کووید ۱۹ از زمان کشف در ژانویه ۲۰۱۹ تاکنون شاهد چندین جهش بزرگ بوده که هر کدام از آنها در نهایت به ظهور یک سویه جدید منجر شده است. جهشهای بعدی رخ داده در همین سویهها نیز منجر به ظهور زیرسویههای دیگری شده است که برخی قدرت سرایت بالاتری داشته و در نهایت به سویه غالب تبدیل شده اند.
به نقل از خبرگزاری رویترز، تحقیقات جدید دانشمندان نشان میدهد افرادی که به نسخه اولیه سویه امیکرون که برای نخستین بار در ماه نوامبر در آفریقای جنوبی مشاهده شده بود؛ مبتلا شده اند، حتی اگر واکسن و دوز تقویتی را نیز دریافت کرده باشند، هنوز در برابر ابتلا به نسخه جدید امیکرون آسیب پذیر هستند.
نسخه اولیه سویه امیکرون BA.۱ نام داشت که ابتلا به آن باعث ایجاد ایمنی در بدن در برابر این سویه و سایر سویههای کووید ۱۹ میشد. اما در حال حاضر جهشهایی در امیکرون ایجاد شده است که باعث به وجود آمدن زیرسویههای BA.۲.۱۲، BA.۵ و BA.۴ شده است که ابتلا به نسخه اولیه در مصونیت از آنها بی اثر است. هم اینک زیر سویه BA.۲.۱۲، بیشترین شمار مبتلایان را در آمریکا به خود اختصاص داده است و دو زیر سویه BA.۵ و BA.۴ معادل ۲۱ درصد از مبتلایان جدید را تشکیل میدهد.
متاسفانه زیرسویههای جدید توانایی گریز از ایمنی را دارند که ابتلا به نسخه ابتدایی ویروس در ایجاد مصونیت از آن ناتوان است.
دانشمندان هشدار میدهند این احتمال وجود دارد که دوز تقویتی (دوز سوم) واکسن کرونای مدرنا و فایزر، دو غول داروسازی آمریکا که با نسخه اولیه امیکرون (BA.۱) انطباق یافته نیز ممکن است در ایجاد مصونیت در برابر زیرسویههای جدید ناتوان باشد.