به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، در گوشه و کنار شهرها و روستاها با مردمی روبرو میشویم که برای حیوانات غذا خریده و برای آنها در طبیعت قرار میدهند حتی این اتفاق را به کرات در پارکها و کوچههای شهر و روستاها نیز میبینیم که افراد برای گربه ها، گنجشک ها، کلاغها و دیگر پرندگان غذا قرار میدهند.
یکی از عادات خوب و پسندیده در اصفهان این است که باقی مانده برنج و یا خرده نانها را حتماً برای پرندگان در محلی ریخته و خصوصاً در فصل زمستان این رفتار بسیار بیشتر دیده میشود و این یکی از مصادیق زیبا از طبیعت دوستی است؛ اینگونه رفتار در کنار زنده رود نیز بیشتر به دل نشسته و قابی قشنگ از طبیعت دوستی اصفهانیها را به تصویر میکشد.
طبیعت دوستی و حیوانات دوستی تا حدی رواج پیدا کرده است که در برخی از قسمتهای اصفهان این فرهنگ به یک عادت و تفریح تبدیل شده است و در کنار تفریحات دیگر از غذا دادن به پرندگان و حیوانات لذت میبرند؛ حتی در اصفهان یکی از عادات و سنتهای حسنه که از سالهای دور شاید در زمانهایی که حقوق حیوانات و قوانین حمایتی برای محیط زیست اینگونه برجسته نبوده است در وقف برای حیوانات مشاهده میشود و وقف برای حیوانات رواج داشته است که در نوع خود جالب توجه است.
حتی بسیاری از کشاورزان اصفهانی قسمتی از محصول خود را خصوصاً وقتی گندم و جو است، به منظور استفاده و خوردن حیوانات جمع آوری نکرده و سهم حیوانات وحشی را در محصول خود رعایت میکنند و معتقدند حیوانات نیز از ثمره آنها سهم دارند.
در آموزههای دینی، درباره غذا دادن به حیوانات و پرندگان و مهربانی با این موجودات سفارش شده است و از کارهای پسندیده به شمار میآید پیامبر خدا (ص) فرمود: «زنى بدکاره، سگى را دید که بر سرِ چاهى لَهْلَهْ میزند و کم مانده است از تشنگى بمیرد. او کفش خود را در آورد و آنرا به روسرى خود بست و به وسیله آن، از چاه آب کشید [و به آن حیوان داد]و به سبب این کار، آمرزیده شد».
امام صادق (ع) فرمود: عیسى بن مریم (ع) هنگام عبور از ساحل دریا، قرص نانى از قوت خود را در آب انداخت. یکى از حواریان به او گفت: اى روح و کلمه خدا! چرا چنین کردى؟ آن قرص نان، غذای تو بود؟!
عیسى (ع) فرمود: «این کار را براى این کردم که برخى حیوانات درون آب، آنرا بخورند. این کار، ثواب بزرگى نزد خدا دارد».
از اینرو، با توجه به این دسته از روایات، غذا دادن به پرندهای با این نیت، از کارهای خیری به شمار میآید که انجام آن ثواب دارد و میتوان پاداش آنرا به مردگان هدیه کرد؛ چه این کار در کنار قبر مرده انجام شود و یا در هر مکانی دیگر!
در این بین هستند کسانی که هنوز در رفتار خوئد نسبت به طبیعت و محیط زیست رفتار حجری داشته و به شکلی رفتار آنها یادآور برخی از انسانهای عهد حجر است چرا که در آن دوران نیز احترام به حیوانات و حد شکار برای حد غذا نیز از برخی عادتها بوده که رعایت میشده است.
چند روز گذشته کلیپی در فضای مجازی منتشر شد که افرودسواری با دنبال کردن یک کل وحشی در کویر مرنجاب منجر به تلف شدن این حیوان شدندغ انتشار این کلیپ در فضای مجازی خیلی زود بازتاب پیدا کرد.
ایرج حشمتی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان در این باره اظهار کرد: متاسفانه یک گردشگری غیرهمسو با محیط زیست را میبینیم به نحوی که یک آفرود سوار به صورت بسیار غیرمسئولانه یک کل را خارج از منطقه حفاظت شده یخاب آران و بیدگل تعقیب میکند و به دلیل استرسی که به آن وارد شده تلف میشود.
او با بیان اینکه یکی از راههای جلوگیری از بروز این تخلفات محیط زیستی پایبندی دستگاهها به قوانین محیط زیستی است، ابراز کرد: متاسفانه در این زمینه کمتر به آن پرداخته میشود و لازم است تا در آگاهی رساندن و افزایش دانش اجتماعی افراد تلاش بیشتری شود.
شاید این اتفاق یکی از صدها اتفاقی است که به شکلهای مختلف حقوق حیونات را نادیده میگیرد، ایمان ابراهیمی یک فعال محیط زیست در این باره گفت: در کویر مرنجاب مدت هاست مشکل آفرود سواران وجود دارد و در برخی از مناطق دیگر نیز این مشکل وجود دارد.
این فعال محیط زیست تصریح کرد: نبود مکان مشخص برای افرود سواران و هممچنین نبود قوانین مشخص که حدود قرمز آفرود سواری را مشخص میکند باعث آسیبهای زیادی میشود.
او افزود: فیلم منتشر شده بسیار دردناک است، اما قطعه کوچکی از آسیبهایی است که آفرود سواران به حیات وحش میزنند؛ دلیل اینکه این فیلم بازتاب پیدا کرد این است که حیوانی که در آن از بین میرود یک بز کوهی و یک حیوان بزرگ جسه است در صورتی که در حالی که نه فیلمی گرفته میشود و نه کسی متوجه میشود انواع خزندگان و پرندگان از آفرود سواری آسیب میبینند.
ابراهیمی ادامه داد: حتی برخی از این حیوانات به شدت در معرض انقراض هستند؛ در قدم اول نیاز است که جایگاه ویژهای برای افرودسواری در نظر گرفته شود و این نباشد که هر کجا که خواستند حرکت کنند.
او افزود: نیاز به یک نظام نامه است که یک افرود سوار باید مراقب چه چیزهایی باشد و حتی اینکه در چه فصلی مجاز به افرود سواری است چرا که برای مثال در ماههای فروردین تا اردیبهشت در کویر فصل تولید مثل بوده و بسیاری از حیوانات تخم داشته که چند سانتیمتر زیر خاک است که میتواند با آفرود سواری از بین برود.
احمد بازویندی رئیس هیات موتورسواری و اتومبیلرانی استان اصفهان هم گفت: کویر مرنجاب یک کویر باز است که از استانهای همجوار ماند قم، تهران، قزوین، یزد و سمنان نیز برای آفرودسواری به این محل مراجعه میکنند، این کویر یک گیت ورودی از سمت آران و بیدگل دارد.
او با اشاره به اینکه کویر ورودیهای زیادی دارد، گفت: اتفاقی که افتاد و در فضای مجازی منتشر شد مربوط به آفرودسواران اصفهانی نیست؛ بخشی از آفرود سوارها تحت پوشش هیاتهای ورزشی هستند و حدود ۳۵۰ دستگاه نیز تحت پوشش هیات استان اصفهان هستند که هر کجا که بخواهد بروند، یک سرگروه برای هر ده نفر در نظرگرفته میشود.
بازویندی در ادامه عنوان کرد: با توجه به اینکه ارگانهای مختلف در این کویر نظارت دارند، نظارت سخت است و از طرفی، چون جای محصورشده نیست از هر طرف امکان ورود به این کویر وجود دارد؛ ورزشکاران زیر پوشش هیات از ورودی وارد این کویر شده و محلهای اسکان آنها مشخص است.
احمد بازویندی گفت: این ورزشکاران طبیعت گرد هستند و با ورود به کویر زبالهها را نیز در محل جمع آوری و حتی گاهی با خود برای حیوانات علوفه نیز میبرند و حتی در فصلهای زاد و ولد حیوانات به آفرود سواری نمیپردازند.
رئیس هیات موتورسواری و اتومبیلرانی استان اصفهان خاطرنشان کرد: این ورزشکاران قانونها و آیین نامهها را میدانند و خسارتی را به یط زیست وارد نمیکنند.
او بیان کرد: اما در این میان هستند کسانی که به صورت خود مختار در این محل حضور پیدا کرده و، چون تحت نظارت کسی نیستند، آسیبهایی را به محیط زیست وارد میکنند؛ در حال حاضر آفرود سواری در منطقهای که محافظت شده نباشد آزاد است.
بازویندی با اشاره به پهناوری کویر مرنجاب گفت: باید این منطقه تحت کنترل باشد تا بتوان نظارت کرد که البته این کار سخت است و نیاز است که حضور آفرود سوارها به این شکل آزادانه نباشد و متخلفان بدانند اگر کاری انجام میدهند دیده میشود.
آنچه مسلم است این است که یک فرد آفرود سوار بدون اینکه آموزشهای لازم را دیده باشد نباید بتواند به کویری وارد شود اتفاقی که هم اکنون وجود ندارد و حتی فرد اگر از ورودیهای مشخص نیزبخواهد به کویر وارد شود، صرفا با پرداخت یک ورودی این امکان برایش میسر خواهد بود؛ از طرفی دیگر مشخص کردن جایگاهها و محلهای اختصاصی و آزاد نبودن حرکت در کل کویر نیز یکی از نیازهای دیگر است که به نظر میرسد یک خلا قانونی برای محقق شدن در آن دیده میشود.
ایرج حشمتی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان گفت: در پی انتشار فیلم کوتاه اتلاف یک کل وحشی در اثر تعقیب آفرود سواران در مناطق کویری شمال استان پیگیریهایی در این زمینه انجام شد و سرانجام آفرود سواران متخلف پس از شناسایی، شخصا به اداره حفاظت محیط زیست آران و بیدگل مراجعه کرده و با پذیرش تخلف از سوی آنها برای آنان پرونده تشکیل شد.
او اضافه کرد: از این افراد با استناد به قوانین جاری؛ جریمه تلف شدن یک راس کل وحشی معادل ۲۵۰ میلیون ریال به عنوان ضرر و زیان به حساب دولت اخذ شد و ضمن انجام مراحل بازپرسی، پرونده آنان برای ارسال به مرجع قضایی تکمیل شد.
حشمتی افزود: تخلف در نزدیکی منطقه حفاظت شده یخاب در استان اصفهان انجام یافته و زمینه ساز چنین تخلفاتی انجام گردشگریهای ناهمسو با محیط زیست است.
او افزود: با توجه به اینکه این کل وحشی در اثر استرس و هراس ناشی از تعقیب خودرو، جان خود را از دست داد وعلت اصلی بروز چنین تخلفاتی ناآگاهی است؛ چنانچه با همکاری فرابخش محیط زیست؛ امکان توسعه و ترویج فرهنگ زیست محیطی در بحشهای مختلف جامعه فراهم شود. میتوان امیدوار بود که از بروز این گونه وقایع تلخ پیشگیری کنیم.
اما با بسته شدن این پرونده همچنان اتفاقات مختلفی در دل کویرهای استان وجود دارد که نیاز به نظارت ویژه دارد؛ شاید تلف شدن این کل نقطه عطفی باشد تا فریاد فعالان محیط زیست، فعالان فرهنگی و اجتماعی و فعالان گردشگری بیشتر از قبل شنیده شود چرا که در سالهای اخیر علاوه بر مشکلات زیست محیطی برخی از مشکلات فرهنگی، اجتماعی نیز از ورزشها و تفریحات و سرگرمیهای کویری در برخی موارد اتفاق افتاده است که به نظر میرسد کمرنگ شدن نظارتها در دل کویر باعث هنجارشکنیهای برخی افراد در رفتارهای زیست محیطی و حتی فرهنگی را فراهم کرده است.
از این رو یک نظارت کارا برای کنشها و رفتاها در کویر به نظر گمشده این محیط هاست که بخشی از آن با تداخل حیطه وظایف متولیان رنگ باخته و برخی نیز انگشت مطالبه را از ارگانی خاص جدا کرده است که برایند آنها باعث شده است هر از گاهی کویر از قبیل آنچه در کویر مرنجاب شد را به خود ببیند.
منبع صاحب نیوز
انتهای پیام/
باید بگویم که گردشگری اینها
خسارات زیادی به زیست گونه های گیاهی
وجانوری کویر مرنجاب زده والبته که
آنچه به گوش عالیجنابان نرسد فریاد است.
مانسل خوبی درخراب کردن ارثیه های طبیعی
جغرافیایی و....از خود به جا گذاشتیم.
اینا همونهایی نیستند که سگ و گربه خانگی را میپرستند؟
مجازاتهای بسیار سختری باید انجام شود ، زندان ،مصادره ماشین حداقل است