شیرین نیرومنش، جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی در گفتوگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: سن طبیعی یائسگی در خانمها حدود ۴۷ تا ۵۲ سال است. در این سن عادتهای ماهانه و قدرت باروری در اکثر خانمها به پایان میرسد.
او ادامه داد: اگر قبل از ۳۵ یا ۴۰ سالگی در خانمها تخمک گذاری و عادتهای ماهانه به طور کامل قطع شود و علائم یائسگی ایجاد شود، به آن یائسگی زودرس میگویند.
این متخصص زنان افزود: تخمک گذاری به دلیل اینکه منجر به باروری و حاملگی میشود، در سنین باروری بسیار حائز اهمیت است.
نیرومنش بیان کرد: مسئله دیگر این است که در بدن خانمی که سیکلهای ماهانه طبیعی دارد، هورمون استروژن و پروژسترون ترشح میشود؛ این دو هورمون به خصوص هورمون استروژن در سلامتی، جوانی و باروری یک خانم نقش بسیار مهمی دارد بنابراین وقتی که خانمی دچار یائسگی زودرس میشود، ترشح هورمون استروژن و پروژسترون قطع میشود و بروز مشکلاتی مانند پوکی استخوان و احتمال شکستگیها افزایش پیدا میکند. همچنین منجر به بروز اختلالات رفتاری مثل پرخاشگری و بی قراری میشود.
او ادامه داد: در سن یائسگی قدرت باروری و تخمگ گذاری به پایان میرسد و علائم پیری زودرس مانند چروک شدن و شل شدن عضلات پوست و تغییرات هورمونی به صورت گر گرفتگی، بی خوابی، استرس، احساس گرما به طور ناگهانی و عرق کردن در فرد ایجاد میشود.
این متخصص زنان افزود: علت اصلی و دقیق یائسگیهای زودرس به طور کلی قابل شناسایی نیست، ولی در بعضی از خانوادهها زمینههای ارثی وجود دارد.
نیرومنش گفت: یائسگی زودرس با استرسهای شدید ارتباط نزدیکی دارد. در خانمهایی که دچار بیماری خود ایمنی هستند و به طور مکرر تحت عملهای جراحی کیست تخمدان قرار میگیرند، یائسگی زودرس بیشتر اتفاق میافتد.
او ادامه داد: یکی از راههای تشخیص یائسگی، قطع شدن ناگهانی عادتهای ماهانه در خانمهاست، که پزشک با بررسی چنین علائمی و انجام آزمایشات و سونوگرافی به تشخیص قطعی یائسگی زودرس میرسد.
نیرومنش گفت: پس از بررسی سونوگرافیهای انجام شده، مشخص میشود که اندازه تخمدانها کوچک است و تخمک قابل ملاحظهای در تخمدانها دیده نمیشود، آزمایشهای خون و هورمون میتوانند کاهش هورمونهای زنانه را تایید کند و پس از تشخیص قطعی این موضوع بیمار باید مشاورههای لازم را دریافت کند.
او افزود: اگر خانمی قبل از بارداری، دچار یائسگی زودرس شود، میتواند با مراجعه به مراکز باروری از تخمک اهدایی استفاده کند.
بیشتر بخوانید
انتهای پیام/