در حالیکه خشکسالی وسعت شالیزار‌های استان اصفهان را از ۲۰ هزار به ۱۵۰۰ هکتار کاهش داده است، اما همچنان کشت برنج در اصفهان ادامه دارد.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان، کشت برنج در استان اصفهان از زمان‌های دور در حاشیه زاینده‌رود متداول بوده و براساس طومار شیخ‌بهایی برنج‌کاران این منطقه دارای حق‌آبه مشخص هستند و سال‌ها بدون هیچ مشکلی آب مورد نیاز شالیزار‌های خود را دریافت و به کشت برنج مبادرت می‌کردند. اما در خرداد سال ۱۳۹۵ وزارت جهاد کشاورزی ممنوعیت کشت برنج در نصف جهان و حوضه زاینده‌رود را به استانداری اصفهان ابلاغ کرد.

توجیه وزارت جهاد کشاورزی کم‌آبی و مشکلات مربوط به بحران خشکسالی و نیاز به اصلاح الگوی کشت با توجه به میزان منابع آبی در دسترس بوده است، اما کشاورزانی که سال‌ها با کشت برنج امرار معاش می‌کردند راضی به تغییر الگوی کشت نبودند، هم اکنون نیز با وجود کاهش چشمگیر سطح زیر کشت برنج در استان اصفهان، کاشت این محصول همچنان ادامه دارد.

کاشت برنج در اصفهان، آری یا خیر؟


آب اصفهان، پاسخگوی کاشت برنج نیست

پیمان فیروز نیا مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان گفت: کشت برنج از دیرباز در شهرستان لنجان مرسوم بوده است و به دلیل گذر زاینده رود از کنار شالیزار‌های برنج و سود خوب برنج کاری، کشاورزان، کاشت آن را به سایر محصولات کشاورزی ترجیح می‌دادند.

او ادامه داد: سطح زیر کشت برنج در استان اصفهان بیش از ۲۰ هزار هکتار بود که رفته رفته با شدت گرفتن بحران کم آبی این وسعت به ۱۵۰۰ هکتار کاهش پیدا یافته است.

مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان ادامه داد: در حال حاضر نه آب زنده رود و نه چاه‌های اصفهان جوابگوی تامین آب برای کاشت برنج نیست.

قانونی برای برخورد قهری با برنج کاران نداریم

مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان گفت: جهاد کشاورزی با برگزاری جلسات توجیهی و درنظر گرفتن تسهیلات مختلف سعی دارد برنج کاران اصفهانی را توجیه کند که کشت‌های دیگر را جایگزین برنج کنند.

فیروزنیا تاکید کرد: با توجه به وضع بحرانی خشکسالی در استان اصفهان هیچ توجیهی برای برنج کاری نداریم، اما ما فقط می‌توانیم به کشاورزان آگاهی و پیشنهاد بدهیم و قانونی برای برخورد قهری با آنان وجود ندارد.

او افزود:در این زمینه فقط فعالیت‌های ترویجی صورت می‌گیرد یا آب بهای کشت برنج با تعرفه بیشتری محاسبه می‌شود، البته کشاورزان متخلف هم شناسایی شده و به سازمان آب منطقه‌ای معرفی می‌شوند.

کاشت برنج در اصفهان، آری یا خیر؟


سود بالای کشت برنج، کشاورزان را به برنج کاری ترغیب می‌کند

مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان گفت: درآمد کشت برنج برای کشاورزان بسیار زیاد است بنابراین از کشت برنج به شدت استقبال می‌کنند، به این معنی که از هرهکتار شالیزار چهار تن محصول برداشت می‌شود که ۱۲۰ میلیون تومان درآمد برای کشاورزان دارد و همین امر موجب شده برنج کاران کشت خود را تغییر ندهند.

فیروز نیا ادامه داد: البته جهاد کشاورزی با روش‌های گوناگون سعی کرده کشاورزان را به کشت‌های جایگزین ترغیب کند و البته برخی تسهیلات را برای برنج کاران در نظر نگیرد به عنوان مثال کود‌های شیمیایی و بذر رایگانی که در اختیار سایر کشاورزان قرار می‌دهیم، به برنج‌کاران اعطا نمی‌شود.

کشاورزان و برنج کاران غرب اصفهان حق برداشت آب زنده رود را ندارد

محمود سرپرست معاونت حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای اصفهان گفت: اولویت آب رهاسازی شده رودخانه زاینده رود برای باغ‌های غرب و شرق اصفهان است و از این رو گروه‌های ما در محل مستقر هستند و بر برداشت آب زنده رود نظارت می‌کنند.

او ادامه داد: در جلسه‌ای که با حضور نمایندگان کشاورزان شهرستان اصفهان برگزار شده بود مقرر شد برای رهاسازی آب به سمت شرق اصفهان، همه دریچه‌های صنایع، دهانه مادی‌های سنتی و کانال‌های کشاورزی غرب بسته شود تا این بخش‌ها در این مدت ۱۰ روز به هیچ وجه آبی برداشت نکنند.

کاشت برنج در اصفهان، آری یا خیر؟


کشت‌های جایگزین به دلیل کمبود آب و تغییرات اقلیم

استادیار گروه علوم زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان تغییر الگوی کشت را ضروری دانست و گفت: سازگاری الگوی کشت با محیط زیست، قابل قبول بودن از نظر اقتصادی و پذیرفته شده از نظر اجتماعی (شناخت کشاورز با گیاه جایگزین) سه مولفه کشاورزی بر مبنای توسعه پایدار است.

حمیدرضا عشقی زاده با بیان اینکه باید سهم آب بخش کشاورزی مشخص شود، بیان کرد: چاه‌های بدون مجوز باید مسدود و چاه‌های مجوزدار دارای کنتور شود تا میزان آب قابل استفاده برای تعیین نوع کشت مشخص شود.

او افزود: در استان اصفهان باید به جای برنج به سمت تولید محصولات علوفه ای، کم آب بر و زودرس برویم و در کشت این نوع محصولات نیز از آبیاری نوین استفاده کنیم.

این استاد دانشگاه گفت: برای کشاورزان حاشیه زاینده رود که برنج می‌کارند، کاشت کنجد، حبوبات و گیاهان دارویی همچون سیاه دانه و ارقام زود بازده ذرت مناسب است و کشاورزان نباید به فکر سود‌های آنی باشند.

تسهیلات ویژه برای برنج کارانی که کشت محصولات جایگزین را انتخاب می‌کنند

مهرداد مرادمند رئیس سازمان جهادکشاورزی استان اصفهان از تشکیل کمیته‌ای برای تغییر الگوی کشت برنج در شهر‌ها و شهرستان‌های حاشیه زاینده رود خبر داد و گفت: با تعامل با کشاورزان و آموزش آن‌ها به تدریج در حال حذف کشت برنج در استان هستیم.

او ادامه داد: تسهیلاتی مانند کشاورز کارت برای خرید نهاده با تسهیلات ارزان قیمت برای کشاورزان و تامین بذر‌های یارانه دار برای کشاورزانی که اقدام به کشت‌های جایگزین می‌کنند در نظر گرفته ایم.

مرادمند تصریح کرد: استان اصفهان دارای اقلیم خشک است و با توجه به محدودیت آبی فعلی، کشت برنج در اولویت نیست و به کشاورزان توصیه می‌شود محصولاتی همچون علوفه‌های کم آب‌بر را بکارند که نیاز آبی کمتری دارد.

صاحب‌نظران حوزه آب بار‌ها هشدار داده‌اند کشت محصولاتی همچون برنج در مناطقی که با بحران آب مواجه هستند هیچ توجیهی ندارد. با توجه به خشک‌سالی‌های پیاپی و کاهش سطح آب‌های زیرزمینی، برنامه الگوی کشت برای کشور نیاز اساسی است که براساس اظهارات متولیان استان، خیلی هم مورد توجه کشاورزان قرار نمی‌گیرد؛ چون آن‌ها صاحب زمین و امکانات هستند و ملزم به تغییر الگوی کشت نیستند. هرچند مسئولان هم باید در زمینه تغییر الگوی کشت بر مبنای مطالعات کاربردی عمل کنند.

گزارش از سولماز محمدی

انتهای پیام/ی

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
مظاهر
۱۲:۳۸ ۰۶ آذر ۱۴۰۰
سلام و ادب . در خصوص کاشت برنج و مصرف آب بهتر است کارشناسان محترم تجدید نظر کنند ، بنده خودم فرزند کشاورز هستم و سالهاست در کنار پدر عزیز و زحمتکشم در امر مقدس کشاورزی دستی در آتش داشته ام . آبی که برای کاشت و داشت برنج لازم است بسیار بسیار کمتر از کاشت دیگر محصولات است ، چرا که برای کاشت برنج فقط در مرحله آماده سازی زمین کاشت برنج یک مرتبه آب فراوان برای غرقاب کردن لازم است و پس از آن برای هر هزار متر زمین برنج در هر هفته فقط یکساعت آب با حجم لوله 4 اینچ لازم است ولی دیگر محصولات برای هر جریب هفته ای حداقل سه مرتبه آبیاری غرقابی با همین حجم لازم است . پس در هر صورت کاشت برنج کمترین حجم آب را مصرف می کند و بیشترین بازدهی مفی را دارد .لطفا با چشم بسته موجب نابودی کشاورزی و آبادی باقی مانده نشویم .
Iran (Islamic Republic of)
امیرعباس مختاری
۱۶:۱۰ ۰۳ مرداد ۱۴۰۰
با سلام. کم آبی که دولت بهانه کرده ... بهانه خوبی نیست. چرا که میخواهد مثل آب خوزستان که به عراق میدهد یا می فروشد. لذا برای زاینده رود هم نقشه دارد.
United States of America
ناشناس
۱۴:۲۸ ۰۳ مرداد ۱۴۰۰
سطح زیر کشت برنج دراصفهان امسال به ۵۰۰ هکتار هم نرسیده بی خود آمار غلط ندهید حتی آب برای کشت شلغم هم در اکثر جاها نیستن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۲ ۰۳ مرداد ۱۴۰۰
پس کشاورز از کجا بیاره بخوره لا اقل دولت خسارت بده
United States of America
محمد
۱۰:۳۸ ۰۳ مرداد ۱۴۰۰
ما همه ایرانی و انسان هستیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۷ ۰۳ مرداد ۱۴۰۰
وقتی پرآب ترین رودخونه کشور که کارون هست خشک میشه به قول خودشون به دلیل خشکسالی
اونوقت رودخونه زاینده رود فصلی اونم در دل کویر جریان داره
این یعنی چی
به مردم خوزستان میگن برنج نکارید که آب بدن به اصفهانیه برنج بکارن
Iran (Islamic Republic of)
بی‌نام
۰۸:۴۳ ۰۳ مرداد ۱۴۰۰
خیر ، تو این وضعیت بی آبی نباید برنج بکارند .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۲۵ ۰۳ مرداد ۱۴۰۰
زکات بدهیم باران میاد گناه نکنیم و به هم رحم کنیم ووو
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۲۳ ۰۳ مرداد ۱۴۰۰
خیر به جاش درخت میوه بکارند یاگندم یا جو
Iran (Islamic Republic of)
مرتضی
۲۳:۴۰ ۰۲ مرداد ۱۴۰۰
سلام
به مدیریت جهاد بفرمایید شما وظیفه قانون خودتان را مه حمایت وتوزیع سم‌وکود با قیمت مناسب و ارائه الگوی کشت وبیمه نمودن ان بکنید ارائه ترویج واموزش دراختیار گذاشتن بذر ونهال اصلاح شده و پر بازده باقیمت مناسب و پشتیبانی و خرید تضمینی محصولات و ارایه تجهیزات ابیاری قطره ای یا بارانی واموزش ان و ارایه تسهیلات مناسب هر وقت اینکار را کردید بعد به کشاورز بگید چی بکارد
اگر کشاورز به فکر امرار معاش و سود نباشه فکر چی باشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۱ ۰۲ مرداد ۱۴۰۰
در شهر ابر شهر اصفهان خیابان صمدیه لباف کشت وسیع برنج بدون کوچکترین واکنش مسولین دارد انجام میشود باعث خجالت وننگ مدیران این شهر واستان هست
Iran (Islamic Republic of)
حمید
۰۸:۰۱ ۰۳ مرداد ۱۴۰۰
شما اصلن میدونی اصفهان کجاست؟!!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۰۷ ۰۲ مرداد ۱۴۰۰
مگه هشت سال جنگ که مردم خوزستان درگیربودند مردم اصفهان گفتندخاک خوزستان ناموس خوزستانی نه نگفتندگفتندهمه ایرانی هسیم وهم ناموس بنددادش خودم 16سال داشت اویل جنگ شهیدشدشهرمثل خمینی شهرکه زمان جنگ 100هزارجمعیت داشته به اندازه همه ای خوزستان شهید داد حال آب خوزستان اب اصفهان درست کردید ماهنوز ایرانی هستیم وایران میمرم وزیربارظلت ظور نمیریم بایدبه این دولت مردان بی کفایت گفت حداقل ازمردم که خجالت نمیکشیدازخون شهدابترسید که روزی دامن گیردن میشد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۶ ۰۲ مرداد ۱۴۰۰
اون نادان هایی که آب زاینده رود را به استان های کویری انتقال دادند و در کویر یزد کارخانه فولاد و کارخانجات صنعتی ساختند و باعث خشکسالی در اصفهان و چهارمحال بختیاری شدند و اکوسیستم کل کشور را تغییر دادند باید جوابگو باشند و محاکمه شوند. حدود یک میلیون کشاوز استان اصفهان داشت که اکثر آنها بیکار شدند. و اصفهان درحال وقوع یک فاجعه زیست محیطی می باشد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۵۲ ۰۲ مرداد ۱۴۰۰
اون‌ موقع ک کارونی نبود زاینده رود بی ربط حرف نزن بگو اب زاینده رود از کارونه اگه مدیریت بود الان وضعبت اصفهان و خوزستان این نبود یزد و کرمان اب صنعت داره از اصفهان و کارون تامین میشه خب از خلیج اب میکشیدند و شیرین میکردند تا این مشکلات بوجود نمی امد مثل کشورهای عربی کمتر دزدی کنند و به فکر مردم باشند تا الان وضع مردم این نبود
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۲۱:۴۲ ۰۲ مرداد ۱۴۰۰
از قدیم الایام مردم اون مناطق حقابه کشت برنج داشتند
حال چه شده که حقابه هم از دست دادند؟
اگر مدیریت منابع آب حوضه را بلد نیستید جاتونا با اهلش عوض کنید
از باشگاه خبرنگاران هم انتظار داریم منصفانه و بدون غرض و کینه شخصی نسبت به مردم اصفهان مطالب را منتشر کند
Iran (Islamic Republic of)
اسپادانا
۲۱:۰۷ ۰۲ مرداد ۱۴۰۰
اب زاینده رود مال هیچ استانی نیست این اب‌قبل از سد هایی که زده شده همیشه جریان داشته و حق مالکیتی نداره .این اب همیشه به اصفهان می رفته و تومار شیخ بهایی هم اونو به‌طور خلاصه و خوب تقسیم کرده که میان دو استان بیشتر نیست چهار محال بختیاری و استان اصفهان ولی به کرمان و یزد و خوزستان میره اصلا تو کت هیشکی نمیره که این اب حقابه ی اصفهانم هست .من نمیدونم چرا با اصفهان لج دارن بر خط خبرا ‌از اصفهانه تا هویت شهر ما رو خراب کنن .یادتون نره این همه شهید داده این شهر،بیشتر گردشگران ایرانو تو دل خودش‌جای‌داده ،بهترین زیر ساخت ها رو‌داره اونم‌با‌پول خیرین و مردم غیور خود این شهر.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۸ ۰۳ مرداد ۱۴۰۰
مسئولین اصفهان باید بیشتر دفاع کنند متاسفانه بفکر صندلیاشون هستن تا به فکر اصفهان
Iran (Islamic Republic of)
سعید
۲۰:۳۹ ۰۲ مرداد ۱۴۰۰
بیخود میگویند اصفهان الان بی اب نشده که ان حرفها را نیزنند همین الان خدا میدونه از باغ ابریشم تا قهدریجان چقدر برنج کاشتند هیچ کسی هم نظارت نمیکند اب فقط برای باغدار نیست وگزنه کشاورز هر شکلی که بخواهد اب بر میدارد در اصفهان برنج سیب زمینی و دیگر محصولات اب بر نباید کاشته شود ولی میکارند هیچ کسی هم نظارت ندارد نه اصفهان نه شهرکرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۷ ۰۲ مرداد ۱۴۰۰
تو که رگ غیرتت باد کرده و میخوای خوزستانیها رو از اصفهان بیرون کنی، آب زاینده رود رو به یزد و کرمان و کاشان انتقال دادن و خشکش کردن حالا اگه غیرت داری برو حقت رو از یزد و کرمان بگیر نه اینکه ته مونده آب چهارمحال بختیاری و خوزستانم برا خودت ببری،کانال انتقال آب یزد و کرمان از تصفیه خانه بابا شیخعلی شروع میشه تا بره یزد و کرمان
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری
۱۸:۲۷ ۰۲ مرداد ۱۴۰۰
کارون و زاینده رود هر دو رودهای پر آب سرزمین بختیاری باید زیر نظر این استان باشند تا مافیای آب در استانهای بیابانی کمتر شود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۴ ۰۲ مرداد ۱۴۰۰
بد نیست قبل از اظهار نظریه کم تاریخ و جغرافی هم بخونین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۶ ۰۲ مرداد ۱۴۰۰
مدیریت کارون و زاینده رود نه به دست اصفهان و نه خوزستان بلکه به دست چهارمحال بختیاری باید باشد زیرا این دو رود از این استان سرچشمه میگیرند .
Iran (Islamic Republic of)
اصفهان
۰۹:۱۲ ۰۲ مرداد ۱۴۰۰
باشگاه خبرنگاران جوان -ایران بجز اصفهان-
Iran (Islamic Republic of)
زهرا
۲۰:۴۷ ۰۲ مرداد ۱۴۰۰
چرا در خوزستان سطح زیر کشت برنج با دمای بالای پنجاه درجه باید دویست هزار هکتار باشه؟ اما چشمتون ۱۵۰۰, هکتار زمین زیر کشت برنج در اصفهان را نمیبینه؟؟ چرا اینقدر از همه ملت طلبکارید؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۸ ۰۲ مرداد ۱۴۰۰
هر چه بدبختی مردم خوزستان میکشن زیر سر مدیران اصفهانی مملکته
Iran (Islamic Republic of)
حامد
۱۲:۳۹ ۰۲ مرداد ۱۴۰۰
حرف نسنجیده نزنید 20 سال هست زاینده رو را با مدیریتشون خشک کردن اصفهان اب نداره از کثی هوا داریم نابود میشیم اب زاینده رود را تقسیم کردند دادند به چنتا استان صدای ما اصفهانی ها در نیامد تا کی باید سکوت کنیم فقط به خاطر حفظ نظام بوده که چیزی نگفتیم تا حالا اگه قرار اب کارون به اصفهان نرسته اب اصفهانم نباید به چنتا استان برسته این همه خوزستانی توی اصفهان را نزدیک به 40 سال هست داریم ازشون پذیرایی می کنیم توی شهر های شاهین شهر فولاد شهر . چند شهر دیگه اصفهان دیگه بسته برگردند به همان شهر های جنگ زده خودشون تا اینا باشند نگند اب را دادید به اصفهان
Iran (Islamic Republic of)
اصفهان شهید پرور
۲۰:۴۵ ۰۲ مرداد ۱۴۰۰
دکتر میخواند برند میاند اصفهان
نون میخواهند میاند اصفهان
حالا آبشون از ما میخواند
بسته برید تو شهر خودتون چقدر بند ما هستید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۵ ۰۲ مرداد ۱۴۰۰
بدبختی مردم خوزستان بخاطر مدیران نالایق خودشونه .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۰۷ ۰۳ مرداد ۱۴۰۰
تشریف بیارید اشکاوند یه سر بزنید خود شوراها حسابی برنج کاشته اند
Iran (Islamic Republic of)
حمید
۰۸:۰۳ ۰۳ مرداد ۱۴۰۰
اتفاقن کاملن برعکسه و تمام بدبختیهاتون بخاطر مدیران خوزستانی نالایق
United States of America
ناشناس
۱۴:۳۰ ۰۳ مرداد ۱۴۰۰
خوبه که اکثر خوزستانیها اعتراف کردند که مدیران نالایقی دارند