سید احسان خاندوزی در دیدار با کارآفرینان و شرکتهای دانش بنیان گفت: این نشست آخرین جلسه امسال در جمع کارآفرینان بود و از فروردین ماه امسال هر ماه یک نشست با کارآفرینان برگزار شد. پیش جلساتی برای احصای مشکلات هر گروه از کارآفرینان برگزار شد تا با بررسی عملکرد دستگاههای مربوط به هر مشکل، گرههای بیمهای، بورسی، گمرکی و مالیاتی آنها باز شود.
وزیر اقتصاد گفت: یکی از یافتههای ما در این جلسات این بود که صادرات، واردات و تجارت کشور درگیر گرههایی است که خود دستگاههای اجرایی تنیده اند؛ برای آنکه جلوی خطای یک درصد گرفته شود، کاری کرده اند که کار ۹۹ درصد بقیه به کندی پیش برود .
وزیر امور اقتصادی و دارایی یادآور شد: اگر بسیاری از زنجیرهایی که داخلیها به پای کارآفرینان بسته اند، برداشته شود، انقلاب بزرگی در نظام بوروکراتیک و نیز مقررات زدایی را شاهد خواهیم بود. در این جلسات مشخص شد که این میزان تغییرات در برخی از مواقع یک هفتهای تا یک ماهه در مقررات صادرات و واردات شاید برای برخی رانت ایجاد کند، اما قطعا از آن آبی برای صادرکنندگان واقعی گرم نمیشود.
او به برخی مشکلات کلان بخش تولید شامل قیمت گذاری دستوری و قواعد ارزی اشاره کرد و گفت : برخی شرکتهای دارویی در بازدیدهایی که داشتم میگفتند اگر قیمتگذاری دستوری ادامه یابد، دیگر تولید برای ما صرفه اقتصادی نخواهد داشت. اما اگر اصلاح شود، امکان رقابت حتی با هند به عنوان بزرگترین صادرکننده دارو را داریم.
خاندوزی گفت: در صورتی که بتوانیم برای سال آینده ۵ کشور همسایه خود را از کالاها و خدمات خود سرشار کنیم و سپس در سال بعد به اوراسیا صادرات داشته باشیم و در سالهای بعد به تدریج به دیگر مناطق جهان گستره صادرات را توسعه دهیم، آنگاه میتواند برای شرکتهای صنعتی و تولیدی ما رشد ایجاد شود.
وی تأکید کرد: ما به سهم خود تلاش میکنیم تا در جاهایی که میتوانیم، زنجیرها را از پای کارآفرینان و تولیدکنندگان برداریم. در دولت به من اعتراض میکنند که به برخی دستگاهها برای تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار فشار میآورید من هم پاسخ میدهم که اگر این جوانان نتوانند مجوزهای لازم را کسب کنند، یا مهاجرت میکنند یا اگر بمانند، فعالیت شاداب و مولد نخواهند داشت.
به گفته وزیر اقتصاد، نیاز داریم اول دستگاههای اجرایی زنجیرها را بردارند تا سپس شرکتهای تولیدی ما به صادرات روی بیاورند و درآمد ارزی کسب کنند. به بهانه تنظیم بازار سرکوبهایی میکنیم که تولیدکننده فعالیت را رها کند.
خاندوزی بیان کرد: چرا باید فضایی ایجاد کنیم که مردم به جای کار تولیدی، در صفهای ۲ هزار دلار و ۵ هزار دلار بایستند؟ باید گمرکی از نو بنا کنیم که هوشمندانه بین شرکتهای دانش بنیان و غیر آن فرق بگذارد. باید نظام بانکی بسازیم که بانکها به جای خرید مسکن در فلان منطقه پایتخت، هوشمندانه میان تولید و دلالی تفاوت قائل شود. باید نظام مالیاتی بسازیم که کوتاه مدت فکر نکند و به فکر درآمدهای مقطعی نباشد.
وی ادامه داد: بنابراین ما داوطلبانه به این سمت رفته ایم که نرخ مالیات را کاهش دهیم، در حوزه کسب و کارها، زنجیرها را برداریم؛ قبول دارم که سیاستهای پولی و ارزی مانع ایجاد کرده است، ولی به شکل ویژهای باید مفر و گریزگاه ایجاد کنیم تا اقتصاد ایران از این گلوگاه عبور کند؛ چشم انداز اقتصاد ایران رو به جلو است.