به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، مطالعه یکی از نیازهای اساسی انسان امروز است. برخی برای مطالعه سراغ کتابهای صوتی میروند برخی کتابهای ایبوک و کاغذی را برای مطالعه انتخاب میکنند. پس از انتخاب کتاب مهمترین مسئله روش مطالعه است در اینجا روشهایی را معرفی میکنیم که برای مطالعه به کار میرود:
بیشتر بخوانید
«روش پس ختام» یکی از مهمترین و معروفترین روشهای بهسازی حافظه است. در این روش ابتدا پیشخوانی میکنیم یعنی کتاب به صورت اجمالی و مقدماتی مطالعه میشود در این مرحله میتوان به خواندن سطحی عنوان فصل ها، مطالعه سطحی فصل، توجه به تصاویر، بخشهای اصلی و فرعی و خلاصه هر فصل پرداخت در این مرحله میخواهیم یک دید کلی نسبت به کتاب و مرتبط کردن بخشهای مختلف آن با یکدیگر بپردازیم.
مرحله بعدی سؤال کردن است یعنی سؤالهایی درباره هر موضوع و نکته اصلی مطرح کنیم تا بدین وسیله دقت، تمرکز فکر و میزان یادگیری ما افزایش یابد پس از آن مطالب کتاب را به صورت دقیق و کامل مطالعه میکنیم و به سؤالهایی که در ذهنمان در مرحله قبل ایجاد شده بود پاسخ میدهیم در مرحله خواندن میتوان از یادداشت برداری، علامت گذاری و خلاصه نویسی هم استفاده کرد.
پس از طی این مراحل نوبت به مرحله تفکر در مطالعه میرسد در این مرحله هنگام خواندن، طرح سؤالها، و ایجاد ارتباط بین دانستههای خود، درباره مطلب فکر میکنیم مهمترین اصل در این مرحله بسط معنایی است. ممکن است بسط معنایی در مراحل از حفظ گفتن و مرور کردن نقشی داشته باشد.
در مرحله از حفظ گفتنی باید بدون مراجعه به کتاب و از حفظ به یادآوری مطالب خوانده شده پرداخت بار دیگر به سؤالهایی که خود فرد طرح کرده بود پاسخ داده شود. در اینجا باید مطالب آموخته شده را در قالب یک کلمه در ذهنمان نگهداریم، در غیر اینصورت لازم است دوباره به مطالعه مطالب آموخته نشده پرداخته شود. مرحله از حفظ گفتنی در پایان هر بخش انجام میشود. وقتی بخشهای یک فصل به اتمام رسید به مرحله بعد، یعنی مرور کردن یا آزمون وارد میشویم.
یکی دیگر از روشهای مطالعه روش دقیق خوانی است در این روش مطالب کامل و دقیق درک میشود و به شکل سازمان یافته و منظم در حافظه میماند از جمله تکنیکهایی که در روش دقیق خوانی استفاده میشود خلاصه برداری، سازماندهی مطالب، علامت گذاری در کنار متن، حذف عوامل مزاحم فکری و فراهم کردن محیطی مناسب برای مطالعه است.
برای سازماندهی مطالب لازم است سه بخش اصلی متن را استخراج کنیم از جمله آنها میتوان به موضوع اصلی، نکتههای اصلی و نکتههای جزئی اشاره کرد. در تکنیک علامتگذاری در متن، علامتهایی روی متن اصلی به شکلهای مختلف از جمله خط کشیدن زیر عبارتهای مهم و حاشیه نویسی میگذاریم.
در کنار روش مطالعه عوامل محیطی هم در میزان یادگیری تأثیر دارد. یک محیط مناسب باعث توجه و تمرکز بهتر و بیشتری میشود. برای تمرکز بر مطلب ذهن خود را از افکار مختلف پاک کنید مطالعه را کنار بگذارید و زمانی مطالعه را شروع کنید که سرحال، علاقمند و متمرکز هستید. محلی آرام، ساکت و دور از عوامل مزاحم محیطی، محلی مناسب برای مطالعه است که باعث تمرکز بهتر روی موضوع میشود
البته باید یاد آور شویم روشهایی که برای مطالعه پیشنهاد کردیم برای هر کتابی استفاده نمیشود برای مثال مخاطبان شعر، رمان و داستان نیازی به استفاده از این روشها برای مطالعه ندارند، چون این کتابها را برای لذت هنری موجود در شعر، داستان و رمان میخوانند، وقتی میخواهیم یک کتاب روانشناسی، کتابهای تخصصی رشته مان یا کتابهایی که علاقه داریم مطالب آنها را حفظ یا درک کنیم میتوانیم از این روشها بهره ببریم. سواد و آگاهی افراد به میزان کتابهایی که خوانده اند یا نمرههای دانشگاهی شان نیست بلکه به تاثیری است که بر شخصیت آنها میگذارد.
انتهای پیام/