یکی از جهش های جدید اومیکرون باعث ابتلای ۵ میلیون نفر ظرف یک هفته در انگلستان شده است.

اخیرا نوع ترکیبی از امیکرون که حاصل اختلاط امیکرون BA.۱ و BA.۲ است با نام XE در انگلستان کشف شده که با حدود ۱۰ درصد سرعت بیشتر (نه ده برابر بلکه فقط ۹/۶ درصد سرعت بیشتر) همراه است.

طبق گزارش دفتر آمار ملی انگلستان (ONS) فقط در پایان هفته گذشته نزدیک ۵ میلیون مورد جدید کرونا اتفاق افتاد. 

گفت‌وگویی با حسن رودگری، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات ژنومیک علوم پزشکی شهید بهشتی و مدیر پژوهش سازمان نظام پزشکی کشور پیرامون جهش جدید کرونا به نام XE انجام دادیم.

افزایش ۱۰ درصدی سرعت انتقال سویه XE  کرونا

باشگاه خبرنگاران جوان: جهش کرونا  به نام XE  چه تفاوتی با سویه‌های قبلی دارد و در چه کشورهایی گزارش شده است؟

 رودگری: نوع جدید XE یک جهش ناشی از نوترکیب شدن BA.۱ و BA.۲ و در نتیجه ابتلای همزمان به آن ها است و بار اول حدود ۲/۵ ماه قبل در انگلستان گزارش شد. محاسبات، ۱۰ درصد سرعت بیشتر در افزایش انتقال را نشان می‌داد که چندان قابل توجه نیست. تاکنون XE زیر مجموعه امیکرون محسوب می‌شود؛ مگر آن که رفتار جدیدی به خصوص در شدت بیماری یا تظاهرات بالینی آن دیده شود. از نظر آژانس امنیت سلامت انگلستان (UKHSCA) تعداد XE در جامعه تا به حال به قدری نیست که بتوان از رفتار آن تحلیل قطعی به دست داد؛ چون تا به حال فقط ۶۳۷ مورد قطعی آن در انگلیس ثبت شده است  که در این بین نزدیک ۵ میلیون مورد جدید هفته گذشته عدد قابل اعتنایی نیست.

در سایر کشور‌ها نیز افزایش ناگهانی در موارد جدید ناشی از امیکرون BA.۲ وجود دارد؛ اما اثری از XE نیست. در چین که اخیرا قرنطینه شدیدی در شانگ‌های انجام داد؛ یک زیرگروه جدید به نام BA.۱.۱ هم در کنار BA.۲ گزارش شده که در خود چین و سایر نقاط جهان گزارشی از آن نبوده است. هندوستان هم مدعی کشف یک مورد XE در بمبئی شده است.

افزایش ۷ درصدی بستری‌های کرونا با جهش XE  

باشگاه خبرنگاران جوان: جهش XE  چه میزان بستری و مرگ و میر کرونا را افزایش داده است؟

 رودگری: به دنبال بروز جهش جدید، رکورد جدیدی در تاریخ پاندمی کشور انگلیس ثبت شده که با افزایش ۷ درصد در بستری‌ها همراه بوده است. میزان مرگ میر جهشی نشان نمی‌دهد که می‌تواند ناشی از پوشش گسترده و موثر واکسیناسیون باشد. طبق خبری از دانشگاه امپریال کالج لندن، بیشتر این افزایش در گروه ۵۵ سال و بالاتر بود و میزان ابتلای کودکان افزایش نسبی داشت؛ اما برای ۱۸ تا ۵۴ ساله‌ها پلاتو (تقریبا ثابت) بوده و عامل ۹۰ درصد همه موارد نیز امیکرون BA.۲ است. گفته می‌شود این افزایش ناگهانی بیشتر به دلیل برداشت محدودیت‌های شدید بهداشتی و قرنطینه‌ها بوده و محصول گردش نوع BA.۲ یا همان Stealth است.

علائم ابتلا به جهش XE کرونا 

باشگاه خبرنگاران جوان: علائم ابتلا به جهش XE کرونا با سویه‌های قبلی تفاوت دارد؟

رودگری: در حال حاضر گزارشی از تفاوت نوع XE از نظر علائم بالینی و شدت بیماری با امیکرون رایج نیست و هر دو بیشتر شبیه سرماخوردگی با آبریزش بینی، عطسه و گلودرد همراه هستند که این برخلاف کرونای اولیه است که تب، سرفه و فقدان بویایی/چشایی از علائم شایعش بود. NHS انگلستان فهرست علائم عمومی و شایع کووید۱۹ را به تازگی کمی گسترده‌تر کرده و آن را به مجموع ۹ علامت ارتقا داده که شامل تنگی نفس، احساس خستگی یا بی حالی شدید، درد بدن، سردرد، گلودرد، بینی کیپ یا آبریزش بینی، کاهش اشتها، اسهال، تهوع و استفراغ است.

اقدامات ستاد کرونا برای پیشگیری از گسترش XE ؛ تسریع تزریق دوز چهارم در گروه‌های پر خطر و بازگشایی مطابق الگوی بیماری

باشگاه خبرنگاران جوان: در شرایط کنونی برای مقابله یا پیشگیری از ابتلا به سویه XE باید چه اقدامی انجام داد؟ 

رودگری: در مجموع با اطلاعات موجود واریانت XE چندان خطرناک نیست و پدیده نوترکیبی قبلا مکررا اتفاق افتاده و باز هم می‌افتد. علت این که ما واریانت جدید را XE می‌نامیم؛ این است که قبل از آن XA XB، XC و XD را داشتیم و هیچ کدام نگران کننده نبودند، حتی سویه نوترکیب XD که ناشی از ترکیب انواع خطرناک دلتا و امیکرون بود.

نتیجه می‌گیریم که اولا بهتر است از ایجاد جو وحشت بی مورد در مورد نوع XE ممانعت شود؛ چون نه گسترده شده و نه الزاما خطرناک‌تر است و ثانیا بدانیم که موج جدید کووید۱۹ در اروپا و آسیا بیشتر ناشی از نوع BA.۲ امیکرون است و نوع XE که در مورد آن خبرسازی می‌شود، نقش چندانی ندارد. از جانبی به دلیل کاهش میزان تست‌های تشخیصی PCR، آمار‌های موجود را نمی‌توان بیانگر میزان واقعی گسترش موج جدید دانست؛ هر چند به لطف واکسیناسیون و همچنین تغییرات ژنتیکی تدریجی در ویروس، شدت علائم بالینی، درگیری ریوی و میزان بستری و مرگ میر کاهش چشمگیر دارد؛ البته توان این ویروس در ارائه انواع نوترکیب یا جدید از خود هنوز یک عامل خطرزا و ترس آفرین است.

از افزایش ناگهانی ابتلا در برخی کشور‌ها که محدودیت‌ها را برداشته اند، می‌توان درس گرفت که باید کاهش محدودیت‌های بهداشتی به خصوص زدن ماسک، بازگشایی سرویس‌ها و خدمات عمومی و مدارس باید تدریجی و طبق محاسبات اپیدمیولوژیست‌ها باشند. وگرنه ممکن است با رشد انفجاری در تعداد ابتلا مواجه شویم که قطعا تعداد بستری و مرگ و میر را بالا می‌برد؛ هرچند که از نوع امیکرون کمتر کشنده باشد.

اکنون به نظر می‌رسد که ستاد ملی مقابله با کرونا باید جدول زمانبندی منطبق بر رفتار ویروس در کشور و مناطق مختلف آن را بر اساس شدت گسترش بیماری و فاکتور‌های منطقه ای، برای بازگشایی‌ها و فعالیت‌های اجتماعی ارائه دهد و البته باید دریافت دوز چهارم را نیز برای گروه‌های سنی پرخطرتر یا بیماری‌های خاص تسریع کرد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۱۰ ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۱
موج هفتم احتمالا داستان خطرناکی هست
Iran (Islamic Republic of)
علی
۰۷:۲۵ ۲۹ فروردين ۱۴۰۱
مگه بدن مفت گیر اوردید که یکسره دز و دوز و...اضاف میکنید بسه دیگه مگه یادتون رفته که دستور داده بودید داروخانه ماسک نفروشه به مردم .خب این هم از نوع همان تصمیمات
Iran (Islamic Republic of)
علی کریمی مالک آبادی
۱۷:۴۲ ۲۴ فروردين ۱۴۰۱
به گوش مسئولین محترم برسونید که حضوری کردن دانشگاه ها کار اشتباهی بود . خواهش میکنیم زودتر اقدام کنید تا دیر نشده وضع خوابگاه ها اصلا مناسب نیست. اگه یک نفر از دانشجوها مبتلا بشه کل خوابگاه بیمار میشن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۰ ۲۳ فروردين ۱۴۰۱
سلام، قبل از اینکه موج هفتم بیاد همه جارو ببنید ، وقتی که اومد دیگه فایده نداره.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۲ ۲۳ فروردين ۱۴۰۱
بیا خدایی حضوری زور داره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۰ ۲۳ فروردين ۱۴۰۱
مدارس رو باز کردین فاجعه رو در آینده ببینین فعلا بچه ها یک هفته رفتن مدرسه همه مریض شدن در یکماه بچه ها فیلسوف نمیشن فقط جونشون بخطر انداخته میشه چرا با جون مردم بازی میکنین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۰ ۲۳ فروردين ۱۴۰۱
مدله گوشیه مگه ؟
Xe?!?!
Iran (Islamic Republic of)
A
۱۴:۴۷ ۲۳ فروردين ۱۴۰۱
منی ک علائمو دارم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۴ ۲۳ فروردين ۱۴۰۱
مدارس و دانشگاه رو مجازی کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۷ ۲۳ فروردين ۱۴۰۱
بابا چرا الکی می گید سویه جدید بگید باید دوز چهارم واکسن کرونا را بزنید عزیزان طبق پیش بینی های انجام شده باید تا ۸دوز واکسن زده بشه پس منتظر سویه های بعدی هم باشید ‌
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۸ ۲۳ فروردين ۱۴۰۱
دانشگاه ها رو ببندید چه لزومی داشت دو سه هفته اخیر باز بشن فقط مردم اذیت میکنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۸ ۲۳ فروردين ۱۴۰۱
هیه ستاد کرونا ایران حتما اینم کنترل میکنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۰ ۲۳ فروردين ۱۴۰۱
بابا تا قیامت این ویروس قراره رنگ عوض کنه بیخیال دیگه
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۲:۵۵ ۲۳ فروردين ۱۴۰۱
چرا همه این سویه های جدید توی انگلیس پیدا میشه بعد هم میره هند و بعد سریع توی ایران سرو کله اش پیدا میشه ، قرارداد بستین با کرونا مگه ، بسه بابا پدر ملت رو در آوردین با این حرفا ، یک بار هم شده منافع مردم رو در نظر بگیرین جلوی پرواز هارو از انگلیس یا هرجایی ک هست بگیرین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۸ ۲۳ فروردين ۱۴۰۱
هرکس که قراره بمیره میمیره...تئاتر رو تعطیل کنید...بگذارید مردم زندگی کنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۱ ۲۳ فروردين ۱۴۰۱
دوزسوز
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۸ ۲۳ فروردين ۱۴۰۱
دوستان از شرکت در دورهمی، تولد، مهمانی و عروسی ها پرهیز کنید چرا که در این گونه مراسم اشخاص برای خوردن و نشان دادن آرایش ماسک استفاده نمی کنند. و در اندک زمانی همه مبتلا می شوند ولی در مدارس بچه ها با فاصله اجتماعی نشسته اند و همه موظف به داشتن ماسک هستند.
Iran (Islamic Republic of)
درد آهسته
۱۰:۱۸ ۲۶ فروردين ۱۴۰۱
آقای محترم عروسی و مدرسه هیچ فرقی نمیکنه!! بنا بشه بسته بشن باید از همشون جلوگیری کرد، شما که میگید تو عروسی ارایش به هم نشون بدن،یعنی بچه بی زبون تو مدرسه غذایی میوه ای با دوستش نمیخوره؟ کنار هم جمع نمیشن؟؟موقع دستشویی رفتن بچه مدرسه ای شیر اب رو با مواد ضدعفونی میکنه که نفر بعدیش ازش استفاده میکنه؟؟
بابا این حرفا چیه؟؟ دختر مدرسه ای ۹ ساله اندازه آدم بالغ میفهمه؟؟خدایی سنجیده بگین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۱ ۲۳ فروردين ۱۴۰۱
آیا میدانید ترساندن مردم باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن است؟!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۴ ۲۳ فروردين ۱۴۰۱
مدارس را ببندید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۴ ۲۳ فروردين ۱۴۰۱
خودشون درست و پخش می کنند بین مردم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۶ ۲۳ فروردين ۱۴۰۱
قابل توجه ستاد کرونا در آزاد گذاشتن سفر و بازگشایی مدارس و دانشگاهها
دوز چهارم هم مثل سه دوز قبل بی تاثیر است فقط سطح عوارض را در مردم افزایش میدهد
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۲:۵۸ ۲۳ فروردين ۱۴۰۱
واکسن با پول ملت وارد میشه مثل نقل و نبات دارن به مردم فرو میکنن ، وگرنه کی به مردم ی چیز مفت دادن اینها ک دفعه دوم باشه ، بیماری ک با دارو خوب نشه بیماری نیست ، چطور برای همه بیماری ها دارو داریم ولی برای این کرونا واکسن ،، اونم تا الان سه دز زدن و جواب نداده ، اونم مفت و مجانی به همه میزنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۸ ۲۳ فروردين ۱۴۰۱
از قبل اسامی انواع این ویروس نوشته شده،خود بهداشت جهانی و انگلیس عامل اصلی تبدیل ویروس به جهش یافته است،
آخرین اخبار