بزرگترین دوربین دیجیتال دنیا با ارتفاع ۱٫۶۵ متر در آزمایشگاه ملی شتابدهنده اِسلَک در کالیفرنیا رونمایی شد.
این دوربین در پایان سال ۲۰۲۴ در «رصدخانه وِرا رابین» بر فراز قلهی سِرو پاچون در شیلی نصب خواهد شد. در خانه خود در رشتهکوههای آند، این دوربین در قالب بخشی از برنامهای به نام «میراث نقشهبرداری فضا و زمان» (LSST) در مدت ۱۰ سال، نزدیک به ۲۰ میلیارد کهکشان را ثبت و فهرستبندی خواهد کرد.
چندین ترابایت دادهای که هر شب توسط دوربین LSST جمعآوری میشوند، دانش ما از کیهان را گسترش خواهند داد و به پژوهشگران در رمزگشایی از طبیعت ناشناخته ماده تاریک و شناخت بهتر از فرایند شکلگیری کهکشانها کمک خواهند کرد.
دوربین LSST مانند هر دوربین دیجیتال دیگری کار میکند، با این تفاوت که خیلی بزرگتر است. ۱۸۹ حسگر موجود در آن، نور منتشر شده از اجرامی چون ستارگان را میگیرند و به سیگنالهای الکتریکی تبدیل میکنند که میتوانند تصاویر دیجیتال ایجاد کنند. هر حسگر اضلاعی به طول ۴۲ میلیمتر داشته و پیکسلهای بیشتری نسبت به یک آیفون ۱۳ دارد. در مجموع، تصاویر این دوربین ۳٫۲ گیگاپیکسل داشته و رزولوشن کافی برای ثبت یک توپ گلف از فاصلهی ۲۴ کیلومتری را دارد. بزرگترین لنز به کار رفته در آن، قطری معادل ۱٫۵۷ متر دارد که بزرگترین نمونه از نوع خود است که تاکنون ساخته شده است.
وینسنت ریُوت، مدیر پروژه دوربین LSST میگوید ساخت حسگرهای این دوربین بسیار هزینهبر بوده و کوچکترین ناهمترازی در آنها موجب آسیب دیدنشان میشد. به همین دلیل، نصب آنها در کنار یکدیگر، مانند پارک کردن لامبورگینیها در فاصله چند میلیمتری از یکدیگر بوده است.
در سال ۲۰۲۰، پیش از نصب لنزها و شاترها روی دوربین، پژوهشگران اسلک، حسگرها را با ثبت تصاویری از اشیای مختلف، از جمله یک گلکلم رومی، از میان یک حفره آزمودند.
آرایه حسگرهای دوربین LSST ، گلکلم رومی درون جعبه دارای حفره ، قرار دادن جعبه زیر سنسور و تصویر نهایی ثبت شده از گلکلم .
به گفته ریوت، اکنون با قرارگیری سایر اجزای دائمی در جای خود، این دوربین به مدت ۵ ماه تحت آزمونهای دقیق قرار میگیرد تا از عیبیابی بالای کوهستان بینیاز شود.
پس از این مرحله، دوربین با یک پرواز چارتری بویینگ ۷۴۷ به مقصد سانتیاگو در شیلی فرستاده خواهد شد و در ادامه، سوار بر یک واگن قطار به قلهی سرو پاچون منتقل میشود؛ جایی که در آن دیدی یکتا از کیهان را برایمان به ارمغان خواهد آورد.