آئینی معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری در برنامه صف اول درباره جزئیات بسته تشویقی شهرسازانه به سوالات زیر پاسخ داد.
بسته تشویقی جدید درباره بافت های فرسوده چه تفاوتی با بسته قبلی دارد؟
آئینی: ۹۰ درصد سطح کشور روی خط زلزله است و سطح وسیعی از شهرها به عنوان بافت فرسوده و ناکارآمد محسوب می شود. ۱۶۶ هزار هکتار از کشور بافت فرسوده است و ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار بنای نا پایدار وجود دارد که ۱۰ میلیون نفر در این خانه ها ساکن هستند.
راهبردی نداریم جز اینکه به نوسازی بافت فرسوده شتاب دهیم. تا الان ۲۲۰ هزار واحد را نوسازی کرده ایم و ۷۱۰ هزار واحد به جای آن ساخته شده است.
نوسازی بافت فرسوده در عمل با ۳ مانع مواجه است. نخست اینکه خود مردم توانایی فنی و مالی و اجرایی لازم را ندارند و اقشار کم درآمد هستند. دوم اینکه سازنده ها که توانایی فنی و مالی دارند به دلیل اقتصادی نبودن رغبتی برای ورود به این حوزه ندارند و سوم اینکه حلقه های میانی مناسبی برای وصل این دو گروه به هم وجود ندارد.
توانمندسازی این دو گروه باید انجام شود. سازنده ها زمانی برای ساخت بافت فرسوده رغبت پیدا می کنند که حداقل سود را داشته باشند و باید بسته تشویقی موثری را تعیین کنیم تا هم در حوزه اداری و مجوزها و هم در حوزه مالی مشوق هایی داشته باشند.
در بسته تشویقی شهرسازانه اخیر وظایف همه دستگاه ها مشخص شده است. همچنین مشخص شده نوسازی بافت فرسوده در سطح شهرها و محلات و کوچه ها چگونه اجرایی شود؛ در واقع این بسته جامع تر است و نسبت به بسته قبلی خیلی متفاوت نیست.
اجرای این بسته تشویقی چه تاثیری در روند نوسازی بافت فرسوده دارد؟
آئینی: اجرای این بسته تشویقی مقدماتی لازم دارد. تا دو الی سه ماه آینده جهش نوسازی در کشور شکل می گیرد. در تهران بالای ۲۰۰ درصد و در تبریز ۱۸۰ درصد رشد پروانه نسبت به سال گذشته داشتیم. با توجه به تجارت دوره های گذشته هرگاه بسته تشویقی شهرسازانه داشتیم شاهد رشد نوسازی بوده ایم.
امسال ۵۱ هزار پروانه ساخت بافت فرسوده در کل کشور صادر شده که سال آینده به ۴ برابر می رسد و هدف این است که سالانه ۲۰۰ هزار واحد بافت فرسوده نوسازی شود.
چند سال دیگر بافت فرسوده در کشور نخواهیم داشت؟
آئینی: در حال حاضر ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار بنای ناپایدار داریم. قرار است سالی ۲۰۰ هزار واحد را نوسازی کنیم . البته در این خصوص نقطه ای عمل می کنیم.
یعنی بیش از ۱۰ سال طول می کشد؟
آئینی: نه . در اول کار نوسازی بافت فرسوده روند کار کند است اگر سال اول نوسازی ۲۰۰ هزار واحد را داشته باشیم طی سال های بعد کار سریع تر پیش خواهد رفت.
در سال ۱۴۰۲ به نوسازی ۲۰۰ هزار واحد می رسیم؟
آئینی: بله. با همراهی شهرداری ها که مسئولیت قانونی دارند و ورود بخش خصوصی و سازندگان و انبوه سازان که با بهره گیری از بسته های تشویقی می توانند به کمک مردم بیایند.
بسته تشویقی به روز هم می شود؟
آئینی: بله بعد از ۶ ماه دوباره بررسی و به روز می شود همچنین در این بسته تشویقی به شهرداری ها اجازه داده شده که بسته ای متناسب با شرایط شهر خودشان را تهیه کنند.
تا پایان دولت سیزدهم چقدر بافت فرسوده نوسازی می شود؟
آئینی: طبق آنچه هدفگذاری شده سالی ۲۰۰ هزار واحد در نظر گرفته شده و تا پایان دولت به ۶۰۰ هزار واحد می رسد اما قرار است از این هم بیشتر باشد و هر سال ۱۰۰ هزار واحد بیشتر شود.
در این بسته تشویقی چه مصوباتی آمده تا سرمایه گذاران رغبت به ورود به این حوزه داشته باشند؟
آئینی: اگر سازنده متوجه شود برای کار در بافت فرسوده به او احترام می گذارند رغبت پیدا می کند.
در تهران دریافت پروانه ساخت ۸ ماه معطلی دارد اما در این بسته قرار است زمان اخذ پروانه ساخت بافت فرسوده به کمتر از یک ماه و حدود دو هفته برسد.
برای پروانه ساخت در بافت فرسوده شهرداری ها موظفند از ۵۰ تا ۱۰۰ درصد تخفیف بدهند و مبلغ آن را از دولت بگیرند. در خیلی از شهرداری ها این تخفیفات به مرز ۱۰۰ درصد رسیده است.
برابر ضوابط قانونی در بافت فرسوده انشعابات قبلی محفوظ است و انشعابات جدید هم خارج از نوبت وصل می شود و معطلی برای دریافت انشعابات هم کم خواهد شد.
در بخش مالی هم کاغذبازی ها برای دریافت تسهیلات بافت فرسوده به حداقل می رسد. متقاضیان در بافت فرسوده می توانند از تسهیلات و حمایت های طرح نهضت ملی استفاده کنند ضمن اینکه خط اعتباری بافت فرسوده هم داریم.
در مجموع مشوق هایی که در بسته تشویقی شهرسازانه آمده، کار را برای سازنده اقتصادی می کند.
اجرای این بسته تشویقی به بافت شهری و بافت تاریخی آسیبی نمی زند؟
آئینی: از ۱۶۶ هزار هکتار بافت فرسوده کشور، ۳۶ هزار هکتار مربوط به بافت تاریخی است که این مصوبه شامل آن نمی شود و بافت تاریخی دستورالعمل ویژه خود را دارد.
در بافت های فرسوده هم قرار نیست افزایش بی ضابطه تراکم داشته باشیم افزایش تعداد مسکونی به معنای افزایش جمعیت نیست. در حال حاضر با کوچه های یک تا دو متری و خانه های لرزانی مواجه هستیم که بهترین تصمیم این است که نوسازی شود تا مردم از آسیب های آن در امان باشند.