بامداد دیروز (شنبه ۱۱ تیر) سه زمین لرزه شدید بالای ۶ ریشتر شهرستانهای بندرلنگه و بندرخمیر در غرب هرمزگان را لرزاند.
شدت این زمین لرزهها به حدی بود که در بندرعباس و برخی دیگر از شهرستانهای استان، جزایر خلیج فارس و حتی در کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز احساس شد.
کانون اصلی این زمین لرزهها بخش مهران شهرستان بندرلنگه بود و روستای سایه خوش تقریبا به طور کامل تخریب شد و روستاهای دیگر این منطقه از جمله کلاتو، حنادان و نرمستان نیز آسیب جدی دیدند.
به گفته خالدی، سخنگوی سازمان اورژانس کشور بر اثر وقوع زمین لرزه های شدید در منطقه سایه خوش بندرلنگه ۹۳ نفر مصدوم شدند و ۵ نفر نیز جان باختند.
روز گذشته وزیر کشور، وزیر بهداشت و رئیس ستاد مدیریت بحران کشور از مناطق زلزله زده غرب هرمزگان بازدید کردند و برای کمک به زلزله زدگان قولهایی دادند.
پیکر ۵ نفر از قربانیان این حادثه روز گذشته در روستای سایه خوش بندرلنگه به خاک سپرده شد.
مدیر کل بنیاد مسکن هرمزگان گفت: بر اثر وقوع زمین لرزههای بامداد دیروز هزار و ۱۹۷ واحد مسکونی در بخش مهران شهرستان بندرلنگه صد درصد تخریب شد.
شهریار نوری زاده گفت: این تعداد خانه در ۱۴ روستای بخش مهران تخریب شده و بیشترین خسارت به روستاهای سایه خوش، کَلاتو، بِرکه سفلین و کَنخ وارد شده است.
مدیرکل بنیاد مسکن هرمزگان پیش بینی کرد؛ آوار برداری و بیرون آوردن لوازم مردم از زیرآوار دو ماه طول بکشد.
او گفت: در حال حاضر ۲۵ دستگاه ماشین آلات سنگین بنیاد مسکن، سپاه و شهرداری در حال آوار برداری مناطق زلزله زده هستند.
نوری زاده گفت: خسارتهای وارد شده پس از تایید به ستاد مدیریت بحران کشور فرستاده و مصوبات بازسازی منازل آسیب دیدگان زلزله مشخص میشود.
مدیرکل شیلات هرمزگان گفت: سایت ۲۴۰۰ هکتاری پرورش میگوی روستای سایه خوش بین ۸۰ تا ۱۰۰ درصد آسیب دیده است.
عبدالرسول دریایی گفت:خسارات وارده به مجتمع پرورش میگوی سایه خوش بسیار سنگین است و بیش از ۸۰۰ هکتار محصول زیر کشت و آماده برداشت در معرض نابودی است.
دریایی گفت: تخریب شدید دیواره استخرهای پرورش میگو، تخریب کامل کانال آبرسان مزرعه، تخریب شدید ورودی و خروجی استخر ها، تخریب شدید کف استخرها، تخریب ایستگاه پمپاژ و موتور خانه ها، ایجاد شکافهای بزرگ در همه مزارع، تخلیه و آب بردگی خروجیها و افتادن بیش از ۶۰ پایه برق از جمله خسارتهای زلزله به سایت بزرگ پرورش میگوی سایه خوش است.
محمد کریمی مدیر عامل شرکت توزیع برق هرمزگان نیز گفت:نیروهای عملیاتی شرکت توزیع برق در تلاش هستند تا برق بخشی از سایت های پرورش میگوی روستای سایه خوش را وصل کنند.
امیر سرتیپ آشتیانی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح طی دستوری به نماینده ارشد وزارت دفاع در استان هرمزگان دستور همکاری و در اختیار گذاشتن ظرفیت های وزارت دفاع برای کمک به آسیب دیدگان زلزله استان را با محوریت ستاد بحران صادر و تاکید کرد؛با هماهنگی کامل و هم افزایی ستاد بحران مستقر در هرمزگان، برای کاهش نگرانی و آلام مردم شریف هرمزگان بشتابند و اقدامات را گزارش کنند.
مدیر عامل جمعیت هلال احمر هرمزگان گفت: تاکنون هزار و ۵۰۰ تخته چادر در بیست روستای زلزله زده غرب استان توزیع شده است.
مختار سلحشور گفت: ۶۰۰ تخته موکت، ۷۰۰ بسته مواد غذایی ۷۲ ساعته، هزار قرص نان و آب معدنی نیز بین مردم توزیع شده است.
او گفت: ۳۹ گروه امدادی جمعیت هلال احمر شامل ۱۶۰ نفر کار امداد رسانی در مناطق زلزله زده غرب هرمزگان را برعهده دارند.
شبکه آب و برق در مناطق زلزله زده شهرستانهای بندرلنگه و بندرخمیر به طور کامل وصل شد.
عبدالحمید حمزه پور مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان گفت: در حال حاضر دو آب شیرین کن ۲۳۰۰ و ۳۰۰ متر مکعبی این مناطق وارد مدار شده است.
او از استقرار ۵ تانکر آب برای آبرسانی سیار در مناطق زلزله زده خبر داد و گفت:زمین لرزههای روز گذشته حدود ۱۰ میلیارد تومان به تاسیسات آب خسارت وارد کرده است.
مدیر عامل شرکت توزیع برق هرمزگان هم گفت: برق تمام مناطق زلزله زده غرب هرمزگان وصل شده است.
محمد کریمی گفت:برق بخشی از سایتهای پرورش میگو نیز که اکنون قطع است به زودی وصل خواهد شد.
فرمانده قرارگاه مدینه نیروی زمینی سپاه پاسداران از برپایی سه چادر اسکان گروهی هر کدام به ظرفیت ۵۰ نفر در مناطق زلزله زده غرب هرمزگان خبر داد.
سردار مارانی با اشاره به ارسال ژنراتور برق به مناطق زلزله زده گفت:یک تیم سیار پزشکی امدادی شامل ۵ پزشک عمومی، پرستار و بهیار به همراه مسئول بهداری این قرارگاه نیز در منطقه زلزله زده بندرلنگه حضور دارد.
او با تاکید بر استقرار ماشین آلات مهندسی این قرارگاه در مناطق زلزله زده گفت: ۲ دستگاه آمبولانس و ۲ دستگاه تانکر ۱۳ هزار لیتری آب نیز به منطقه فرستاده شده است.
سردار مارانی گفت: ۱۵ هزار عدد کنسرو، ۲ تن برنج، ۲ تن مرغ و گوشت و ۱۰ هزار عدد آب معدنی نیز برای توزیع بین مردم به منطقه ارسال شده است.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان گفت: شمار مصدومان زمین لرزه های دیروز در غرب هرمزگان به ۱۱۱ نفر افزایش یافت.
فاطمه نوروزیان گفت: از این تعداد تاکنون ۱۰۱ نفر با دریافت خدمات درمانی از مراکز درمانی مرخص شده اند.
او گفت: ۱۰ نفر از مصدومان در بیمارستانهای بندرلنگه و بندرعباس بستری هستند که حال هیچ کدام وخیم نیست.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان گفت: شمار فوتیها همان ۵ نفر است و افزایشی نداشته است.
رئیس سازمان بسیج سازندگی از راهاندازی قرارگاه جهادی در مناطق زلزلهزده هرمزگان به منظور خدمت رسانی گروههای جهادی واکنش سریع و تخصصی خبر داد.
سردار زهرایی گفت:نیروهای بسیج سازندگی و گروههای جهادی با تمام امکانات و تجهیزات خود در حال خدمت رسانی به هموطنان عزیز هستند.
کار آواربرداری در مناطق زلزله زده شهرستان بندرلنگه آغاز شده است.
نیروهای بسیج، سپاه، ارتش، گروه های جهادی و دستگاه های امدادرسان مشغول آوار برداری هستند.
مدیر کل مدیریت بحران هرمزگان گفت: آواربرداری در ۱۴ روستای زلزله زده غرب هرمزگان آغاز شده است.
حسن زاده گفت: پس از وقوع زمین لرزه های شدید بامداد دیروز، ۲۱ روستا بررسی و پایش شد و در حال حاضر آواربرداری در روستای سایه خوش کانون اصلی زمین لرزه به صورت شبانه روزی در حال انجام است.
او گفت: برای انضباط بخشی، تقسیم کار، جلوگیری از موازی کاری و تسهیل امور، مناطق حادثه دیده به سه پهنه تقسیم و ارکان و ساختارها مشخص شده است تا امداد رسانی و آوار برداری در کوتاهترین زمان ممکن صورت گیرد.
فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران گفت: با تامین ماشین آلات آواربرداری و تامین وسایل سرمایشی در کنار مردم زلزله زده غرب هرمزگان هستیم.
امیر دریادار شهرام ایرانی در بازدید از روستای زلزله زده سایه خوش گفت: اکنون ماشین آلات سنگین نیروی دریایی ارتش در راه مناطق زلزله زده غرب هرمزگان است.
او گفت: با توجه به گرمای هوا تلاش داریم تا بخشی از کولر مورد نیاز این مناطق را تامین کنیم.
فرمانده نیروی دریایی ارتش گفت: اکنون همه پای کار هستند و تا چند روز آینده آواربرداری به صورت کامل پایان می یابد تا بازسازی آغاز شود.
مدیر عامل شرکت توزیع نیروی برق هرمزگان گفت: زمین لرزه های بامداد دیروز در شهرستان های بندرلنگه و بندرخمیر به ۴۸ کیلومتر از شبکه فشار متوسط و ضعیف خسارت وارد کرد.
محمد کریمی گفت: بر اثر این زمین لرزه ها ۳۸ کیلومتر شبکه فشار ضعیف و ۱۰ کیلومتر شبکه فشار متوسط آسیب دید.
او گفت: ۸۸۹ پایه شامل ۲۰۵ پایه فشار متوسط و ۶۸۴ پایه فشار ضعیف نیز دچار آسیب شده است.
مدیر عامل شرکت توزیع نیروی برق هرمزگان گفت:در زلزله بندرخمیر و بندرلنگه ۵۵ دستگاه ترانسفورماتور در روستاهای سایه خوش، برکه سفلین، گزیر، کلاتو و هشم دچار خسارت شد.
کریمی گفت: میزان خسارت وارد شده به شبکه ها و تاسیسات توزیع برق حدود ۴۷۱ میلیارد ریال برآورد شده است.
او گفت:با تلاش کارکنان عملیاتی شرکت توزیع نیروی برق استان، برق مناطق زلزلهزده وصل شده است.
دیروز و دیشب دهها پس لرزه شهرستانهای بندرلنگه و بندرخمیر در غرب هرمزگان را لرزاند و همچنان نیز ادامه دارد.
سید احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی با صدور دستوری به مدیرعامل صندوق بیمه حوادث طبیعی از او خواست نسبت به ارزیابی فوری و پرداخت خسارت وارده به ساختمانهای مسکونی در مناطق زلزله زده غرب هرمزگان طبق قانون تاسیس و در چارچوب ضوابط اقدام نماید.