به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، کارشناسان کشاورزی، اقلیم فارس را برای کاشت این دانه روغنی مناسب ارزیابی کرده و تاکید دارند که این گیاه بعد از برداشت محصول گندم در مناطق معتدل و سردسیر، کاشت شده و بازدهی اقتصادی بسیار مناسبی داشته باشد.
ترغیب کشاورزان برای کاشت سویا که از سالها قبل مد نظر قرار گرفته و دنبال شده است، هنوز با استقبال خوبی از سوی کشاورزان و بهرهبرداران مواجه نیست؛ حال آنکه کاشت این محصول، علاوه بر منافع اقتصادی فراوانی که برای بهرهبرداران حوزه کشاورزی به دنبال خواهد داشت، زمینه ساز تامین بخشی از نیاز به نهادههای دامی نیز خواهد بود.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهادکشاورزی استان فارس با اشاره به اینکه از نظر زراعی تناوب کشت گندم - سویا از مزایای زیادی نظیر افزایش حاصلخیزی خاک و کاهش آفات و بیماریهای گندم برخوردار است، عنوان کرد: با توجه به دوره کوتاه رشد این محصول، اختلالی در تاریخ کاشت بهینه گندم به وجود نمیآید حال آنکه تناوب گندم، ذرت؛ گندم، پنبه و گندم، چغندرقند اغلب موجب تاخیر در کشت گندم و کاهش عملکرد این محصول میشود.
حسین پژمان بیان کرد: با توجه به دوره کوتاه رشد سویا، حداکثر آب مصرفی آن ۵۰۰۰ متر مکعب است که نسبت به محصولات کشت دوم مانند ذرت، پنبه و چغندر قند و صیفی جات، نیاز آبی کم تری دارد.
او افزود: همچنین امکان کشت این محصول در نواحی جنوب و گرمسیری استان نیز وجود دارد و به منظور تعیین مناسب ترین زمان کاشت در این نواحی، سازمان جهاد کشاورزی فارس در نظر دارد طرح پایلوت تعیین تاریخ کاشت در این مناطق را با چند رقم در فصل زراعی جاری مطالعه کند.
پژمان با بیان اینکه دانه روغنی سویا نسبت به سرما تا حدودی متحمل و شوری خاک را تا ۶ دسی زینمنس بر متر تحمل میکند، اظهار کرد: در صورت رعایت مسایل فنی میتوان به عملکردهای بیش از دو تن درهکتار دست یافت.
او بیان کرد: از دیگر ویژگی این محصول قرارگرفتن آن در سبد خرید تضمینی محصولات راهبردی کشور و بیمه آن با شرایط مناسب توسط صندوق بیمه محصولات کشاورزی است.
این مقام مسئول ادامه داد: نیاز کشور به تامین روغن و کاهش واردات و همچنین ضرورت تامین کنجاله مورد نیاز بخش دام و طیور در شرایط تحریمهای ظالمانه نظام استکبار جهانی موجب قرار گرفتن این دانه روغنی در فهرست اولویت مهم وزارت جهاد کشاورزی شده است.
پژمان اظهار کرد: با وجود اقلیم متنوع در استان فارس امکان کشت این محصول در نقاط مختلف استان وجود دارد و شرکتهای روغن کشی در کشور نیز به شدت علاقه مند به انعقاد قرارداد کشت قراردادی سویا با کشاورزان هستند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی فارس خاطرنشان کرد: براساس تجارب موجود این دانه روغنی را میتوان در تیرماه بعد از برداشت گندم در نقاط معتدل و سرد و در اواسط اسفندماه در مناطق گرم استان کاشت و به عملکردهای مطلوب بیش از دو تن در هکتار دست یافت.
انتهای پیام/