آن دستاوردی که رضاخان مدعی شد در زمینه حقوق زنان به آن‌ها اعطا کرده است، زمینه حصر بیش‌تر زنان در پستوی خانه‌ها را فراهم کرد چرا که بستر فعالیت زنان از امنیت را تهی کرد.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، در دوره سلطنت رضاشاه پهلوی در ایران، وی در راستای اصلاحات خود و القای فرهنگ غربی و دین زدایی از جامعه ایران، دست به کشف حجاب از زنان ایرانی زد. آغاز این عمل شبه مدرنیستی او هفدهم دی ماه ۱۳۱۴ بود که پیامد‌های منفی زیادی برای جامعه ایران داشت و مردم شهر‌های مختلف مخالفت خود را به دلیل تعارض این قانون با دین و سنت مذهبی و ایرانی به کرات و مدل‌های مختلف به حکومت نشان دادند، اما همه این‌ها تبعاتی جز ضرب و شتم و آزار و اذیت برایشان نداشت.

قانون کشف حجاب امنیت خانواده ایرانی را به خطر انداخته بود براساس این قانون به طور رسمی استفاده از چادر، چارقد یا سرپوش به جز کلاه‌های فرنگی برای بانوان ایرانی ممنوع شد، به طوریکه معترضان در ملاعام چادر یا چارقدشان توسط ماموران شهربانی از سر کشیده و با فحش و خشونت زیاد پاره پاره می‌شد.

در کتاب خاطرات آیت الله سیدعلی اکبر قرشی آمده است: «این حادثه ننگین دوره رضاخان خبیث، در دی ماه ۱۳۱۴ به زور، تزویر، تهدید و به دست عوامل خود فروخته و بی‌دین آن شخص ملعون، در سرتاسر ایران تا حدّی که برایشان ممکن بود، صورت پذیرفت. البته این اقدام با مخالفت علمای بزرگ در آذربایجان، خراسان، اصفهان، قم، تهران و ... مواجه و حتّی قیام خونین مردم مسلمان در مسجد گوهرشاد به رهبری عالمان دینی، در تاریخ ایران مشهور و برای همگان معلوم است و در اینجا لزومی نمی‌بینم که به آن بپردازم. امّا خودم با اینکه بچه‌ای هشت ساله بودم، حادثه‌ای را در بناب دیدم که همیشه در خاطرم مانده و در اینجا نقل می‌کنم.

در بناب زن‌ها چارقد‌های بلندی را بر سرشان می‌انداختند که نیمی از بدنشان را می‌پوشاند. البته تدین مردم هم شدید بود؛ بنابراین حکومت خیلی سخت نمی‌گرفت. با این حال حکم رضاخان طوری بود که پاسبان‌ها نمی‌توانستند به آن بی‌اعتنا بمانند. گاهی اگر زنی را در کوچه و خیابان تنها می‌دیدند، سعی می‌کردند چارقد از سرش بکشند و حتی در مواردی زنان عفیفه را که مقاومت کرده و چارقد و روسری خود را نینداخته بودند، مورد ضرب و شتم قرار می‌دادند.

یک روز من به چشم خود دیدم که زنی با چارقدی بلند در کوچه راه می‌رفت، پاسبانی پست‌فطرت، او را دید و حمله کرد تا چارقد از سرش بکشد! ولی آن زن باحیا، زرنگ و جلد بود و زود متوجه شد، بلافاصله دوید، وارد خانه شد و در را پشت سر خود محکم بست! پاسبان فرومایه که دستش به او نرسید، چند بار مکرر و با صدای بلندی گفت: «حیف که دستم به تو نرسید، حیف! وگرنه ...».

دستاورد رضاخانی که به حصر زنان در پستوی خانه‌ها کشید

مراسم جشن کشف حجاب در کرمان با حضور جمعی از زنان مقامات و مردم محلی در اوایل دوره پهلوی

رضاخان با این ادعا که برای زنان آزادی وحقوق بیشتر می‌آورد، حق انتخاب را با زور و اجبار از آن‌ها گرفت و از همان ابتدا با ارزش‌های جامعه ایرانی درافتاد به طوریکه از نهاد خانواده امنیت زدایی کرده و آن را آماج تهدید قرار داد.

در ابتدای اجرای این سیاست برای افزودن اهانت و بدتر کردن وضع زنان چادری، مطرح کرد که زنان بدکاره حق بی حجاب شدن نداشته باشند مگر در بهار که بتوانند شوهر کنند. در واقع تلاش کرد نماد عفت را به نماد بی عفتی تبدیل کند. شاهد این ماجرا نیز انتظار مقالاتی بود که از سوی مجله شهربانی در این زمینه منتشر می‌شد و آمار جرم و جنایت چادری‌ها را مطرح می‌کرد. همین امر حمله مستقیم به ارزش‌های اصیل خانواده و جامعه بود.

یکی از دستاورد‌های این قانون خروج بسیاری از ایرانیان از مرز‌ها و مهاجرت بود، به خصوص عشایر راه افغانستان و عراق را درپیش گرفته و مهاجرت کردند. پس آنچه رضاخان از دستاورد حقوق زنان مطرح می‌کرد زمینه حصر آن‌ها را در پستوی خانه‌ها ایجاد کرد چرا که بستر فعالیت اجتماعی و امنیت آن‌ها را به خطر انداخت و از بین برد. ماموران شهربانی از برداشتن برقع و روسری از سرزنان محجبه و توهین به آن‌ها از هیچ چیز فروگذار نمی‌کردند. بسیاری از این زنان به خانواده‌های مذهبی تعلق داشتند به همین دلیل از خانه هایشان خارج نمی‌شدند، چون نمی‌توانستند حجاب داشته باشند.

کار به جایی رسیده بود که امنیت زنان تا حدی از بین رفته بود که به طور مثال در شهر خوی و در یکی از جشن‌های کشف حجاب سرهنگ زالتاش از دو خانم سرشناس خواست که در طرفین او بنشینند، اما خانم‌ها که دوست نداشتند، حرف او را گوش ندادند، این دو خانم خود همسران دو حکومتی بودند باز هم به سرهنگ بی اعتنا شدند و سرهنگ هم داد و فریاد راه انداخت و مجلس را به هم ریخت و فورا به فرمانده لشگر تلگراف داد که این دوخانم علیه قشون تبلیغات سوء می‌کنند.

دولت برای اجرای قانون کشف حجاب همه جا دوربین کار گذاشته بود، مقامات محلی هم دستور داشتندبه ویژه روحانیون معترض را بازداشت و مجازات کنند، مانع از ورود زنان با حجاب به فروشگاه ها، سینما‌ها و گرمابه‌ها، سوار شدن به درشکه، اتومبیل و درمان در درمانگاه‌ها شوند. حتی در منابع آمده که ماموران مخفی در مدخل حمام‌ها می‌ایستادند تا ناظر اجرای این قانون باشند. حال این کجا و حقوق سیاسی زنان کجا؟

دستاورد رضاخانی که به حصر زنان در پستوی خانه‌ها کشید
جشن وزارت معارف در قم، پس از کشف حجاب (سال ۱۳۱۴)

نخستین واکنش روحانیت به حجاب زدایی از شیراز شروع شد در جریان جشنی که با حضور علی اصغر حکمت، وزیر معارف در مدرسه شاهپور شیراز منعقد شد. «عده‌ای از دختران جوان بر روی سن ظاهر گشته به‌ناگاه برقع از روی برگرفتند و با چهره‌ای باز و گیسوانی نمایان پایکوبی را آغاز کردند» انتشار این خبر فردای آن روز در مسجد وکیل شیراز قائله‌ای برپا کرد و روحانی مبارزی به نام سیدحسام الدین فال اسیری به پا خواست و سخنرانی علیه رژیم شاه کرد به دنبال این سخنرانی دستگیر و محبوس شد و پس از آن هم واقعه مسجد گوهرشاد اتفاق افتاد.

کانون بانوان در آن دوره از جمله مراکزی بود که به کشف حجاب دامن می‌زد و اصلا نطفه این قانون بین همین زنان و رضاخان بسته شده بود. دختران پیشاهنگ به ریاست شمس پهلوی در همین راستا برای تغییر فرهنگ بومی زنان ایرانی تلاش می‌کردند. علاوه بر ممنوعیت چادر و روبنده، تغییر سبک لباس‌های سنتی مردان، استفاده از دامن‌ای کوتاه، شلوار‌های تنگ و آرایش صورت به همراه ورود زنان به مشاغل کارخانه‌ها، خانواده ایرانی را دچار چالش کرد.

حتی پس از مدتی جشن‌هایی هم برای گرامیداشت بی حجابی در کشور برگزار شد و در جراید چاپ شد. این جشن‌ها همه از اصلاحات سخن می‌گفتند، اما در واقع درباره آن‌ها نوشته شده که: «منظره مشترک بسیاری از جشن‌ها زنان و مردانی بودند که در اتاق‌ها روبه‌روی هم نشسته بودند و زنان از خجالت صورت‌های خود را با دست یا با یقه کت‌هایشان می‌پوشاندند»

نمود دیگر این کشف حجاب اقداماتی بود که در راستای امنیت زدایی ازساحت نمادین جامعه انجام می‌شد مثل رفتار‌های پرخاشگرانه و حبس کردن زنان در خانه‌ها و ترساندنشان، همه باعث ناامنی و تنفر از حکومت می‌شد. زنان سعی می‌کردند رفت وآمد به بیرون نداشته باشند و جز در موارد ضروری از خانه‌ها خارج نشوند، خانواده‌های متدین حتی در خانه هایشان حمام ساختند تا زنان مجبور نشوند در این حد هم از خانه خارج شوند.

اسناد تاریخی نشان می‌دهد در فاصله شش‌سال اجرای کشف حجاب تا شهریور ۱۳۲۰، بیشتر مردم و متدینین با وجود فشار‌های روانی سعی در دور زدن این قانون داشتند. به طور مثال مردان با دادن رشوه به ماموران حجاب همسران خود را حفظ می‌کردند و حتی گاه با ماموران درگیر می‌شدند. خیلی‌ها در اعتراضات به شهادت رسیدند. گاهی رفتار‌های خشن ماموران دولتی باعث می‌شد اهالی یک محله با ماموری که مواجه شوند، او را کتک بزنندو فرار کنند.

در نهایت قانون تغییر لباس و سیاست کشف حجاب، دو برنامه رضاخان در راستای وضعیتی بود که برای توسعه و ترقی در پیش گرفته بود، اما آنچه پیش آمد تغییری ظاهری، سطحی و سرکوبی مردم بود، سیاستی که تنها با واکنش منفی بخش عمده جامعه مواجه شد.

منبع: فارس

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۵
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۸ ۲۱ خرداد ۱۴۰۱
سلام بانو حجابت حفظ زیبایی شخصیت خانواده و آرامش و ازدواج رشد آن را باعث است بهتره خودترو بپوشونی تا فقط اونی لایقته عاشقت باشه ممنون از صبرت در صورت امکان به دیگران هم بگو ممنون از لطفت
Iran (Islamic Republic of)
حدیثه
۱۰:۱۴ ۱۹ دی ۱۴۰۰
قصه ۵۰ سال قبل ول کنید نقش قبر کردن فایده نداره به جای این حرف ها برای آینده کشور برنامه ریزی کنید حالا که دیگه رضا شاه نیست ولی زن های ایرانی خیلی بعضی‌ها بی حیا شدند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۰ ۱۹ دی ۱۴۰۰
شاید هنوز عقل مادی و حسابگر به این شناخت نرسیده است که حجاب لازم و ضروری است.
اگر به دوران انسانهای اولیه برگردیم هیچ فردی شناختی نسبت به نیازهای زندگی کنونی نداشته است. پس برای آنها ضرورتهای زندگی بسیار بسیار اندک بودند. برای مثال جامعه بشری کنونی می داند باید کمربند ایمنی ببندد و یا برای بیرون رفتن کفش بپوشد. اما همین موضوعات برای بشراولیه نامفهوم و غیرقابل درک بود. اما با گذشت زمان به سبب رشد جوامع و قوانین مدنی و هنجارهای اجتماعی به آنها پایبند شد.
بدون شک اگر فهم بشر به موضوع حجاب چنین شود، همانطور که هر بانویی برای خارج شدن از خانه پابرهنه بیرون نمی آید بی حجاب هم بیرون نخواهد آمد.
اما در تاریخ ایران همیشه بانوان محجوب بودند تا زمان رضاخان قلدر....
در زمان حاضر هم اثرات شبکه های مخرب ماهواره و فضای مجازی.....
قطعاً برنامه ریزی و آموزش مناسب می تواند به تعالی انسانی و جوامع بشری کمک کند.
Iran (Islamic Republic of)
حج محمد
۰۰:۲۰ ۱۹ دی ۱۴۰۰
کلیات دین در قران اومده اما جزئیات دین در احادیث اومده
مثلا قران گفته نماز بخون اما تعداد نماز و رکعت اون رو از احادیث یادگرفتیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۰۲ ۱۹ دی ۱۴۰۰
حجاب و عفت باارزشترین رکن دین ما هستند.هیچکس دوست ندارد بدون پوشش مناسب در ملا عام دیده شود ولی وقتی حالت اجبار یا الزام به خود میگیرد ارزشش به شدت کاسته میشود وبه یک ضد ارزش و نفرت ونفاق بدل میشود.که این اجبار خود توهین و تحقیر جامعه ایران است. یعنی زنان ایرانی قدرت درک ندارند چه بپوشند باید برایشان تعریف شود و مردان ایرانی هم قدرت کنترل هوای نفس خود ندارند .ای کاش این اجبار زشت برداشته میشد. هرچند اگر این اجبار برداشته شود قطع به یقین زنان و مردان نجیب ایرانی همچنان پوشش و عفت خود را کامل حفظ خواهند کرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۵ ۱۹ دی ۱۴۰۰
حجاب الزامی است نه اجباری.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۵ ۱۸ دی ۱۴۰۰
مردم در حال حاضر از ارزش ها دور شدن و چیزی های که ضد ارزش بود رو دارن وارد ارزش نی کنن، وضع حجاب الان رو ببینین اون کاری که رضاخان ملعون شروع کرد داره انگار به نتیجه می رسه، خیلی از بانوان و خانم ها و دختران با وًعی بسیار بد و زننده وارد خیابان و اجتماع می شن، اینجا بای کار فرهنگی انجام بشه و آگاهی و دین بتونی رو به سطح بالا رسوند، اینکه وًع اقتصادی بد باشه یا جنگ باسه یا فقر باشه اصلا دلیل دزدی و بی حجابی اجرا نکردن اصول و فروع دین نیست، .......برنامه های ماهواره و عناصر و مدیران نار کا آمد و فاسد و چشم به مال دنیا داشتن مردم رو از خیلی از درجات معنوی دین دور کرده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۰ ۱۸ دی ۱۴۰۰
هر کاری با زور واجبار باشه باعث میشه مردم اونا دور بزنن تاریخ را که میخونیم باید ازش درس بگیریم وکار اشتباه را تکرار نکنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۴ ۱۸ دی ۱۴۰۰
جلوی دزدی و قتل رو هم به زور و اجبار می گیرن؛ باید اونام آزادانه انجام بشه تا نرخ دزدی و قتل بیاد پایین؟!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۱۸ ۱۹ دی ۱۴۰۰
حجاب واجبه میخوای بفهم میخوای نفهم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۵ ۱۹ دی ۱۴۰۰
الان خدا نماز رو اجباری کرده حجاب رو اجباری کرده یعنی میگی خدا اشتباه کرده؟لطفا قبل از کامنت گذاشتن یکم فکر کنین!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۶ ۱۸ دی ۱۴۰۰
بله باید حق انتخاب داشته باشن .بی حجابی زوری یا حجاب زوری ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۳ ۱۸ دی ۱۴۰۰
حجاب زوری بدتر از بی حجابی زوری است.
چون در دین اجباری نیست.
با اجبار شما به اصل دین توهین میکنید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۹ ۱۸ دی ۱۴۰۰
شما اگه خانمی حاضری شوهرت روزا خانم های دیگه رو ببینه و خوشش بیاد و شبا خوابشونو ببینه از سر بی حجابیشون و یه روز طلاقت بده یا یه زن دیگه بگیره یا اگرم آقا هستی چطور حاضی یه مرد دیگه به غیر تو تو خیابون با زنت باشه و شبا تو خوابش ببینتش و یه روزم بیاد ازت بگیرتش یا مخفیانه باهاش ارتباط داشته باشه؟؟!! اگر اجبار هست به خاطر لزوم ایجاد عدالت و اخلاق اجتماعیه وگرنه زن و شوهر رو کسی به حجابشون توی خونه کاری نداره و اتفاقا گفته شده هر چی بی حجاب تر باشن و لذت ببرن از همدیگه و به بقیه چشم نداشته باشن به اسلام نزدیکتره؛ فقط زیاده خواهان با قوانین خدا دشمنی می کنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۲ ۱۸ دی ۱۴۰۰
ناشناس۱۸:۲۳۱۸ دی ۱۴۰۰
کی گفته اجبار نیست اگر به ایه لا اکراه فی ادین شاراه میی کنید باید ذکر کنم که در انتخاب دین اجباری نیست نه در دین این اشتباهی هست که خیلیا می کنن
Iran (Islamic Republic of)
حج علی
۰۰:۱۸ ۱۹ دی ۱۴۰۰
لطفا آیه هیچ اچباری در دین نیست رو تحلیل بفرمایید چون مردم فکر میکنن هر کاری دلشون بخوان میکن اما دین منظورش یه چیز دیگست که مردم در تعبیرش اشتباه میکنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۴ ۱۸ دی ۱۴۰۰
به شماها چه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۰ ۱۸ دی ۱۴۰۰
خوبی؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۷ ۱۸ دی ۱۴۰۰
عجب!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۱ ۱۸ دی ۱۴۰۰
قصه های قرن قبل را ول کنیم. قیمت آپارتمان در ۱۸ دی این زمانه را بچسب!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۰۶ ۱۸ دی ۱۴۰۰
احسنت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۷ ۱۸ دی ۱۴۰۰
والله اگر یه زمانی رضا خان به زور میخواست کشف حجاب کنه الان یه عده بیش از حد بدحجاب شدند و واقعا حیا رو قورت دادند خارجی که فهمی از حجاب نداره هم بهتر از برخی از زنان ما لباس می پوشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۳ ۱۸ دی ۱۴۰۰
اینها بخاطر تبلیغات موریانه وار شبکه های ماهواره و ولنگار فضای مجازی است/
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۰ ۱۹ دی ۱۴۰۰
آقای ۱۷:۴۳ ، رو زخم مردم نمک نپاش
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۴ ۱۸ دی ۱۴۰۰
شباهت خاندان قلدرترسو و اینستا چیست؟
رضاخان قلدر و اینستا گرام دو روی یک سکه اند. او با زور و این با تزویر و موریانه وار در پی کشف حجاب. ولی هردو کور خواندند.
اولی گوربگور دومی هم بزودی....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۷ ۱۸ دی ۱۴۰۰
چی؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۵ ۱۸ دی ۱۴۰۰
پیچ پیچی
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۷:۱۶ ۱۸ دی ۱۴۰۰
چرا قیمه ها رو میریزی تو ماستا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۵ ۱۸ دی ۱۴۰۰
خدا روشکر مردم عاقل شدن اون موقع هر خالی بندی میشنیدن باور میکردن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۸ ۱۸ دی ۱۴۰۰
نه حجاب اجباری
و نه بی حجابی اجباری
Iran (Islamic Republic of)
محسن35
۱۶:۱۰ ۱۸ دی ۱۴۰۰
و نه سربازی اجباری
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۶ ۱۸ دی ۱۴۰۰
و نه اجباری اجباری
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۱ ۱۸ دی ۱۴۰۰
آفرین.
حجاب الزامی است.
واجب الهی جای بحث ندارد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۱ ۱۸ دی ۱۴۰۰
حالا نه که خیلی حجاب اجباری رعایت میشه همونه هشتگ نه به حجاب اجباری میزنی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۲ ۱۹ دی ۱۴۰۰
نه که الان خیلی اجباریه