گرچه انگور و کشمش قوچان شهرتی در میان محصولات باغی ولی قیمت اندک آن باغدارانی را که بار مشکلات تولید این محصول را به دوش می‌کشندنیازمند خرید تضمینی و اصلاح قیمت آن کرده است.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، قوچان با بیش از چهار هزار و ۵۰۰ هکتار تاکستان به عنوان یکی از قطب‌های اصلی تولید انگور در خراسان رضوی به شمار می‌آید، اما انگورکاران و تولیدکنندگان کشمش در این شهرستان با مشکلات عدیده‌ای دست‌وپنجه نرم می‌کنند و روز به روز با افزایش مشکلات، کامشان به‌جای شیرینی، تلخ می‌شود.

۲۲ رقم انگور در قوچان توسط ۹ هزار و ۵۰۰ باغدار تولید می‌شود که ۹۰ درصد انگور تولیدی در این شهرستان مربوط به رقم سلطانی بی‌دانه و مابقی به رقم‌هایی نظیر عسکری، سبزه انگور، لعل، خلیلی بی‌دانه، انگور سیاه و دیگر ارقام اختصاص دارد و در زمان برداشت اشتغال مستقیم فراوان برای مردم این شهرستان فراهم می‌کند.

شب‌های خنک و روز‌های گرم اواخر تابستان و اوایل پاییز شرایط ویژه‌ای برای تولید کشمش به ویژه رقم سلطانی بی‌دانه مهیا کرده است و می‌توان گفت یکی از مرغوب‌ترین کشمش‌های کشور با درصد شهد بسیار و استاندارد در این شهرستان تولید می‌شود.

به رغم تولید سالانه ۹۰ هزار تن انگور در این شهرستان و کیفیت مطلوب کشمش تولیدی، انگورکاران علاوه بر تحمل مشکلات ناشی از سرمازدگی و خسارت‌های آن، باید دغدغه پایین بودن نرخ محصول در بازار، سوء استفاده دلالان در نوسان قیمت، نبود یارانه کود شیمیایی و هزینه زیاد برای مکانیزاسیون این محصول را نیز داشته باشند.
 
کشمش قوچان

لزوم حذف دلالی در فروش انگور و کشمش

ابوالفضل جعفری یکی از انگورکاران قوچان گفت: یکی از مهم‌ترین مشکلات انگورکاران این شهرستان این است که سم و کود در قالب تعاونی ارائه می‌شود، اما برای خرید محصول در این قالب اقدامی صورت نمی‌گیرد.

او افزود: زعفران با قیمت تضمینی و حمایتی خریداری می‌شود، اما کشمش که یکی از محصولات استراتژیک به شمار می‌آید به صورت تضمینی خریداری نمی‌شود.

این کشاورز ادامه داد: قیمت کشمش که پیش از این کیلویی ۲۱ هزار تومان بود اکنون به ۱۵ هزار تومان کاهش یافته است لذا دولت باید با تعیین قیمت مناسب، علاوه بر خریداری به صورت مستقیم، دست دلالان را نیز در این زمینه کوتاه کند.

بازاریابی و تبلیغات نقش مهمی در فروش انگور دارد

جعفر علی‌آبادی یکی دیگر از انگورکاران قوچان عدم حمایت از فروش انگور را یکی از اصلی‌ترین مشکلات این محصول در قوچان دانست و گفت: با هزینه‌های زیاد کود، آب و کارگر، قیمت انگور در فصل خرید مناسب نیست.
 

بیشتر بخوانید

او با بیان اینکه سالانه حدود ۳۰ تن انگور و ۱۵ تن کشمش پلویی تولید می‌کند، افزود: تبلیغات و بازاریابی این محصول بسیار مهم است و در حال حاضر کشمش این شهرستان علاوه بر فروش داخلی به استان‌هایی نظیر تهران، مازندران، خراسان شمالی، خراسان جنوبی و کشور‌های خارجی نیز صادر می‌شود.

پایین بودن قیمت مشکل اصلی انگورکاران قوچانی

خلیل قنبری  یکی دیگر از انگورکاران قوچان که با روش مکانیزه و اجرای طرح فراز توانسته است بهره‌وری در هر هکتار را تا سه برابر افزایش دهد ، گفت: بیشتر انگورکاران در قوچان به صورت سنتی اقدام به کاشت این محصول می‌کنند و افزایش هزینه‌ها موجب نارضایتی باغداران می‌شود.
 

بیشتر بخوانید


او مکانیزه کردن کاشت محصول و افزایش آگاهی باغداران در زمینه کاشت و نگهداری از محصول را مهم دانست و افزود: علاوه بر تازه خوری این محصول، با فرآوری انگور به کشمش، شیره، سرکه می‌توان در زمینه صادرات آن کار کرد.

این انگورکار قوچانی ادامه داد: در برخی از مناطق این شهرستان کشمش به یک مدل درست می‌شود در صورتی که برای استفاده حداکثری از ظرفیت‌های آن باید در زمینه تغییر فرآوری، بسته‌بندی و ارائه مناسب به بازار از طریق به روز رسانی سیستم‌های مکانیزه اقدام کرد.

قنبری با تأکید بر اینکه باید انگورکاری به حوزه صنعت برسد بیان کرد: شاید بتوان گفت بیشترین مشکل کشمش این شهرستان کاهش قیمت و افزایش هزینه‌های آن برای باغداران باشد.

حذف یارانه کود شیمیایی یکی از مشکلات تاک‌داران

کاظم تاجیانی دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی قوچان گفت: یارانه کود شیمیایی حذف شده و تهیه یک کیسه ۵۰ کیلویی کود بیش از ۵۰۰ هزار تومان هزینه دارد و مشکلات عدیده‌ای را برای انگورکاران ایجاد کرده است.

 او افزود: نبود خرید حمایتی از کشمش نیز یکی از اصلی‌ترین مشکلات تاک‌داران به شمار می‌رود بطوری که در فصل برداشت تا اواسط مهر قیمت خرید به نزدیک ۲۰ هزار تومان می‌رسید، اما در حال حاضر این قیمت کاهش یافته است.

دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی قوچان یکی دیگر از مشکلات انگورداران این شهرستان را داربستی کردن باغات انگور دانست و ادامه داد: در حال حاضر این مشکل رفع شده است و به متقاضیان وام کم بهره ۱۰ تا ۱۱ درصد با بازپرداخت هفت ساله ارائه می‌شود.

تاجیانی بیان کرد: وزارت جهاد کشاورزی باید در کنار خرید کود آزاد بوسیله باغداران سهمیه‌ای را نیز به عنوان کود یارانه‌ای به آن‌ها اختصاص دهد و برای خرید حمایتی از خرده‌مالکان نیز حمایت‌های ویژه‌ای در نظر بگیرد.
 
مشکلات انگورکاران قوچان

خوشه‌ای شدن صنعت انگور توسعه قوچان را به همراه دارد

علی آذری نماینده مردم قوچان و فاروج در مجلس شورای اسلامی نیز در این باره گفت: تاکنون برنامه‌ای برای سیستم یکپارچه و جذب اعتبار و طرح‌ریزی الگوی واحد در زمینه انگور و کشمش وجود نداشته و همین امر تجمیعی و خوشه‌ای کردن این صنعت را سخت کرده است.

او خوشه‌ای شدن صنعت انگور را موجب توسعه قوچان دانست و افزود: در توسعه کشاورزی باید جهاد کشاورزی، فرماندار و حتی قوه مقننه پای‌کار آمده و سندی برای توسعه انگور و خوشه‌ای کردن آن تدوین کنند.
 

گره خوردن اقتصاد روستاییان قوچان به صنعت انگور

 
احمد کنعانی مدیر جهاد کشاورزی قوچان انگور را یکی از محصولات اساسی این شهرستان دانست و گفت: اقتصاد بسیاری از خانوار‌های روستایی قوچان به این محصول گره خورده است و سالانه حدود ۹۰ هزار تن انگور از سطح چهار هزار و ۵۰۰ هکتار از تاکستان‌های این شهرستان برداشت می‌شود که قریب به ۳۰ درصد آن به صورت تازه خوری به فروش می‌رسد.

او میزان تولید کشمش در قوچان را بین ۱۰ تا ۱۲ هزار تن دانست و افزود: امسال در زمان فصل خرید کشمش قیمت هر کیلوی آن ۱۶ تا ۱۸ هزار تومان تعیین شد، اما در حال حاضر با توجه به شیوع کرونا و تحریم‌ها این قیمت به ۱۴ تا ۱۵ هزار تومان در هر کیلو رسیده است.

مدیر جهاد کشاورزی قوچان بابیان اینکه الحاق کشمش قوچان به بورس می‌تواند شرایط بهتری برای باغداران فراهم آورد، ادامه داد: پیگیری‌ها از طریق مدیریت‌های باغداری، صنایع و بازرگانی جهاد کشاورزی خراسان رضوی انجام‌شده تا علاوه بر ورود به بورس، از توان تجار و بازرگانان برای صادرات این محصول استفاده شود.

کنعانی با تأکید بر اینکه اگر قیمت این محصول کاهش پیدا کند می‌توان از طریق افزایش تولید و بهره‌وری جبران ضرر کرد، بیان کرد: در حال حاضر ۲۵۰ هکتار از باغات این شهرستان با اجرای طرح فراز یا داربستی کردن محصول، افزایش سه برابری در عملکرد داشته است.

او با بیان اینکه برای جلوگیری از سرمازدگی و آفتاب سوختگی محصول نیز تسهیلاتی برای ایجاد سایه‌بان در تاکستان‌های قوچان پرداخت می‌شود تصریح کرد: باغدارانی که تمایل به افزایش محصول با ایجاد طرح داربستی کردن باغات خود دارند می‌توانند طرح خود را به جهاد کشاورزی ارائه دهند تا تسهیلات موردنیاز را از بانک کشاورزی دریافت کنند.

مدیر جهاد کشاورزی قوچان از راه‌اندازی صندوق حمایت از توسعه یخش کشاورزی قوچان برای اولین بار خبر داد و تاکید کرد: حدود ۷۸۰ میلیون تومان از طریق بهره‌برداران جمع‌آوری‌شده  و دولت نیز حدود ۵۰۰ میلیون تومان به این صندوق اختصاص داده است.

کنعانی اظهار کرد: در اعتبارات امسال ۲ میلیارد تومان برای این صندوق تصویب شده و یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان نیز اسناد مالی از سال‌های گذشته آماده شده است که امیدواریم با سرجمع شدن تمامی اعتبارات سهم صندوق را به ۶ میلیارد تومان برسانیم.

او با تأکید بر اینکه صندوق حمایت از توسعه بخش کشاورزی می‌تواند عمده مشکلات کشاورزان را حل کند، افزود: باغداران برای ایجاد صندوق حمایتی بخش انگور و کشمش می‌توانند درخواستی در این زمینه ارائه دهند تا مقدمات تشکیل آن بر اساس قانون فراهم شود.
 
منبع: ایرنا
 
انتهای پیام//ف.ش
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.