برنامه "میز اقتصاد" امروز با موضوع «شکایت دامداران و نهاده های دامی بابت دریافت نکردن نهاده های دامی» و با حضور آقایان عسگر زاده معاون توسعه بازرگانی و وزارت جهاد کشاورزی، جلال محمود زاده نماینده مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون کشاورزی، عالی مدیرعامل اتحادیه سراسری دامداران ایران، مقدسی رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی گاوداران ایران و اسدالله نژاد مدیر عامل اتحادیه سراسری مرغدارای کشور
برگزار و به سوالات زیر پاسخ داده شد.
علت تاخیر در ارائه نهادهای دامی به دامداران چیست؟
عسگر زاده معاون توسعه بازرگانی و وزارت جهاد کشاورزی: تامین نهادههای دامی در تمام کشورها با اختلال مواجه شده است. دولت سیزدهم در این برهه دو اقدام دیگر نیز انجام داده، یکی بحث قانون انتزاع است که کلیه مسئولیت و نظارت بر واردات را بر عهده گرفته است. از طرفی یک قاعده اساسی که نیاز کشور بود، بحث اصلاحات اقتصادی و مردمی سازی بحث یارانه نیز ایجاد شد که در دولت با شهامت بسیاری انجام میشود.
هم اکنون وزارت جهاد کشاورزی تصمیم گرفت تعداد تامین کنندهها را اضافه کند. در این راستا از قابلیتهای شرکتهای دولتی استفاده میشود. تمام شرکتهای دولتی یا مستقیم از شرکتهای اصلی اقدام به خرید میکنند و یا توسط مجموعه ۵۰ تایی و یا از نمایندههای خارجی در خود کشور به صورت مناقصه اقدام به خرید میکنند. اساس کار توسط سازمان تعاون روستایی تحت مدیریت وزارت جهاد کشاورزی باید انجام شود.
برای تامین یک کالای خارجی چه مراحلی باید طی شود؟
عسگر زاده: برای تامین یک کالای خارجی نیاز است که یک ثبت سفارش صورت بگیرد که اجازه ثبت سفارش وجود دارد. مثلا، اگر در یکسال ۳۰ میلیون تن نیاز به کالای اساسی داریم، اما بیش ۷۰ میلیون تن ثبت سفارش انجام دادند. این ثبت سفارش صورت گرفته و قراردادی فی ما بین سازمان برای مشخص شدن میزان سفارش نبوده است.
تاجر ثبت سفارش را بعد از اینکه بار را دریافت کرد و به بنادر آورد باید تحقق بدهد، در صورت اظهار، ثبت سفارش توسط گمرک شناسایی میشود.
چرا به موقع نهادهای دامی به مرغداران نرسید؟
عسگر زاده: در گذشته ۵۰ شرکت میتوانستند نهادهای دامی را تهیه کنند، اما هم اکنون بار آمده و براساس اظهار در سامانه نرم افزاری که اصل این سامانه برای بانک کشاورزی است؛ که این سامانه از نظر سیستمی تحت کنترل است و همچنین از نظر هدایت تحت کنترل وزارت جهاد کشاورزی و معاونت پشتوانی امور دام است. هم اکنون ۳ میلیون تن نهاده در گمرک وجود دارد، اما تحویل نمیدهند.
با وجود اذعان به اینکه واردات و تامین صورت گرفته، چرا به موقع نهادهای دامی به مرغداران نرسید؟
جلال محمود زاده نماینده مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون کشاورزی: شرکتهای با تجربه و با صلاحیت باید اقدام به واردات محصولات نهادههای دامی کنند. مشکل این است که، دولت به زنجیره تامین ورود کرد که مشکل از همینجا آغاز شد و شرکتی را به نام آریو تجارت سهیل معرفی کردند که پول نقد را از دامداران دریافت کرد و تاکنون محمولهای به مردم تحویل نداده است. هم اکنون مرغدارن به دلیل نبود نهادهای دامی جوجه ریزی نکردند وهمچنین تعداد بسیاری از دامدران، دام مولد خود را از بین میبرند. ما در شرایط بسیار حساس و خطرناکی قرار داریم. دولت به چه علت شرکتی را به مردم معرفی کرد که این شرکت توان تامین نهادهها را نداشته است.
در این راستا معاون توسعه بازرگانی و وزارت جهاد کشاورزی برای رفع مشکل شرکت آربو سهیل درخواست کرده که شرکت پشتیبانی امور دام اقدام به تامین نهادههایی که شرکت ناتوان در تامین آن بوده، کند و دیگر اینکه شرکت خود وارد عمل شود و یا از شرکتهای دیگری مثل شرکت پشتیبانی امور دام که همراه شرکتهای دیگر کار میکنند از این محل اقدام به تامین نهاده کنند.
اگر محصول نهادها وارد کشور شده پس کجاست؟
عسگر زاده: نهادهای دامی وارد شده و برای نهادههای دامی تاکنون ۱۰۰ میلیارد تومان از مرغداران و دامداران پول دریافت شده که در حسابی در بانک کشاورزی موجود است و این پول ریال باید در جایگاه ارز قرار بگیرد و ارز را رها کند. دیگر اینکه تاکنون دلاری از حساب بانک مرکزی برای خرید توسط شرکت آریو سهیل داده نشده است.
تاکنون ۱۰۴ هزار و ۵۰۰ تن از ۴۹۰ هزار تن توسط شرکت آریو تجارت تامین شده و مابقی آن توسط شرکتهای دیگر تا پایان تیر ماه کل فرایند تکمیل میشود و جنس را تحویل میدهیم.
روند بارگیری ذرت در بندر امیر آباد به چه صورت است؟
عالی مدیرعامل اتحادیه سراسری دامداران ایران: امروز برای بارگیری ۴ کشتی که حدودا ۱۲ هزار تن بار است اقدام کردیم و بارگیری ذرت برای مرغداران به نقاط مختلف کشور آغاز شده است.
وضعیت تامین نهادهها برای گاوداران به چه شکل است؟
مقدسی رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی گاوداران ایران: دامداران اعضای انجمن دامداران، چون واحدهای بزرگ هستند، بارگیری هنوز آغاز نشده، ولی حدود ۱.۵ این بار آغاز شده و در حال بارگیری است. مشکل اساسی این است که تامین ارز توسط بانک مرکزی اتفاق نیفتاده است در صورتیکه ارز این شرکتها تامین نشود، کالا از گمرک نمیتواند خارج شود.
وضعیت تامین نهادهای دامی مرغداران به چه شکل است؟
اسدالله نژاد مدیر عامل اتحادیه سراسری مرغدارای کشور: موضوع تاخیر و بدعهدی توسط تجار در بحث تامین نهادهای دامی تازگی ندارد. مثلا شرکتی ۴ هزار و ۵۰۰ تن نهادههای مرغدارای را حدود ۴ ماه پیش فروخته و وجه آن را دریافت کرده همچنان با وجود تعهد ۱۵ روزه برای تحویل داده بود، اما نهادهها را بارگیری نکرده است.
آیا نظارت کافی را برای تخصیص نهادهای دامی به مرغداران خواهید داشت؟
جلال محمود زاده: کمیسیون کشاورزی آب و منابع طبیعی از یک ماه قبل بحث نظارتی را پیگیری کرده، اما مطمئن نیستم به وعده خود عمل کنند.
چه تاریخی نهادهای دامی را به دست دامداران میرسانید؟
عسگر زاده: یکی از محدودیتهای تامین نهاده بحث حمل و نقل است. اگر در طول یک ماه ما ۱۰ هزار تن را به صورت ترکیبی انجام دهیم تا پایان تیر ماه نهادههای دامی به دست دامداران میرسد.
وزارت جهاد کشاورزی برای عدم تکرار مجددا مشکلات دامداران چه تدابیری دارد؟
عسگر زاده: یکی تغییر در سامانه جامع تجارت توسط برنامه نویسان آغاز شده، دیگر اینکه بازارگاه باید انعطاف لازم را داشته باشد و نرم افزار نویسی بازارگاه و اصلاحات آن تا پایان مرداد و شهریور ماه انجام خواهد شد.