به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، گاهی اوقات کارهای ساده مثل نگهداری رب گوجه فرنگی به یک چالش تبدیل میشود، اما به معنای آن نیست که این مورد، کم اهمیت است. چون ممکن است با یک کپک ساده، تمام ماده غذایی غیر قابل استفاده شود. از یاد نبرید که حتی اگر قسمت کپک زده را جدا کنید، باز هم مسمومیت در کل غذا باقی بماند. در ادامه راههای پیشگیری از کپک زدن و روشهای نگهداری رب گوجه فرنگی را به شما میگوییم.
مشکل کپک زدن رب گوجه، مربا یا مواد غذایی از این دست از زمان قدیم وجود داشته، مخصوصا برای قدیمیها که در زمان گذشته به یخچال دسترسی نداشته اند، این مشکل فراگیرتر هم بوده است. راه حل قدیمیها این بوده است که رب گوجه فرنگی را به میزان مصرف جدا میکردند و بقیه رب را در کوزه میریختند و درب آن را مهر و موم میکردند. کوزهها برای مدتی که استفاده از آنها ضرورت نداشت، در زمین دفن و چال میشدند تا لایههای خنک زمین، دوام و مدت زمان نگهداری از رب گوجه فرنگی را بالا ببرند.
بیشتر بخوانید:
بهترین راه نگهداری رب گوجه فرنگی خانگی
اگر از رب گوجه فرنگی خانگی استفاده میکنید و اصرار دارید که خودتان رب گوجه مصرفی تان را درست کنید، در طرز تهیه آن باید مواردی را رعایت کنید.
تبخیر کامل آب رب گوجه
هنگامی که رب گوجه فرنگی را درست میکنید، حتما حواستان باشد که آن را غلیظ از روی حرارت بردارید و تا جای ممکن اجازه دهید آب آن تبخیر شود. برای اطمینان از بخار شدن آب اضافی رب گوجه فرنگی، در آخر پخت، یک قاشق را در رب گوجه فرو برید و اگر آب جمع نشد، به معنی این است که غلظت خوبی دارد و احتمال کپک زدن بسیار پایین است.
اضافه کردن روغن به رب گوجه فرنگی
در مراحل پایانی پخت، به رب گوجه، روغن اضافه کنید. ولی این روغن نباید در حدی باشد که در رب گوجه فرنگی مشاهده شود.
اضافه کردن نمک به رب گوجه فرنگی
در طرز تهیه رب گوجه خانگی، نمک بیشتری استفاده کنید. نمک پروسه کپک زدن را تا حدودی به تاخیر میاندازد. در ضمن نمک را بعد از پخت کامل رب گوجه فرنگی اضافه کنید.
تاثیر پخت ملایم بر ماندگاری رب
سعی کنید رب را با حرارت ملایمتر و مدت زمان بیشتر بپزید تا ماندگاری آن بالاتر رود.
برای جدا کردن رب، قاشق تمیز استفاده کنید
هرگز از قاشقی که خیس یا چرب است یا قاشقی که در غذا فرو برده اید، در رب استفاده نکنید. این کار حتما به کپک زدن رب گوجه منجر میشود.
نگهداری رب گوجه فرنگی در یخچال
بعد از باز کردن درب ظرف رب گوجه، حتما آن را در یخچال یا فریزر قرار دهید. قرار دادن رب بعد از نفود هوا در دمای محیط، روند کپک زدن آن را تسریع میبخشد. ظرف رب را در طبقات بالای یخچال بگذارید که سرمای بیشتری دارد.
اگر از رب کنسرو شده استفاده میکنید، بهتر است بعد از باز کردن درب آن، رب را به ظرفی انتقال دهید که در دار باشد. ترجیحا بطری شیشهای مقاوم را انتخاب کنید که مطمئن باشید رنگ و طعم رب در آن تغییر نمیکند. چون شیشه به خاطر جنسی که دارد، با مواد داخل بطری، واکنش نشان نمیدهد.
نکاتی درباره ظرف نگهداری رب گوجه فرنگی
ظرفی که برای نگهداری رب انتخاب میکنید، حتما از نوع در (ب) دار باشد. حتما در ظرف را بعد از هر بار استفاده، محکم ببندید.
رب را در وهله اول در بطریهای شیشهای و در وهله دوم، در قوطیهای پلاستیکی بریزید و در آن را ببندید. اگر جنس در ظرف شیشهای شما فلزی است، آن را از نوع ضد زنگ انتخاب کنید تا به مرور زمان اکسیداسیون اتفاق نیفتد.
ظرفهایی که برای نگهداری رب گوجه فرنگی استفاده میکنید، سایز کوچکی داشته باشند تا مدت زمان زیادی در یخچال نمانند و زودتر خالی شوند.
استفاده از بطریهای آب معدنی هم یکی از گزینههای مناسب است. بهتر است از انواع کوچک آن استفاده کنید تا زودتر خالی شوند. بطریهای آب معدنی این مزیت را دارند که در (ب) آنها کاملا کیپ میشود و هوا در آن رسوخ نمیکند.
نکاتی که موقع پر کردن ظرف رب باید به آن توجه کنید
حتما ظرفی که رب گوجه را در آن میریزید، بشویید. ظرف رب باید از هر ناخالصی یا آلودگی پاک باشد.
ظرفها را کاملا خشک کنید و رطوبتی در آنها وجود نداشته باشد. با یک دستمال بدون پرز این کار را انجام دهید.
همه رب را به صورت یک جا در ظرف نریزید. بعد از هر بار اضافه کردن رب با قاشق یا ملاقه، شیشه یا ظرف پلاستیکی را تکان دهید یا با قاشق به صورت افقی به هم بزنید تا هوای موجود در آن، تخلیه شود.
ماندن هوا در شیشه رب، باعث ایجاد گاز نیز خواهد شد که اگر فضای کافی برای خروج نداشته باشد، موقع باز کردن ممکن است با فشار از بطری خارج شود یا باز کردن در را با مشکل مواجه کند.
بعد از پر کردن ظرف رب، آن را به مدت ۲۴ ساعت به صورت وارونه بگذارید تا هوای باقی مانده در ظرف، کاملا خارج شود.
روی رب گوجه فرنگی را به اندازه یک لایه نازک روغن بریزید. بهتر است این روغن از نوع جامد آب کرده باشد. استفاده از روغن زیتون و روغن مایع هم بلامانع است.
نگهداری رب گوجه فرنگی در فریزر
فریز کردن رب یکی از بهترین راههای نگهداری رب گوجه فرنگی است، چون مواد مغذی رب تا حد زیادی حفظ میشود و مدت زمان طولانی تری میتوان از رب نگهداری کرد بدون این که کپک بزند. از طرفی نقطه انجماد رب به گونهای است که هنگام قرار دادن در فریزر، کاملا یخ نمیزند. ولی در فریز کردن رب گوجه باید نکاتی را رعایت کنید:
اگر از بطریهای شیشهای برای نگهداری رب گوجه فرنگی استفاده میکنید حتما آنها را نوع با ضخامت استفاده کنید.
بطری را کاملا پر نکنید و فضای خالی برای آن بگذارید. ممکن است به خاطر فشار انجماد، بطری بشکند یا ترک بردارد.
ظرفی که انتخاب میکنید، خیلی بزرگ نباشد. چون برای هر بار استفاده باید مقداری از رب گوجه را بتراشید و این کار ممکن است شما را با سختی مواجه کند.
میتوانید برای فریز کردن رب، از پاکتهای پلاستیکی زیپ کیپ استفاده کنید. در این صورت، یک لایه با قطر یک یا ۲ سانتی متر از رب را در پلاستیک بریزید و هر بار به میزان لازم، از رب را جدا و استفاده کنید.
قبل از استفاده از پاکت پلاستیکی، از سالم و بدون سوراخ بودن پاکت مطمئن شوید تا به خاطر نشت آب رب گوجه، به دردسر نیفتید.
بهترین روشهای نگهداری رب گوجه
قالبهای یخ یا لیوانهای کوچک یک بار مصرف هم از دیگر گزینههای نگهداری رب گوجه فرنگی در فریزر هستند.
قالبهای سیلیکونی مخصوص کاپ کیک هم برای فریز کردن رب گوجه بسیار مناسب اند. چون این قالبها انعطاف کافی دارند و هنگام خارج کردن رب از قالب، با مشکل مواجه نخواهید شد. از طرفی، رب گوجه هرگز به این قالبها نمیچسبد.
جوشاندن بطری رب گوجه برای جلوگیری از کپک زدن
یکی از راههای از بین رفتن آنزیمها و باکتریهای خطرناک موجود در رب گوجه فرنگی این است که بعد از ریختن رب گوجه در ظرف (بطری شیشه ای) در (ب) آنها را کاملا کیپ کنید تا منفذی نماند.
بطریها را در یک قابلمه بگذارید و داخل قابلمه را آب بریزید. آب باید در حدی باشد که روی شیشهها را نپوشاند. قابلمه را روی حرارت بگذارید تا آب جوش بیاید. ۳۰ دقیقه صبر کنید تا شیشهها حرارت ببینند.
سپس حرارت را خاموش کنید، شیشهها را بیرون بیاورید و در مکان خنک قرار دهید. با این کار عمل کنسرو کردن رب گوجه را انجام میدهید.
استفاده از رب گوجه بعد از کپک زدن
اگر آثاری از کپک زدگی روی رب گوجه دیدید، از بقیه رب استفاده نکنید. هر چند بقیه قسمتهای رب ممکن است در ظاهر، سالم و بدون کپک باشند، ولی در خاطر داشته باشید که این قارچها در کل رب گوجه وجود دارند و شما با چشم غیر مسلح قادر به دیدن آنها نیستید هر چند احتمال بروز مسمومیت در مورد آنها وجود دارد.
منبع: مجله کوروش
انتهای پیام/