مطالعات محققان دانشگاه ویرجینیا در آمریکا نشان می‌دهد استفاده طولانی مدت از دارو‌های فشار خون می‌تواند به کلیه‌ها آسیب وارد کند.

باشگاه خبرنگاران جوان - بر اساس این مطالعه سلول‌های تولیدکننده هورمون رنین، مسئول آسیب به کلیه هستند. این سلول‌ها برای دفاع از ما برابر افت فشار خون و سلامتی بسیار مهم هستند؛ اما در نتیجه فرآیند‌هایی باعث آسیب به کلیه می‌شوند. محققان در تلاشند تا نحوه آسیب این سلول‌ها به کلیه را شناسایی کنند. در قدم اول محققان باید دریابند که این سلول‌ها چه موادی تولید می‌کنند که منجر به رشد کنترل‌نشده عروق در کلیه می‌شود.

یک میلیارد نفر در سراسر جهان به فشار خون مزمن مبتلا هستند. بر اساس مطالعات قبلی فشار خون مزمن و شدید منجر به ضخیم شدن شریان‌ها و رگ‌های خونی کوچک در کلیه می‌شود. مطالعات جدید محققان دانشگاه ویرجینیا نشان می‌دهند نوعی سلول‌های کلیه به نام سلول‌های رنین نقش مهمی در این فرآیند ایفا می‌کنند.

این سلول‌ها به صورت طبیعی یک هورمون حیاتی به نام رنین تولید می‌کنند که نقش اصلی آن تنظیم فشار خون است. برخی تغییرات در سلول‌های رنین باعث می‌شود این سلول‌ها به دیواره عروق خونی کلیه حمله کنند. سپس سلول‌های رنین باعث تجمع نوعی دیگری از سلول‌ها به نام سلول‌های ماهیچه صاف (smooth muscle cells) می‌شوند که عامل ضخامت و سفتی عروق خونی هستند. در نتیجه خون نمی‌تواند به طور طبیعی از کلیه عبور کند.

ادامه مطالعات نشان می‌دهد دارو‌هایی که به طور گسترده برای درمان فشار خون بالا، نارسایی و مشکلات قلبی استفاده می‌شوند و مهارکننده ACE نام دارند نیز می‌توانند به سخت شدن عروق خونی در کلیه منجر شوند. گرچه استفاده منظم از این دارو‌ها برای بیماران ضروری است؛ اما باید غربالگری‌های لازم کلیه نیز به طور منظم انجام شود و علائم نارسایی کلیه جدی گرفته شود.

شایع‌ترین علایم نارسایی کلیه عبارتند از:
-تهوع و استفراغ
-کاهش میزان ادرار
-تورم، به خصوص در ناحیه مچ پا و دور چشم
-طعم نامطبوع در دهان و احساس بویی شبیه به ادرار در بازدم
-خستگی مزمن
-تنگی نفس
-کاهش اشتها
-مشاهده خون در ادرار
-مشاهده کف در ادرار
-ایجاد ضایعات پوستی
-کاهش حافظه

لازم است افراد به محض مشاهده این عوامل، به خصوص تغییرات ادرار به پزشک مراجعه کنند. تشخیص انواع بیماری‌های کلیوی به کمک آزمایش خون و ادرار و سونوگرافی انجام می‌شود.

در صورت مراجعه زودهنگام به پزشک، بسیاری از بیماری‌های کلیه قابل درمان هستند؛ اما در صورت بی توجهی به نارسایی منجر می‌شوند.

نتایج این مطالعه در نشریه JCI Insight منتشر شده است.

منبع: پایگاه خبری هلث

انتهای پیام/

برچسب ها: فشار خون ، کلیه
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۳ ۲۵ دی ۱۴۰۰
خوب چرا از گیاه استفاده نمیکنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۹ ۲۵ دی ۱۴۰۰
خب چه دارویی باید بخوریم که کلیه ها در اثر داروهای فشار خون خراب نشه ؟
آخرین اخبار