برای پیشگیری از چاقی و مناسب نگه داشتن وزن در کودکان و نوجوانان نیاز است اقداماتی انجام شود.

سیده پریسا موسویان دکتری تخصصی علوم تغذیه گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شیراز اظهار کرد: امروزه چاقی در دوران کودکی و نوجوانی به صورت یک مشکل همگانی درآمده و به سرعت در حال افزایش است.

او ادامه داد: چاقی در سنین کودکی می‌تواند منجر به چاقی در بزرگسالی شود، به طوری که ۴۰ تا ۹۰ درصد کودکان چاق در بزرگسالی از چاقی رنج می‌برند. همچنین از جمله عوارض وزن زیاد می‌توان به دیابت، فشارخون بالا، بیماری‌های قلبی و عروقی، بلوغ زودرس در دختران و تاخیر در بلوغ در پسران، ابتلا به برخی از سرطان‌ها از جمله سرطان روده و معده، مشکلات تنفسی و مشکلات روحی مثل افسردگی و کاهش اعتماد به نفس اشاره کرد.

توصیه‌ها

این متخصص با بیان اینکه برای غذا خوردن قانون بگذاریم، تصریح کرد: بهتر است وعده‌های اصلی و میان وعده‌ها هر روز در ساعت مشخصی مصرف شود.

او با بیان اینکه کودک را شب به موقع بخوابانیم تا صبح زود بیدار شده و فرصت کافی برای صرف صبحانه داشته باشد، افزود: صبحانه بخوریم تا کودک این کار را از ما یاد بگیرد.

چاقی

موسویان اضافه کرد: چیپس و سیب زمینی سرخ کرده حاوی مقدار زیاد چربی است. سعی کنیم به جای آن‌ها از سیب زمینی پخته یا تنوری استفاده کنیم.

او با بیان اینکه میان وعده‌های سالم مانند میوه و سبزی را برای مصرف فرزندمان در خانه و مدرسه تهیه کنیم، ادامه داد: با تزئین متنوع میوه‌ها و سبزی‌ها کودکان را به خوردن آن‌ها ترغیب کنیم.

این متخصص گفت: به جای سس‌های کم چرب مثل مایونز می‌توانیم در منزل با استفاده از ماست و سبزی‌های خشک شده معطر، روغن زیتون، آب لیموی تازه یک سس خوشمزه برای کودکان تهیه کنیم.

او تصریح کرد: مصرف نوشابه ها، آبمیوه‌های صنعتی را کم کنیم و به جای آن آب، دوغ کم نمک، یا عرقیات سنتی به کودک بدهیم.

موسویان با بیان اینکه بستنی سرشار از مواد قندی است و کالری بالایی دارد، پس بهتر است کمتر مصرف شود، اضافه کرد: می‌توانیم با آبمیوه‌های طبیعی در منزل بستنی یخی درست کنیم و به کودک بدهیم.

او ادامه داد: به هیچ عنوان از شیرینی، شکلات، پیتزا و سایر فست فود‌ها به عنوان پاداش و جایزه برای کودکان و نوجوانان استفاده نکنیم، زیرا کودکان گمان می‌کنند این خوراکی‌ها بهتر از سایر غذا‌ها هستند.

دکتری تخصصی علوم تغذیه گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شیراز افزود: تا حد امکان کیک و شیرینی را به صورت خانگی تهیه کنیم، در غیر این صورت کیک‌ها و بیسکوییت‌های ساده را برای خرید انتخاب کنیم، زیرا انواع خامه‌ای و کرمدار و یا با روکش شکلاتی، چربی زیادی دارد.

تغذیه در کودکان

او بیان کرد: به کودکان خود یاد دهیم چگونه می‌توانند از مقدار قند موجود در محصولات غذایی آگاه شوند. آن‌ها را به رقابت واداریم که از بین محصولاتی که دوست دارند نوعی که میزان قند کمتری دارد را انتخاب کنند.

موسویان با بیان اینکه سعی کنیم مقدار روغن و شکر موجود در غذا‌های مصرفی خانواده را کاهش دهیم، تصریح کرد: انواع سوسیس و کالباس دارای چربی بالا هستند، مصرف آن‌ها را محدود کنیم.

او با بیان اینکه برای تماشای تلویزیون و بازی‌های یارانه‌ای قانون بگذاریم، افزود: کودکان نباید بیشتر از ۲ ساعت در روز را صرف سرگرمی و فعالیت‌های نشسته مثل تماشای تلویزیون، کار با رایانه، تبلت و دیگر وسایل الکترونیکی کنند.

این متخصص با بیان اینکه میزان مطلوب فعالیت بدنی برای کودکان دست کم یک ساعت در روز است، ادامه داد: می‌توانیم به تدریج مدت زمان فعالیت بدنی روزانه کودک را به یک ساعت برسانیم.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.