کرمانی‌ها هم مانند همه مردم ایران آش‌ها و سوپ‌های خوشمزه‌ای طبخ می کنند که چند نمونه از آنها را به شما معرفی می‌کنیم.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان ،سرمای هوا این روز‌ها بیداد می‌کند و البته در این سرما خوراکی‌های گرم بسیار می‌چسبد بخصوص اگر سرما خورده باشید.

شاید دانستن این که چه غذایی در این سرمای هوا بخورید تا بتوانید به ایمنی بدن خود کمک کنید گزینه بدی نباشد ، هنرمندی مردم ایران زمین بخصوص بانوان کرمانی می تواند در طبخ غذاهای مفید و سالم به شما کمک کنند اما بد نیست بدانید زنان کرمانی در طبخ انواع آش‌ها مهارت دارند.

یکی از آش‌های محلی اُماچو است این آش بسیار ساده ، سریع آماده می‌شود و در هر منطقه از استان کرمان آن را به شیوه‌ای طبخ می‌کنند.

سید محمدعلی گلاب زاده محقق و نویسنده آداب و رسوم کرمان درباره انواع آش‌های کرمان و طبخ اُماچو گفت:این خوراکی خوشمزه انواع مختلفی دارد که با افزودن برخی و یا با کم کردن برخی اقلام دیگر تهیه می‌شود در تهیه اُماچو از گندم شیر، گوشت با استخوان ،سیر کوبیده نخود، زیره و سیاه دانه استفاده می‌شود.

او ادامه داد :اُماچو انواع مختلفی دارد، اُماچو تلف، یونجه، شلغم، کدو در استان کرمان به شکل‌های مختلف تهیه می‌شود.

اما طرز تهیه اُماچوی اسفناج که در این فصل سرد طرفداران بسیاری دارد

عدس۱ پیمانه
 
آرد گندم۱/۲ پیمانه
 
اسفناج۵۰۰ گرم
 
سیر پیاز و نعناع خشک به مقدار لازم
 
نمک و زردچوبه به مقدار لازم
 
در ابتدا عدس رو بخیسانید و بگذارید بپزد ،عدس که پخت به آن اسفناج خورد شده را اضافه کنید ،حالا به آرد آب اضافه کنید تا روان شود و گلوله، گلوله نداشته باشد اسفناج ها که پختند آرد را به عدس و اسفناج اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا ته نگیرد، شعله گاز کم باشد کرمانی ها در اُماچو سیاه  دانه ،زیره ، سیرداغ و نعنا داغ هم می ریزند و هنگام خوردن به آن تَلف(قره قروت)،آب غوره یا کشک اضافه می کنند.
 
البته برخی در آن کمی سیب زمینی ، پیاز ، چغندر، شلغم  و سبزی آش به همراه حبوبات مانند نخود و لوبیا می ریزند .
 
در برخی مناطق مانند بافت از آرد کِرو(نوعی از حبوبات) به همراه سبزیجات محلی برای تهیه اُماچو استفاده می شود.
 
اُماچو آش مخصوص کرمانی‌ها در این روز‌های سرد

اما به غیر از اُماچو زنان کرمانی به طبخ آش‌های دیگری نیز می‌پردازند یکی از این آش‌ها، آش ماش کرمانی است.

گلاب زاده در مورد آش ماش می‌گوید زنان کرمانی عقیده دارند آش ماش برای استخوان بندی کودکان و نوجوانان مفید است و در تهیه آن از ماش، برنج، لوبیا چشم بلبلی ،گوشت ،نخود و ادویه استفاده می‌شود.

طرز تهیه آش ماش کرمانی

ماش ۱ پیمانه
برنج نصف پیمانه
جو پرک نصف پیمانه
گوشت گوسفندی ۲۵۰ گرم
سبزی آش ۱٫۵ پیمانه
پیاز ۱ عدد متوسط
پیاز داغ و نعناع داغ نصف پیمانه
کشک نصف پیمانه
نمک و فلفل سیاه به اندازه کافی
روغن مایع و زردچوبه به اندازه کافی

ابتدا ماش را به مدت چند ساعت در یک کاسه آب می خیسانیم و اجازه می دهیم  تا نفخ آن گرفته شود. برای شروع پخت آش ابتدا پیاز را تفت می دهیم. کمی زردچوبه اضافه می کنیم و سپس گوشت را به قابلمه اضافه می کنیم و بعد از تفت دادن گوشت ۶ لیوان آب جوش به قابلمه اضافه می کنیم و اجازه می دهیم گوشت  بپزد.

سپس در ظرفی دیگر جو پرک را می پزیم و بعد از لعاب انداختن جو پرک به آن سبزی آشی اضافه می کنیم ، ماش را در ظرف دیگری جداگانه می پزیم و بعد از آن برنج را به ماش اضافه می کنیم و می گذاریم بپزد و در نهایت همه مواد را در یک قابله با هم مخلوط می کنیم و هم می زنیم تا جا بیفتند و موقع سرو با پیاز داغ ، نعنا داغ و کشک تزئین می کنیم.

اُماچو آش مخصوص کرمانی‌ها در این روز‌های سرد

گلاب زاده افزود: آش گندم و بلغور یکی از خوراکی‌های مورد علاقه کرمانی ها است که برای تهیه آن از گندم ،گوشت، حبوبات  و پیاز داغ استفاده می شود و بسیار خوشمزه است.

طرز تهیه بلغور گندم 

بلغور گندم۲۵۰ گرم
 
آب۸ لیوان
 
گوشت گوسفندی۲۰۰ گرم
 
نخود پخته یک ونیم لیوان
 
عدس پخته یک ونیم لیوان
 
لوبیا چیتی پخته یک ونیم لیوان
 
باقلا پخته یک ونیم لیوان
 
پیاز متوسط دو عدد
 
می تخم (داروی گیاهی)نصف قاشق غذا خوری
 
زیره سیاه یک قاشق غذا خوری
 
سیاه دانه یک قاشق غذا خوری
 
نمک و زردچوبه ،دارچین به مقدار لازم
 
ابتدا بلغور گندم را پاک کرده و شسته  وبا هشت لیوان آب داخل قابلمه می ریزیم وبه مدت یک ساعت روی حرارت خیلی کم می گذاریم و ده دقیقه ای یکبار هم می زنیم تا ته نگیرد (اگرآب بلغورقبل از پختن کم شد می توانیم یکی دولیوان آب دیگر اضافه کنیم).
 
گوشت راهمراه پیاز ونمک ومقداری ادویه وآب جداگانه می پزیم ،دوعدد پیاز متوسط را خرد کرده وداخل مقداری روغن همراه نمک، زردچوبه ودارچین تفت می دهیم بعد یک ساعت که بلغور ما پخت گوشت پخته شده را ریش ریش کرده وبامقداری از آب گوشت،نمک ،پیاز داغ ،زیره، سیاه دانه ومی تخم داخل بلغور می ریزیم وشعله آن را همچنان کم نگه می داریم ومرتب هم می زنیم تا ته نگیرد.
 
وقتی بلغور ما کامل جا افتاد حبوبات پخته شده را به آن اضافه می کنیم وبعدپنج دقیقه شعله راخاموش می کنیم وروی آن را باپیاز داغ وحبوبات وکمی دارچین تزیین می کنیم.
 
اُماچو آش مخصوص کرمانی‌ها در این روز‌های سرد

در ادامه گلاب زاده تصریح کرد:همچنین آش برنج را زنان کرمانی برای بیماران طبخ می‌کنند، اما آش آب غوره، آش انار، آش تلف، آش کشک، آ‌ش پر آجیل، آش سکنجبین و آش رشته از آش‌های مورد علاقه کرمانی ها است.

بیشتر انواع آش ها در کرمان به عنوان عصرانه و دورهمی های زنانه ، آش پشت پا (برای سربازان و زائران ) طبخ و سرو می شود،اما این آش ها اینقدر مقوی هستند که می توان از آنها به عنوان یک وعده غذایی و افزایش ایمنی بدن هم استفاده کرد مانند گذشته که بانوان کرمانی از آنها برای تقویت فرزندان خود استفاده می کردند و به عنوان یک وعده غذایی استفاده می شدند.

گزارش از حمیده یزدی نژاد

انتهای پیام/ی

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
هانیه
۱۹:۴۹ ۱۶ بهمن ۱۳۹۹
کرمانی ها غذاهای خوشمزه ای دارند ساده و وسایل دم دستی هستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۰ ۱۶ بهمن ۱۳۹۹
کرمان از نظر انواع غذا غنی است