محمد مدادی گفت: با گسترش روشهای نوین، مطالعات زیستی از طریق بررسیهای ژنتیکی صورت میگیرد و از بانکهای زیستی برای نگهداری نمونهها برای بررسی در پروژههای تحقیقاتی استفاده میشود که این امر موجب کاهش نمونه برداری از طبیعت میشود.
مدیرکل دفتر تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی گفت: کاملترین مجموعه ذخیره ژنتیکی حیات وحش کشور با ۴۵ هزار نمونه علمی و ۳ هزار نمونه زیستی متعلق به موزه ملی تاریخ طبیعی وابسته به سازمان محیط زیست است که در تهران و ۶ استان راه اندازی شده و دارای نمونههای زیستی اعم از، بافت، خون و ... است.
به گفته او استخراج DNA از گونههای طبیعی در مطالعات زیستی کاربرد دارد؛ این نمونهها از انواع گونههای مختلف حیات وحش کشور ذخیره شده که بیشترین آنها مربوط به گونههای آسیب دیده در اثر سوانح است.
مدادی میگوید با راه اندازی سامانه ذخایر ژنتیکی، محققان میتوانند به راحتی از این اطلاعات استفاده کنند.
بر اساس قانون مدیریت و حفاظت و بهربرداری از ذخایر ژنتیکی که در سال ۹۷ مصوب شد، سازمان محیط زیست در شناسایی، حفاظت، نظارت بر بهره برداری، دسترسی و مدیریت منابع طبیعی ژنتیکی حیات وحش مسئولیت دارد، اگر افراد بخواهند نمونهها را از کشور خارج کنند باید از طریق سامانه جامع محیط زیست اقدام کنند و در صورت لزوم و با استناد به سوابق و مدارک مورد نیاز به آنها مجوز خروج داده خواهد شد.