به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از شهرکرد، با فرا رسیدن فصول سرد سال، پرورش و تخم گذاری مرغ در این فصول به پارامترهای مختلفی بستگی دارد.
جوجهها و مرغها در این فصل از سال نیازمند مراقبت بیشتر هستند، البته برخی از نژادها به سرما عادت دارند همچنین مرغها و پرندگان بزرگتر که دارای پرهای بیشتری هستند در سرما بهتر دوام میآورند بنابراین تمرکز و توجه تان بیشتر به جوجهها باشد.
در فصول سرد سال اگر گرمایش مناسب وجود نداشته باشد، برای گرم نگهداشتن بدن و ادامه حیاط خود از انرژی دان مرغ استفاده میکند.
دان مرغ باکیفیت در بدن پرنده تولید انرژی خواهد نمود، و این انرژی صرف تخم گذاری و گرم کردن بدن مرغ در زمستان میشود.
حال اگر دان مرغ مصرفی از انرژی قابل متابولیسم پایین برخوردار باشد تعجب نکنید اگر تخم گذاری مرغ متوقف شد، به دلیل کمود انرژی پرسهی تولید تخم مرغ متوقف شده و صرف ادامهی حیاط پرنده خواهد شد.
بیشتر بخوانید
به دلیل اینکه مرغها برای تخم گذاری بیشتر نیاز به دمایی ایده ال دارند پیشنهاد میشود حتما محیط مرغداری را گرم نگه داشته شود. به دلیل اینکه مرغ برای تخمگذاری نیاز به انرژی بالایی دارد هوای سرد باعث میشود که پرنده انرژی که در بدن باید صرف تخم گذاری نماید صرف گرم نگه داشتن بدن خود کند.
ضمنا پایین امدن دما در جایگاه مرغها باعث افزایش مصرف دان مرغ خواهد شد.
بهترین دما برای محیط مرغ در زمستان ۲۰ تا ۲۵ درجه میباشد، اگر مرغ دان با انرژی بالا مصرف کند حتی در دمای زیر صفر هم دوام میاورد وهیچ مشکلی برای پرنده به وجود نخواهد امد.
یاسر رحیمیان نماینده سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری در توسعه فن آوری و بازاریابی محصولات کشاورزی و مسئول امور دام شهرستان فارسان گفت: جوجهها در زمستان کم کم به سرما عادت میکنند، ولی بایستی مراقبتهای لازم را نیز انجام داد، در این فصل به غذای بیشتری برای گرم نگه داشتن خود نیاز است.
او افزود: غذاهایی مانند دان استارتر جوجه و دان جوجه پرورشی برای جوجه در فصل سرد بسیار عالی است علاوه بر این باعث میشود تا در طول شب گرم بماند. به هیچ عنوان نباید جوجه مرغ را در فصل سرد سال در معرض هوای سرد قرار بگیرد.
رحیمیان اضافه کرد: دمای مناسب جوجه در زمستان ۲۸ تا ۳۲ درجه است، جوجه پرنده در هوای سرد علاوه بر غذای مناسب به آب کافی نیز نیازمند است و توصیه میشود به هیچ عنوان در فصل سرد سال برای جوجه از دان بی کیفیت با سطح انرژی پایین استفاده نکنید.
او ادامه داد: میزان تخم گذاری مرغ در زمستان به دلیل کوتاه شدن روزها و تاریک شدن زودتر هوا کمتر میشود و گاها متوقف میشود، زیرا همه انرژی شان صرف گرم نگه داشتن بدنشان میکنند، گرم کردن لانه مرغ و روشن کردن چراغ برای مرغها میتواند به تخم گذاری آنها کمک کند.
رحیمیان گفت: تخم گذاشتن مرغ تحت تاثیر یک غده صنوبری است که توسط میزان روشنایی دریافتی توسط طیور در روز کنترل میشود به همین دلیل لازم است مرغ تخم گذار در روزهای پاییز و زمستان ۱۶ ساعت در معرض نور قرار گیرد، پرنده اگر دچار شک نوری شود این استرس سبب کاهش و توقف تخم گذاری میشود.
او افزود: آب در پرورش طیور یک ماده مغذی بوده و تحمل تشنگی طیور در مقایسه با گرسنگی بسیار کم است. کاهش یا افزایش بی رویه دمای آب مصرفی طیور را باید جدی گرفت و برای حل مشکل آن اقداماتی انجام داد.
رحیمیان اضافه کرد: با توجه به اینکه هوای محل ومنطقه در فصول سرد سال تا چه اندازه سرد است ممکن است نیاز باشد تا منبع آب پرندگان را از سرما حفظ شود، دمای آب مناسب برای طیور بین ۱۰ تا ۱۴ درجه سانتی گراد است و در صورت کمتر یا بیشتر بودن دما پرنده آب بسیار کمی مصرف میکند، لذا باید تدابیری اندیشید تا در زمستان دمای آب مناسب باشد.
او ادامه داد: ایجاد بستر مناسب باید در اواخر تابستان یا اوایل پاییز شروع شود و با گذر زمان مواد بیشتری به بستر اضافه نمود تا خشک و تمیز باقی بماند زمانی که عمق بستر به ۲۰ تا ۳۰ سانتی متر رسید آماده برای استفاده است در طول فصل زمستان نیز این مواد موجود درون بستر به گرم شدن طیور کمک فراوانی میکند، میتوان مقداری از دانههای مورد علاقه طیور را در کف بستر ریخت تا جوجه و مرغ با خوردنشان مواد را زیر و رو کنند، این کار باعث میشود تا مواد در معرض هوا قرار بگیرند و در صورت مرطوب بودن خشک شوند.
انتهای پیام/ف