رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کاشان در آیین رونمایی از سند ثبت ملی آیین "توغ شیخ رضا" که با حضور عزاداران حسینی و جمعی از مسئولان در حسینیه توغ (طوق) شیخ رضا برگزار شد گفت:موضوع میراث فرهنگی ناملموس آیین “توغ شیخ رضا” با گستره موضوع فرهنگی ناملموس استان اصفهان، شهرستان کاشان، شهر کاشان، در اجرای ماده ۱۲ کنوانسیون بینالمللی حفظ میراث فرهنگی ناملموس، قانون الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنواسیون یاد شده مصوب سال ۱۳۸۴ مجلس شورای اسلامی و آییننامه اجرایی آن و ماده سه قانون اساسنامه سازمان میراث فرهنگی کشور مصوب سال ۱۳۶۷ مجلس شورای اسلامی، هفدهم اسفند ۱۴۰۰ به شماره ۲۶۷۳ در فهرست ملی میراث فرهنگی ناملومس ثبت شد.
احمد دانائینیا افزود: توغ (طوق) به روایتی به کمر خمیده حضرت زینب اشاره دارد و به روایتی دیگر به علم خمیده و افتاده حضرت عباس (ع) منسوب است.
به گفته او، توغ شیخ رضا متعلق به هیئتی به همین نام در محله سر سنگ از قداست و احترام ویژهای برخوردار است.
او تصریح کرد: هر سال آیین استقبال از توغ شیخ رضا در شب هشتم محرم از منزل متولی این نماد عزاداری سنتی کاشان برگزار میشود و روز تاسوعا دوره توغ در محلات و خیابانهای کاشان همراه با عزاداری و سینه زنی برگزار و در روز عاشورا توغ را به همراه هیئت برای اقامه عزا به بازار تاریخی کاشان میبرند.
دانائینیا یادآور شد: ۴۰ اثر ناملموس فرهنگی شهرستان کاشان ثبت شده در فهرست آثار ملی دارد که ۱۵ اثر آن مربوط به آیینهایی عاشورایی است.
گفته میشود شیخ رضا یکی از اهالی شهرستان جاسب و از خادمان بارگاه امام هشتم (ع) بوده که توغ (طوق) را در ۴۰۰ سال پیش به عنوان هدیه به کاشان آورده است.
فرزندان نسل شیخ رضا از جمله مرحوم “سید مصطفی شیخ رضا” چهارمین نسل شیخ رضا مسئولیت نگهداری و تولیت این توغ را به عهده داشته و دارند که در اصطلاح به او «بابای توغ» میگویند.