بوتولیسم؛ نوعی بیماری است که از طریق مسمومیت غذایی با خوردن غذاهای کنسروی و جوشانده نشده، ایجاد می شود.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، مینا زارعی کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز،  گفت:  این باکتری در مواد غذایی با اسیدیته پایین یا متوسط و در شرایط بی هوازی رشد کرده و تولید سم می‌کند.

او بیان کرد: تحت شرایط خاص این ارگانیسم ممکن است در غذاهای تولیدکننده سم رشد کند و باکتری در مواد غذایی با اسیدیته پایین یا متوسط  در شرایط بی هوازی رشد کرده و تولید سم می کند.

زراعی، تصریح کرد: در بین مواد غذایی انواع گوشت، ماهی و کنسروهای کم اسید یا با اسیدیته متوسط برای تولید توکسین مناسب هستند که قدرت توکسین تشکیل شده در این مواد نیز با هم متفاوت است.

کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز، ادامه داد:  کنسروهای ذرت، نخود فرنگی، لوبیا سبز و اسفناج نیز از غذاهای مناسب برای رشد و تولید سم بوتولینوم است.

او افزود: بوتولیسم یک نوع شدید مسمومیت غذایی است که هنگام بلعیدن غذاهای حاوی سم بوتولونیوم به وجود می آید.

شرایط لازم برای تولید سم در ماده غذایی عبارتند از:

۱- حضور اسپور باکتری در ماده غذایی کنسرو شده یا فرآوری شده به سایر روش ها

۲- زنده ماندن اسپورها طی حرارت دهی در کنسروسازی و یا سایر روش های فرآوری

۳- شرایط محیطی مناسب برای رشد اسپورها و تولید سم

۴- کافی نبودن پخت ماده غذایی برای غیرفعال سازی سم

۵- مصرف ماده غذایی حاوی سم

در بوتولیسم ناشی از غذا، نشانه ها شامل حالت تهوع، استفراغ، اسهال و به دنبال آن یبوست و اتساع شکم بوده و ضعف و دشواری تنفس از دیگر علائم محسوب می شود.

علائم به طور معمول بین ۱۸ تا ۳۶ ساعت پس از مصرف غذای آلوده ظاهر می شود، اما ممکن است بین ۳ ساعت تا ۸ روز متفاوت باشد.

مهمترین راه های پیشگیری از ابتلا به بوتولیسم شامل استفاده از فرآیندهای حرارتی مناسب برای کنسروهای غذایی، دور انداختن تمام کنسروهای باد کرده و فاسد، خودداری از مزه کردن غذاهای مشکوک، خودداری از مصرف غذاهای پخته شده ای که به خوبی حرارت داده نشده اند و حرارت دادن ماده غذایی مشکوک دست کم به مدت پانزده دقیقه.

انتهای پیام/ت

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار