«هنری کسینجر» وزیر خارجه سابق آمریکا، در مقالهای با عنوان «چگونه از جنگ جهانی دیگری اجتناب کنیم» برای وبگاه اسپکتیتور، با بیان آنکه اگر مقامهای کنونی در دنیا و به طور خاص در روسیه و اوکراین، تاریخ جنگ جهانی اول را مطالعه کرده و عواقب آن را بررسی میکردند، از جنگ برحذر بودند، به مسکو و کییف برای داشتن مذاکره تاکید کرد و از آنها خواست از جنگ بپرهیزند.
کسینجر در بخشی از این مقاله نوشت: «اکنون با فرا رسیدن زمستان و وقفه در تنش نظامی میان دو کشور آیا زمان آن فرا رسیده است که به نقطه عطفی در اوکراین بنگریم؟ من حمایت خودم از این کشور را در مقابل تهاجم روسیه ابراز کردهام، اما اکنون میگویم زمان آن است که با مذاکره به روند صلح برسیم. اوکراین برای اولین بار در تاریخ مدرن به یک منطقه کلیدی مبدل گشته است.»
این مقام سابق آمریکا در ادامه اعلام کرد اوکراین به زمان صلح نزدیکتر شده تا خطر جنگ جهانی دیگری نداشته باشیم، مدعی شد: «روسیه با سلاحهای اتمی که به کار میبرد کشورهای دیگر را تحریک میکند تا با زور و خشونت دست به اقدام بزنند. رسیدن به صلح دو مشخصه دارد: اعمال مصاحله و منعقد کردن مسائل امنیتی، اگر هر دو مورد حاصل نشود به هیچ چیز نرسیدهایم. راه دیپلماسی به نظر خسته کننده و پیچیده است، اما پیشرفت آن بینش و شجاعت نیاز دارد.»
از سویی دیگر از ماه فوریه که روسیه حملات خود به اوکراین را آغاز کرد، مداخلات آمریکا باعث وخیمتر شدن اوضاعت میان دو طرف شده است، در این میان کشورهای اروپایی هم به پیروی از آمریکا تحریمهایی اعمال کردند که به موجب آن شرایط انرژی و به طور خاص نفت و گاز را در کشورهای خودشان برای زمستان وخیمتر کرد.
در این میان اوکراین بارها مدعی شده روسیه حملات متعددی به نیروگاه اتمی زاپروژیا که بزرگترین نیروگاه اتمی اروپاست، انجام میدهد، در مقابل مسکو هم کییف را مسئول این حملات میداد، حملاتی که هیچ یک اط طرفها آن را برعهده نمیگیرند. آمریکا در این شرایط تلاش دارد تا با افزایش کمکهای مالی و تسلیحاتی خود به نفع اوکراین عمل کند، اما در واقع کارشناسان بر این باورند که از جنگ میان روسیه و اوکراین آمریکا بیشترین نفع را میبرد. زیرا دستکم کشورهای اروپایی انرژی را با قیمت بسیار بالاتری از شرکتهای آمریکایی خریداری میکنند.