سرود سلام فرمانده سرودی است که غیر دولتی و غیر حاکمیتی گسترش پیدا کرد، اما در جای جای این سرود، انقلاب اسلامی و قهرمانانش حضور مستقیم دارند.

مهدی جهان تیغی سرود «سلام فرمانده» یک غافلگیری بزرگ به خصوص برای آندسته از اپوزسیون خارج نشین بود، که بر اقدامات ضد فرهنگی در جامعه ایران تمرکز دارند. آن‌ها در برابر این غافلگیری مجبور شدند سرود سلام فرمانده و کمپین خودجوش تبلیغاتی آن را یک کار حاکمیتی معرفی کنند و خبر بدتر نیز برای آنها، آن شد که علی رغم طرح این موضوع، سیر توجه مردمی به ایران سرود نه تنها کم نشد بلکه اظهارات آن‌ها مردم را بیشتر تحریک کرد و چه بسا ضدانقلاب از علنی کردن مخالفت‌های خود با این سرود اینک پشیمان نیز شده باشد. با این وجود پشتوانه حکومتی سرود سلام فرمانده چه کسانی هستند و دلایل توجه غافلگیرکننده جامعه ایرانی به آن چیست؟!


بیشتربخوانید


یک: هنر «سرود» در جامعه ایرانی مدت‌ها مورد غفلت قرار گرفته بود و در همین چند سال اخیر است که جریان انقلابی یکبار دیگر این عرصه مهم و تاثیرگذار را مورد توجه قرار داده است. در اواخر دهه پنجاه و دهه شصت سرود‌های انقلابی پرشوری در کشور مورد توجه فرآگیر آحاد جامعه قرار گرفت، ولی به مرور هم جامعه هنری و هم فعالین انقلابی از سرود فاصله گرفتند. البته در اواخر دهه هفتاد و همچنین در دهه هشتاد و نود هم مداحی‌های متعدد و با مضامین خوب در کشور مورد توجه سراسری قرار گرفت و اساسا روح جامعه ایرانی هراز چندگاهی اشتراک نظر جمعی نسبت به برخی مداحی‌ها و آهنگ‌ها از خود نشان داد و اصل اقبال عمومی، چیز جدید و استثنایی در این پنج دهه اخیر نیست.

دو: ایران مدت هاست در زیر پوست خود فضای حماسی ویژه‌ای به خود گرفته است، در این سال‌ها ایران بار‌ها اقدامات شجاعانه نظامی همانند متلاشی کردن داعش در عراق و سوریه، حملات موشکی غافلگیرکننده مقتدرانه به دشمنانش و در راس آن آمریکا داشته که زیر پوست جامعه ایرانی روح سربازی برای وطن و آرمان‌های مذهبی را بیش از گذشته تقویت کرده است. روح سرود سلام فرمانده یک حماسه هم در درون و هم در ظاهر کلید واژه‌های خود دارد و توانسته حماسه خوانی و حماسه خواهی به روز شده جامعه ایرانی، را بیرون بریزد. البته این خاصیت ذاتی سرود خوب و موسیقی تاثیر گذار است که درون انسان‌ها را می‌تواند، نمایان می‌کند. سه: متن سرود سلام فرمانده در ذات خود یک اعتقاد تاریخی چند صد ساله قوی (مهدویت) در عقبه خود دارد و یک حس و تجربه قوی چهل ساله انقلابی نیز آن را تقویت می‌کند. این دو مولفه سبب هم فرآگیر شدن آن و هم اعتماد گسترده به این سرود در جامعه ایرانی شده و مردم نسبت به آن حس پیشداوری سیاسی و اجتماعی قبلی کمتری دارند. در واقع مجموع این دو بخشی از فطرت جامعه ایرانی است و کافیست یک سرود و موسیقی خوب این فطرت را تحریک کند.

چهار: برخی موسیقی ساده و حتی سبک بودن متن شعر سلام فرمانده را نقطه ضعف آن می‌دانند، این در حالیست که اتفاقا همین موسیقی و شعر ساده خودمانی سبب گسترش و اقبال به آن شده است. ضمن اینکه کار پیچیده موسیقی چه بسا متناسب نیز برای کودکان و نوجوان نباشد و کار تربیتی برای کودکان به پیچیدگی‌های معمول موسیقی و شعری نیاز چندانی ندارد.

سلام فرمانده

پنج: نکته جالب فرهنگی و تربیتی نیز در فرامتن شعر وجود دارد و آن اینکه اکثریت پدر و مادر‌ها نسبت به متن سرود اطمینان قلبی دارند ولو اینکه خود به لحاظ ظاهر، چندان مقید به نمایان کردن زیاد، چنین اعتقاداتی در جامعه نباشند. پدر و مادر‌های ایرانی متن و حضور در چنین محافل سرودخوانی را برای تربیت بچه هایشان مفید می‌دانند و به همین دلیل اولین مشوق سرودن سلام فرمانده توسط کودکان، در خود خانواده‌ها و توسط پدران و مادران شکل گرفته است.

شش: نکته آخر اینکه سرود سلام فرمانده غیر دولتی و غیر حاکمیتی گسترش پیدا کرد، ولی حتما یک سرود حکومتی است! در جای جای این سرود، انقلاب اسلامی، آرمان‌ها و قهرمانانش حضور مستقیم دارند. اصرار به اینکه سرود را به شکلی سکولار ادامه داده شود اتفاقا بدترین چیز است و ریشه در این دارد که مدعیان از فطرت جامعه ایرانی خبر ندارند و یا خوشبینی لازم را به ملت ایران که بهتر از ملت حجاز در عهد رسول الله (ص) و مردم کوفه در عهد امیرالمومنین (ع) است را ندارند. همین مردمی که برای شنیدن و همراهی با سرود سلام فرمانده حضور پیدا می‌کنند، اتفاقا پشتوانه مردمی حکومت هستند ولو اینکه اگر از آن‌ها پرسیده شود از جمهوری اسلامی درحال حاضر راضی هستید، جواب منفی بدهند. زیرا اینان همان مردمی هستند که در یوم الله‌های چهل سال گذشته، چنان به خیابان می‌ریزند که میزان حضورشان از راهپیمای‌های معمول روز قدس و یا ۲۲ بهمن که برگزار می‌شود، هم جلوتر می‌زند. ایران در روز ۹ دی ۸۸ و یا تشییع میلیونی حاج قاسم در تهران و کلان شهر‌های دیگر ایران در سال ۹۸، تا دلمان بخواهد جمعیت‌های رنگارنگ‌تر و بسیار بزرگتر از برخی اجتماعات «سلام فرمانده» به خود دیده است. خلاصه آنکه پشتوانه حکومتی سرود سلام فرمانده دقیقا همین مردمی هستند که با خواندن سرود سلام فرمانده منقلب می‌شوند، اشک می‌ریزند و با احترام نظامی فریاد می‌زنند؛ «سیدعلی دهه‌ی نودی هاشو فراخوانده ...»

منبع: فارس

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۴۹ ۰۴ مرداد ۱۴۰۱
نسخه عربی ان که در بحرین توسط غلومی اجرا شده پر معنی تر وزین تر ایت
Iran (Islamic Republic of)
قاسم
۲۱:۱۴ ۰۴ خرداد ۱۴۰۱
اصلا جالب نیست سراسر اشکاله
Iran (Islamic Republic of)
هاشم
۱۲:۰۴ ۰۴ خرداد ۱۴۰۱
سلام فرمانده. سلام از این نسل غیور سرزنده . سلام فرمانده
Germany
مهدی
۱۸:۵۲ ۰۳ خرداد ۱۴۰۱
پشتوانه ای بهتر از این که هر روز و هر ساعتی و هر دقیقه صدا و سیمای میلی و علی الخصوص شبکه متعلق به کودکان این مملکت این رو توی گوش و ذهن کودک ما فرو می کنه که اگر این سرود بخونی جایزه می گیری ؟ چرا یک سرود زیبای ملی رو اینجوری تبلیغ نمی کنن ؟ هدف دار بودن به این روشنی مگه میشه ؟
Iran (Islamic Republic of)
زمان
۰۱:۲۷ ۰۴ تير ۱۴۰۱
قطعاً هدفداره
مگه کسی گفته هدفنداره؟!
همین که امثال تو دردتون گرفته یعنی این کار دقیقاً زده به هدف
آره بابا هدفداره ..
Iran (Islamic Republic of)
عمار
۱۸:۴۹ ۰۱ خرداد ۱۴۰۱
به نام خداوند جان و خرد :
پشتیبانه این سرود بسیار زیبا و جذاب دلنشین آرمانی انقلابی بلا شک عماریون انقلابی خردمندان بصیر آزاده اندیشان عادلین عدالت گستران جشنواره فیلم عمار یار مردمیست . والسلام و صلوات التماس دعا .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۸ ۰۱ خرداد ۱۴۰۱
خودتون را گول نزنید،سرودی بچه ها در مدارس مجبوووووور به اجرای اون هستند هیچ ارزشی نداره.کار باید دلی باشه که نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۰۹ ۰۲ خرداد ۱۴۰۱
دلی تر از این کار ندیدم که همه رو به گریه می اندازه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۰۸ ۰۴ تير ۱۴۰۱
مگر اجتماعات سلام فرمانده تو مدارس و اجباری بوده تاحالا؟
Iran (Islamic Republic of)
زمان
۰۲:۱۷ ۰۴ تير ۱۴۰۱
تو خودت رو گول نزن
مجبوووووور نیستی

برای ما دلللللللی‌تر از این نمیشه
بچه های ما که همه جا سلام فرمانده رو میخونن
تا کور شوید ..