باشگاه خبرنگاران جوان اصفهان - اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کاشان بیش از چهار دهه است که در خانه تاریخی بروجردیها استقرار دارد؛ حضوری که همواره مورد مناقشه بوده است: عدهای معترضانه میپرسند چرا فضای خانهای تاریخی به امور اداری اختصاص یافته و چه کسی پاسخگوی خسارات احتمالی این تغییرکاربری است؟ و شماری با حمایت از این اقدام معتقدند اگر خانه تاکنون حفظ و نگهداری شده به دلیل حضور بخش اداری و استفاده همراه با حفاظت از آن بوده است.
موضوع خانه بروجردیها با بازدید سرزده فرماندار کاشان از محل بار دیگر بر سر زبانها افتاد. او که به نظر میرسد به روزهای پایانی دوره سه ساله فرمانداری اش نزدیک شده در اظهار نظری که برخی اهالی رسانه آن را دقیقه نودی میدانند از اداره میراث فرهنگی شهرستان خواست خانه بروجردیها را ترک کند.
بیشتر بخوانید:
بخش اداری میراث فرهنگی باید از خانه تاریخی بروجردیها خارج شود
علی اکبر مرتضایی قهرودی فرماندار ویژه کاشان در روزهای پایانی دی، سرزده از اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان بازدید کرد.
وی در حاشیه بازدید گفت: ساختمان کنونی میراث فرهنگی به خوبی نگهداری نمیشود، بنابراین باید بخش اداری از خانه تاریخی بروجردیها خارج شود.
او از مدیریت میراث فرهنگی خواست برای تعیین تکلیف وضع ساختمان و تملک مکانی خارج از اماکن تاریخی اقدام کند، چون حضور بخش اداری در خانه تاریخی موجب آسیب رسیدن به بنا و استهلاک اموال دولتی میشود.
فرماندار کاشان میگوید: خانه تاریخی بروجردیها به عنوان یکی از نمادهای کاشان، همواره میزبان گردشگران داخلی و خارجی بوده و گردشگر در مقابل پرداخت وجه، حق بازدید از تمام فضاهای تاریخی این مجموعه را دارد.
مرتضایی از اداره میراث فرهنگی خواست به عنوان میراث بان اماکن تاریخی با هرگونه تخریب بناها و منظر بصری مجموعههای تاریخی با جدیت برخورد کند.
به گفته او، تمام دستگاهها به ویژه شهرداریها باید با اداره میراث فرهنگی همکاری مطلوب داشته باشند.
خانه بروجردیها نماد شهر کاشان
خانه بروجردیها به عنوان یکی از زیباترین بناهای بهجا مانده از دوره قاجار شناخته میشود. این خانه در سال ۱۲۹۲ هجری شمسی با ۱۷۰۰ مترمربع مساحت ساخته شد. خانه بروجردیها در سال ۱۳۵۴ به شماره ۱۰۸۳ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. یونسکو این خانه تاریخی را در سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ به عنوان جاذبه گردشگری محبوب معرفی کرد.
حسین پرنیان کارشناس مرمت و تزیینات، میگوید: معمار خانه بروجردی ها، توانسته اصول و محاسبات دقیق معماری را بکار بگیرد و با استفاده از امکانات و مصالح بومی منطقه در نهایت دقت، بنایی کاملا هنرمندانه، هماهنگ، چشم نواز، مردم وار، خود بسنده با پرهیز از بیهودگی همراه با فضاسازی درون گرا احداث کند.
او معتقد است: خانه بروجردیها از بناهایی است که میتوان آن را به عنوان برگی نفیس و کاملیاز هنر دیوارنگاری، معماری و تزیینات وابسته به شمار آورد و به دلیل برخورداری از ارزشهای کم نظیر زیبایی شناختی در معماری، نماد شهر کاشان معرفی کرد.
این کارشناس مرمت و تزیینات یکی از جلوههای تزیینات بنا را گچبری اتاق پنج دری میداند که به شکلهای تخت بری، شبکه سازی و گچ برجسته جلوهگر شده است.
پرنیان میگوید: جلوههای دیگری از هنر و مهارت استاد گمنام بنا را میتوان در تاج ایوان تابستانه بخش بیرونی خانه مشاهده کرد که همانند سایر هنرمندان قدیم به روشی خلاقانه گچبری و نقاشی را باهم بکار گرفته و از سقف تا کف را آراسته است.
او میگوید: در این بخش میتوان چهار تکنیک نقاشی قاجاری شامل پیکره نگاری درباری، گل و مرغ نگاری، نقاشیهای روایی داستانی و منظره نگاری را مشاهده و مطالعه کرد.
اداره میراث فرهنگی پیگیر تغیر مکان است
اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کاشان در صورت واگذاری زمین و تامین اعتبار برای ساخت ساختمان اداری، از خانه تاریخی بروجردیها خارج خواهد شد.
علیرضا عبدالله زاده معاون اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کاشان میگوید: به محض واگذاری زمین ازطرف اداره راه و شهرسازی و نیز تامین اعتبار از سوی فرمانداری ویژه کاشان برای ساخت ساختمان اداری اقدام خواهیم کرد.
به گفته او اداره میراث فرهنگی کاشان سعی کرده است با رعایت اصول حفاظتی و میراثی از آسیب رسیدن به گچبری، تزیینات و استحکام بنا جلوگیری کند.
معاون اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کاشان میگوید: دغدغه این اداره از سالهای گذشته، خروج بخش اداری میراث از خانه بروجردی بوده و حتی رایزنیهایی با دیگر ادارات برای گرفتن ساختمانهای بدون استفاده داشته است.
عبداللهزاده معتقد است: البته نباید فضاهای میراث فرهنگی خالی بماند، زیرا خالی بودن خانههای تاریخی ضمن اینکه آنها را از اعتبار میاندازد به تخریب آنها سرعت میبخشد و خانه تاریخی بروجردیها نیز از این قاعده مستثنی نیست.
استفاده از فضاهای تاریخی برای استقرار ادارات میراث فرهنگی در سایر استانها و شهرستانها هم با صف آرایی موافقان و مخالفان مواجه است. به نظر میرسد در این زمینه باید به میزان ارزش آن بنا توجه کرد؛ در مورد خانهای مانند بروجردیها شاید کمترین آسیب، جبران ناشدنی باشد؛ اما حضور برخی ادارات فرهنگی در خانههای تاریخی و تغییر کاربری آنها برای نگهداری این بناها و معرفیشان به مردم ایده و اقدامی قابل تامل است.
شهرستانی مثل کاشان، خانه تاریخی کم ندارد و میتوان با ریزبینی، برنامه ریزی و صرف هزینه یکی از همین خانهها را به محل استقرار اداره میراث فرهنگی تبدیل کرد و با یک تیر سه نشان زد: مهمترین نماد خانههای تاریخی کاشان را به طور کامل در اختیار گردشگران قرار داد؛ یک خانه تاریخی با ارزش معماری کمتر از خانههای مشهور را از نابودی حفظ کرد و اداره میراث فرهنگی را دربنایی تاریخی مستقر کرد تا معرف هویت معماری شهر هم باشد.
گزارش از حرمت سادات متولی
انتهای پیام/ی