به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، ماهنامه پاسدار اسلام متن یک سخنرانی از آیت الله حسنزاده آملی را منتشر کرده است که بخشهای مهم آن از نظرتان میگذرد.
کودکان زود رنگ میگیرند
کودکان زود رنگ میگیرند، چه رنگ خوب چه رنگ بد. همسالان و همزادان یک فرزند در طبع و خوی فرزند اثر میگذارند. زود رنگ قبول میکنند و همان طور که زود رنگ میگیرند، دیر رنگ را از دست میدهند و وقتی رنگ گرفتند سخت بتوان آن رنگها را از آنها گرفت. بسیار کار سخت و دشواری است؛ بنابراین پدر و مادر و مربیان اطفال باید نسبت به اطفال اهتمام و توجه و نظر بسیار دقیقی داشته باشند و مسئولیت بسیار سنگین و بزرگی به عهدۀ استاد ومعلم است.
باغبانها باید روی نهال کار کنند
نهالی از شما بار آمده و رشد و نمو کرده، ولی هنوز بارآور و میوه ده نشده و به ثمره و کمال نرسیده است. این نهال نیاز به تربیت و مراقبت و مواظبت دارد. باغبانها باید روی این نهال کار کنند و غذا و آبش بدهند و مواظبش باشند که مبادا کرمها، میکروبها، امراض، آب آلوده، خاک ناپاک، سرمازدگی، گرمازدگی در او اثر بگذارد. هر یک پس از دیگری از این نهال مراقبت میکنند و همین که میخواهد کج و کوله بار بیاید تأدیب و تقویمش میکنند که درست بار بیاید.
بارالها! مرا در فرزندانم حفظ کن
بالاخره فرزند، عضوی از اعضای پیکر این اجتماع است و شمای پدر و ریشه و اصل، باید تا قیام قیامت از این فرزند محفوظ بمانی. امام زینالعابدین (ع) فرمود: «بار خدایا! مرا از فرزندانم حفظ بفرما که رفتار و گفتارشان طوری نباشد که زبان اعتراض مردم بر سر من دراز شود و بگویند اینها فرزندان چه کسی و میوههای چه درختی هستند؟» امام به ما تعلیم میدهد، دست ما را میگیرد و به ما میفرماید فرزندانتان را بپایید، آبروی خودتان را بخواهید، عرض و شرف و بقای خودتان را حفظ کنید، بارالها! مرا در فرزندانم حفظ کن.
جناب لقمان حکیم به فرزندش میگوید که عزیز من! نور دل پدر! نور دیدگانم! پسرجانم! این اداره مدیر دارد. این نظام احسن عالم را ناظمی است. این خانه صاحب دارد. هیچ ذرهای نیست که در کار خود، زندگی، نشئه، وجودش و خلقتش را بازیچه پندارد. این همه، بازی نیست، حقیقت است، دار دار حقیقت و حساب است.
بیشتر بخوانید
لقمانوار به او بگو آدم و انسان میخواهیم
چه خوب است که جنابعالی همین که میبینی فرزند دارد یواش یواش گویا میشود، بینا میشود، چیز میفهمد، لقمانوار به زبان ساده، او را حالی کنی که فرزند عزیز من! خورنده، درنده، جنگلیها، دریاییها و حیوان بسیارند. آدم و انسان میخواهیم. آدم باش. سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ، رَبُّ الْمَلَائِکَةِ وَالرُّوح. بیدار باش، بگذار جانت بیدار شود، یا بُنیّ أقِمَ الصّالَه، نمازگزار باش. بیا در پیشگاه او. بیا بال و پر دربیاور. معراج داشته باش. با او راز و نیاز داشته باش، سُبحانَ رَبّیَ الاعَلی وَ بِحَمده.
در برابر بالا و پایین عالم سکینه داشته باش
پسر جان من! جوان عاقل باش. بگذار جان تو بیدار باشد. مبادا به ظاهر گول بخوری که آمد و شد روزگار ظاهر را از تو میگیرد و بعد حقیقت تو به سوی عالم دیگر رهسپار میشود. دلسوز باش. دست همسایهات را بگیر. رفیق من کجا میروی؟ مبادا جوانی باشی که مثل پر کاه در دست گردباد این طرف و آن طرف میروی. اکثر جوانهای عصر ما را روزگار به بازی گرفته و با یک حرفی، مقالهای، اشارهای همه برمیگردند.
فرزندم! صابر و بردبار باش. عالم حسابی دارد، در مقابل حوادث و پیشامدها و نشیب و فرازهای عالم، بگذار ظاهرت وقار و باطنت سکینه داشته باشد.
حضرت امیر (ع) فرمود: مؤمن بیدار، مثل کوه است و بادها نمیتوانند او را حرکت بدهند. بزرگی به عقل است نه به سال.ای بسا پیرانی را در اجتماع میبینید که از هر کودکی کودکترند. آنها هم بچهاند و رشد عقلی نکردهاند. آنها همان طور که یک درخت چنار بزرگ میشود، بزرگ شدهاند. رشد روحی ندارند.
وَاصبِر عَلَى مَا أَصَابَکَ إِنَّ ذَلِکَ مِن عَزمِ الأُمُورِ وَلَا تُصَعِّر خَدَّکَ لِلنَّاسِ وَلَا تَمشِ فِی الأَرضِ مَرَحًا إِنَّ اللَّهَ لَا یُحِبُّ کُلَّ مُختَالٍ فَخُورٍ: شکیبا باش. از مردم رو برنگردان. با بندگان خدا مهربان باش. به تکبر روی زمین راه نرو. در رفتار، عبادت، کسب و کار، خوراک و در همه شئون میانهرو باش. دیدهاید بعضیها چهطور عربده میکشند. این انسان است یا حمار؟ إِنَّ أَنْکَرَ الْأَصْوَاتِ لَصَوْتُ الْحَمِیر. صوت حمار صوت خوشی نیست. تو انسانی. چرا از حمار تقلید میکنی؟ تو باید بر حمار سوار باشی، او چرا بر تو مسلط شده؟
دلتان به حال خودتان بسوزد
عقلتان را به کار بگیرید. اجتماعتان را بنگرید. سرانجامتان را دریابید. وقتمان به سر آمده. رفقایتان را دریابید. دستشان را بگیرید. امر به معروف کنید. حرف گوش کنید. سعادت و خیر و عاقبت بهخیری شما در این حرفهاست، بدانید که از این حرفها صد در صد بهره میبرید و یک حبه خردلی ضرر عایدتان نمیشود. در مقابل صد در صد ضرر و هزاران مفسده و گرفتاری و بیچارگی است. جوانان! دلتان به حال خودتان بسوزد، شرف و مقام و پدر و مادر را حفظ کنید.
انتهای پیام/