کارشناس سلامت محیط معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز گفت: گرد و غبار و ریزگردها اگرچه برای همه افراد و در همه سنین پدیدهای مضر و بیماری زا است، اما طیف وسیعی از افراد از جمله سالمندان، بانوان باردار، کودکان و افراد بیمار، آسیب پذیری بیشتری نسبت به آن دارند.
شهلا کوثری گفت: بیشتر ترکیبات گرد و غبار مضر است. ابعاد بسیار ریز در حد ۱۰ میکرون قابلیت ورود به بخشهای انتهایی دستگاه تنفس را دارد و سپس وارد جریان خون شده و به ارگانهای مختلف بدن آسیب میرساند. اما ذرات درشتتر حداکثر میتواند به داخل بینی، دهان و حلق راه پیدا کنند.
او گفت: از عوارض کوتاه مدت این مشکل نیز میتوان به سردرد، سرگیجه، آبریزش چشم و بینی، سوزش چشم و حالت تهوع اشاره کرد.
کارشناس سلامت محیط معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز گفت: ارتباط مداوم و یا تنفس غلظت زیاد ذرات باعث ایجاد بیماریهایی مانند آسم و آلرژی، صدمه به عملکرد سیستم ایمنی بدن، سرطان ریه، صدمه به کبد، عفونتهای قارچی، سینوزیت و بیماریهای قلبی میشود.
او گفت: علاوه بر این گرد و غبار، مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی و تنفسی را افزایش میدهد. گروههای آسیب پذیر بهتر است در زمان بروز این پدیده، فعالیت در خارج از منزل را به کمترین میزان ممکن رسانده و از فعالیت فیزیکی و ورزش خودداری کنند.
کوثری گفت: بنابراین توصیه میشود در زمان وقوع این پدیده، از رفتن به مراکز تفریحی و پارکها خودداری کنیم و مواد غذایی را بدون پوشش در مجاورت هوای آزاد قرار ندهیم.
او گفت: مصرف بیشتر لبنیات به ویژه شیر، میوه و سبزیهای مختلف مانند کیوی، مرکبات، طالبی، فلفل دلمه، سیب زمینی و نخود فرنگی که حاوی آنتی اکسیدانهای زیادی است، در این زمان توصیه میشود.
کارشناس سلامت محیط معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز گفت: همچنین محدود کردن مصرف نمک و نوشیدن مایعات به ویژه آب نیز مفید است.
او گفت: استفاده از ماسکهای معمولی، کاغذی و دستمال نمیتواند جلوی ورود ذرات گرد و غبار به سیستم تنفسی را بگیرد. بهترین نوع ماسک برای استفاده در شرایط آلودگی هوا با گرد و غبار، ماسکهای حذف کننده گرد و غبار از طبقه FFP ۲ (اف. اف. پی. دو) و یا ماسکهای فیلتردار از نوع N ۹۵ است.