳۵ درصدی مصنوعات و فلزات گرانبها و ۲۱ درصدی تولید اسباب بازی به ثبت رسید.
سوال:مشکل صنعت نساجی را بفرمایید؟
ضرابی: مهمترین مشکل در سال گذشته تعرفه و نبود ثبات و فرسودگی ماشین آلات از مشکلات ما بود.همچنین نقدینگی، مواد اولیه و فرسودگی ماشینآلات را از مشکلات مهم صنعت نساجی است.
سوال، مشکل ماشین آلات صنعتی به کجا رسید؟
برادران: براساس قانون بودجه مصوب مجلس، معافیت مالیاتی واردات ماشین آلات حذف شده است، اما دولت براساس راهکاری که دنبال میکند به دنبال این است که تعرفه را به حداقل برساند تا بحث باسازی صنایع را دنبال کنیم؛ زیرا بحث ایمن سازی صنایع و کیفیت بحث مهمی است که به ماشین آلات گره خورده است و وجود ماشین آلات فرسوده و مستعمل در این صنعت جای نگرانی دارد.
بالغ بر ۷ هزار و ۵۴۰ واحد صنعتی در این صنایع مشغول هستند و ۲۵۰ هزار واحد صنفی که اشتغال بیش از ۲ میلیون نفر را ایجاد کرده اند، هم در اشتغال صنعتی و هم اصناف تولیدی و هم اصناف توزیعی به نوعی اشتغال زیادی در این حوزه ایجاد شده است.
سوال:در حوزه قطعات یدکی خودرو به کجا رسیده ایم؟
برادران: در حالیکه ابتدای سال گذشته ۸۰ میلیون کالای دارای شناسه در این حوزه داشتیم، اکنون به بیش از ۵۳۰ میلیون قطعه یدکی خودروی اصلی و قابل اطمینان رسیده و دغدغه مردم در این زمینه کاهش یافته است.
در ۱۱ ماهه ۱۴۰۱ نسبت به مدت مشابه سال گذشته واردات کالاهای سرمایهای با رشد ۸۵ درصدی، واردات کالاهای واسطهای با رشد ۱۶ درصدی و واردات کالای مصرفی با افت ۲۱ درصدی همراه بوده است.
سوال:آیا ما در صنعت اسباب بازی رشد داشته ایم؟
برادران: آمارها نشان از این دارند که بیش از ۵۵۰ میلیون دلار کالای قاچاق در حوزه اسباب بازی وارد کشور میشود.
اگر سرمایهگذاری بیشتری روی آن صورت بگیرد و تولیدکنندگان بتوانند با هم پیوند خورده و محصولاتشان را با هم مبادله کنند و از سوی دیگر طراحی منطبق با خواست مخاطب داشته باشند، قطعاً یک صنعت بسیار سودآور و اشتغال آفرین خواهیم داشت که این نمایشگاه نیز در همین راستا برگزار شده است.
ما در حوزههای مختلفی که در یک سال و نیم اخیر افتتاح شده است به طور مثال تولید انواع توپ، به تولید پنج میلیون توپ قابل استفاده غیر پلاستیکی رسیدهایم که یک میلیون آن حرفهای است و باقی قابل استفاده در حوزه مدارس و کودک است که البته با توجه به سرانهای که در کشور داریم هنوز نتوانستهایم به حد نصاب برسیم. از همین رو طرحهای داخلی متعددی داریم که در حوزه توسعه اسباببازی، عروسک، توپ، سیسمونی، روی آنها سرمایهگذاریهایی صورت گرفته است و در ماههای آینده نتایج آن را دریافت خواهیم کرد و میتوانیم امیدوار باشیم که سهم بیشتری از بازار را از آن خود کنیم.
سوال:طرح توسعه لوازم خانگی به کجا رسید؟
برادران: در سال ۱۴۰۱ تعداد ۲۷ طرح توسعهای لوازم خانگی در کشور اجرایی شد که شامل ۱۰ خط تولید یخچال فریزر جدید، چهار خط ماشین ظرفشویی، سه خط ماشین لباسشویی، یک خط تولید ماژول تلویزیون، سه خط تولید کولر و ۶ خط تولید مایکروویو و لوازم خانگی کوچک بوده است.
رضایت عمومی از تولیدکنندگان لوازم خانگی با بهبود کیفیت تولیدات و همچنین افزایش زمان ضمانتنامههای آنها از ۱۸ ماه به ۲۴ ماه افزایش یافته است.
همچنین کاهش ۲۲ درصدی ارزبری لوازم خانگی و افزایش عمق تولید محصولات داریم به طوری که در ۱۱ ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۰ رشد ۱۸ درصدی صادرات لوازم خانگی محقق شد.
در ۱۱ ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته واردات کالاهای سرمایهای با رشد ۸۵ درصدی، واردات کالاهای واسطهای با رشد ۱۶ درصدی و واردات کالای مصرفی با افت ۲۱ درصدی همراه بوده است.