به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، به گزارش نشریه انگلیسی ایندیپندنت، ویروس کرونا بیش از ۱۰ ماه است که به چالشی بهداشتی برای تمامی کشورهای جهان تبدیل شده است. تاکنون بیش از ۴۴ میلیون نفر به این ویروس آلوده و از این میان، یک میلیون و ۱۶۰ هزار نفر جان خود را از دست داده اند.
مقامات بهداشتی تاکید دارند مردم باید از حضور در اماکن شلوغ خودداری کرده و از ازدحام جمعیت در مکانهای بسته پرهیز کنند. استفاده از ماسک، حفظ فاصله گذاری اجتماعی و شستن مرتب دستها با آب و صابون از مهمترین نکاتی است که مقامات بهداشتی بر آن تاکید دارند. با این حال، مکانهای شلوغ و پرازدحام تنها اماکنی نیستند که خطر شیوع کووید ۱۹ در آنها زیاد است.
دانشمندان انگلیسی اعلام کردند میزان شیوع ویروس کرونا در کارخانههای فرآوردههای گوشتی در اقصی نقاط جهان به میزان قابل توجهی بالاست. تحقیقات نشان داده چندین کارخانه این فرآوردهها در انگلیس شاهد جهش شمار مبتلایان به کووید ۱۹ بوده است.
در ماه اکتبر ۷۵ کارگر مزرعه بوقلمون در نورفک در شرق انگلیس به ویروس کرونا آلوده شدند. همچنین تست کرونای ۷۲ نفر در کارخانه فرآوردههای گوشتی در منطقه دیگر در این کشور مثبت اعلام شد. چند هفته قبل نیز بیش از ۱۷۰ نفر در یکی از کارخانههای فرآوردههای غذایی این کشور به کووید ۱۹ مبتلا شدند. در ماه ژوئن حتی یک مزرعه تولید مرغ در ولز و یک کارخانه گوشت در یورکشایر به دلیل شدت یافتن شمار مبتلایان به کرونا مجبور به توقف تولید خود شدند.
این موضوع تنها به کشور انگلیس خلاصه نمیشود. در طول تابستان در مناطق متعددی در اروپا مراکز تولید و فرآوردهای گوشتی مجبور شدند فعالیت خود را متوقف کنند. تنها در یک مورد در آلمان، بیش از یک هزار و ۵۰۰ کارگر در یک کشتارگاه به کووید ۱۹ آلوده شدند. همچنین چندین کارخانه فرآوردههای گوشتی در آمریکا به دلیل افزایش شمار مبتلایان به کرونا تعطیل شدند. اما دلیل این اتفاق چیست؟.
دانشمندان انگلیسی تلاش دارند به دلیل سحرآمیز این واقعه پی ببرند. نزدیکی بیش از اندازه کارگران به یکدیگر و نیز دمای پایینی که این افراد در آن کار میکنند از جمله تئوریهایی است که در این زمینه مطرح میشود. با این حال، این دلایل به هیچ عنوان قانع کننده نیست.
دیوید لیندارز، از مدیران انجمن فرآوردههای گوشتی انگلیس در این باره میگوید: از لحاظ علمی هیچ تفاوتی میان کارخانههای تولید فرآوردههای گوشتی با کارخانههای تولید فرآوردههای غذایی منجمد وجود ندارد. کارگران هر دو کارخانه به یک میزان با کارگران دیگر در ارتباط هستند و هر دو در محیطی با دمای پایین کار میکنند، اما کارگران کارخانههای فرآوردههای گوشتی شاهد ابتلای بیشتر به کووید ۱۹ هستند. این همه گیری به شرایط محیط کار بستگی ندارد و دلیل این امر یک موضوع راز آلود است.
یکی دیگر از محققان میگوید: نباید فراموش کنیم کارخانههای فرآوردههای گوشتی در همه گیری کرونا هرگز تعطیل نشدند. ما شاهد آن بودیم که کارخانههای تولید خودرو یا دیگر صنایع به دلیل شیوع کووید ۱۹ تعطیل شدند. با این وجود، کارخانههای تولید فرآوردههای گوشتی به طور پیوسته به کار خود ادامه داده اند تا بتوانند نیازهای غذایی جامعه را برطرف کنند. همین موضوع شاید در شدت این همه گیری در میان کارگران این بخش تاثیر گذار بوده است.
بیشتر بخوانید
با این حال، دانشمندان دلیل دیگری را برای این موضوع مطرح میکنند.
رولاند کائو، یکی از دانشمندان دانشگاه ادینبورگ در این باره میگوید: تحقیقات درباره آنفلوانزا ثابت کرده است که این ویروس میتواند در هوای سرد و دمای پایین با قدرت بیشتری شیوع پیدا کند. همچنین ویروسهای خانواده کرونا مانند سارس میتوانند در محیط سرد به مدت بیشتری زنده بمانند. این موضوع را میتوان به کووید ۱۹ نیز تعمیم داد.
لارنس یانگ، استاد تومور شناسی مولکولی دانشگاه ورویک تاکید دارد؛ شرایط محیطی در مراکز تولید محصولات گوشتی و کشتارگاهها برای ماندگاری و شیوع ویروس کرونا بسیار مناسب است. ویروس کرونا میتواند در هوای سرد بیشتر زنده بماند. در نبود سیستم تهویه مناسب و نور خورشید، کووید ۱۹ میتواند به راحتی از فردی به فرد دیگر منتقل شود. با کاهش دما، احتمال انتقال این ویروس از طریق سطوح نیز به میزان قابل توجهی افزایش مییابد.
دانشمندان میگویند در کارخانههای فرآوردههای گوشتی و کشتارگاهها کارگران به صورت قابل توجهی به صورت فیزیکی با یکدیگر در ارتباط هستند. همچنین به دلیل کوچکی این مکانها حفظ فاصله گذاری اجتماعی افراد از یکدیگر بسیار سخت است. همین عوامل میتواند خطر شیوع ویروس را میان افراد به میزان زیادی افزایش دهد.
مطالعات متعدد ارتباط میان دما هوا و میزان شیوع کووید ۱۹ را تایید کرده است. تحلیلهای محققان نشان میدهد در فصول سرد سال شدت مرگبار بودن کووید ۱۹ افزایش خواهد یافت. همچنین هوای خشک داخل خانه احتمالا بر شدت انتشار ویروس تاثیر خواهد داشت. تحقیقات بر روی ۶ هزار و ۹۱۴ بیمار بستری شده در بیمارستان در کرواسی، اسپانیا، ایتالیا، لهستان، آلمان، انگلیس و چین نشان داد الگوی انتشار و کشندگی ویروس کرونا در هوای سرد بسیار شدیدتر از هوای گرم است.
محققان تاکید دارند این یافتهها هشداری است که در فصول سرد سال شاهد ظهور دوباره ویروس کرونا و شدت عمل آن خواهیم بود. در این تحقیقات درجه حرارت کشورها و نیز رطوبت هوا مورد سنجش قرار گرفت. همچنین ارتباط گستردگی شیوع بیماری با شرایط آب و هوایی کشورها و وخامت حال بیماران (بستری شدن در آی سی یو یا استفاده از دستگاه تنفس مصنوعی) نیز مورد مطالعه قرار گرفت.
تحقیقات بر روی ۳۷ هزار شهروند انگلیسی نشان داد از ماه مارس (اسفند) تا ماه مِی (اردبیهشت) که هوا در انگلیس گرمتر شده از شدت عمل ویروس کرونا کاسته شده است. اگر چه ویروس میتواند در هوای گرم به راحتی منتقل شود، اما شدت و میزان کشندگی آن در کشورهای اروپایی به دلیل گرم شدن هوا کاهش یافته است.
دکتر سایمون کلارک، استاد دانشگاه ردینگ گفت: این تحقیقات نشان دهنده ارتباط میان درجه حرارت و شدت اثر کووید ۱۹ است. با این وجود، این تحقیقات نمیتواند دلیل این اتفاق را توضیح دهد. احتمال دارد این امر به این دلیل باشد که هوای سرد فرآیند پاک کردن مجاری تنفسی و بینی از ویروسها به وسیله مخاط را کُند میکند.
دانشمندان میگویند به دلیل آنکه کارگران کارخانههای فرآوردههای گوشتی پیوسته در محیطی با دمای پایین و سردخانه رفت و آمد دارند، این امر میتواند در شیوع بیشتر ویروس کرونا تاثیر گذار باشد. با این حال، دانشمندان انگلیسی بر این باورند این امر هنوز هم یکی از رمر و رازهایی است که افشای آن نیازمند تحقیقات بیشتر است.
انتهای پیام/