به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، صبحانه یکی از مهمترین وعده های اصلیه که باید به اون توجه خاصی بشه. مواد خوراکی که برای صبحانه انتخاب میشن باید مقوی باشن و انرژی و قوت لازم برای افراد رو فراهم کنن. مثل غذاهای اصلی، در بسیاری از شهرهای ایران، صبحانه به شکل محلی و به شیوه های سنتی آماده میشه.
از جمله این که اغلب محلی ها انواع نان محلی رو خودشون درست می کنن. در کنار انواع نان سنتی خوشمزه، صبحانه های محلی همیشه با مواد اولیه ی مقوی و سالم درست میشن و خواص بسیار زیادی دارن. در این مطلب قصد داریم یکی از معروف ترین و مقوی ترین صبحانه های محلی به اسم مشتک یزدی رو بهتون معرفی کنیم.
مشتک یک صبحانه ی خوشمزه و خاصه که با مواد اولیه مقوی از جمله گردو و پنیر یا کشک درست میشه. ریشه این صبحانه بر می گرده به دوران قحطی که افراد برای خوراکشون، نان خشک شده و سبزیجات رو با هم ترکیب می کردن و می خوردن. اگرچه طرز تهیه مشتک یا مشتگ تا حدودی سلیقه ایه و میشه مواد اولیه ی اون رو کم و زیاد کرد. این صبحانه ی مقوی با تعدادی مواد خشک درست میشه. به این صورت که باید اون ها رو کاملا خرد و با هم ترکیب کرد.
محلی ها این مواد خشک رو با هاون می کوبیدن ولی شما می تونید اون ها رو داخل مخلوط کن بریزید. در نهایت گوجه فرنگی رنده شده، آب یا آب پنیر به این مواد خشک اضافه میشه و خمیری به دست میاد. خمیر رو با دست کمی ورز بدید، گلوله هایی اندازه ی کف دست بردارید و به اون ها با مشتتون فرم بدید.
درست کردن مشتک بسیار ساده است و میشه اون رو در کمتر از ۱۰ دقیقه آماده کرد. طرز تهیه این صبحانه ی محلی و مقوی رو یاد بگیرید و اون رو به عنوان صبحانه و میان وعده میل کنید. روی مشتک رو می تونید با سبزیجات از جمله ترب یا پیازچه تزیین و سرو کنید.
بیشتربخوانید
مواد لازم :
نان خشک کوبیده شده
پنیر
گردو
گوجه فرنگی
پیاز یا پیازچه
سبزیجات معطر
تخم گشنیز
زیره سبز
طرز تهیه:
۱- نان خشک را داخل کاسه بریزید و با گوشت کوب بکوبید.
۲- پیاز را پوست بکنید، آن را ریز خرد کرده و به نان خشک اضافه کنید.
۳- پنیر محلی را به شکل مکعب های کوچک ببرید و داخل کاسه بریزید.
۴- گردو، تخم گشنیز، زیره و سبزیجات معطر را به سایر مواد اضافه کرده و همه ی آن ها را خوب با گوشت کوب بکوبید.
۵- گوجه فرنگی را از وسط به دو نیم تقسیم کرده و با رنده ی زیر رنده کنید. پوست گوجه را دور بیندازید.
۶- گوجه ی رنده شده را به همراه آب آن به سایر مواد خشک اضافه کنید. همه ی مواد را با دست خوب ورزد دهید تا حالت خمیری پیدا کند.
۷- به اندازه ی گلوله ای کوچک (به اندازه مشت کوچک) از مشتک بردارید، آن را کف دست گرد کرده و کمی حالت کشیده به آن بدهید.
نکات کلیدی:
– نان خشک شده را می توانید به صورت آماده تهیه کنید. اما اگر به نان خشک دسترسی ندارید می توانید نان لواش را خشک کرده و از آن استفاده کنید.
– انتخاب مواد اولیه در طرز تهیه مشتک یزدی تا حدودی سلیقه ای است. لذا می توان برخی از مواد را حذف کرد و یا به آن مواد جدیدی اضافه کرد.
– در گذشته مواد خشک مشتک را داخل هاون می کوبیدند.
– برای سبزیجات معطر داخل مشتک می توانید از جعفری، نعنا، ریحان، تره و پیازچه استفاده کنید
– می توانید از سبزیجات معطر خشک و یا سبزیجات تازه استفاده کنید. اگر از سبزیجات تازه استفاده می کنید، حتما آن ها را ریز خرد کنید.
– در برخی از دستورها به جای پنیر محلی از کشک استفاده می کنند.
– اندازه و مقدار مواد اولیه ی مشتک یزدی تقریبی است. بعد از ترکیب مواد خشک با هم، به اندازه ای گوجه فرنگی (یا آب) را اضافه کنید که مشتک بیش از حد شل و یا بیش از حد سفت نشود و به خوبی فرم بگیرد.
– مشتک یزدی را به روش مدرن هم می توانید درست کنید! کافی است همه ی مواد خشک را داخل میکسر ریخته و کم کم گوجه فرنگی رنده شده را به آن اضافه کنید.
– اگر مواد خشک بیش از حد سفت بودند می توانید کمی شیر و یا آب پنیر به آن اضافه کنید.
– معمولا از پنیر محلی برای درست کردن مشتک یزدی استفاده می کنند. اما شما می توانید از پنیر سفید و یا پنیر های دیگر که خیلی شور نیستند هم استفاده کنید.
– فوت کوزه گری مشتک در این است که پس از آماده شدن و ترکیب مواد اولیه، آن ها ۱۵ دقیقه داخل یخچال قرار دهید. این کار باعث می شود طعم مواد به خوبی با هم مخلوط شده و مشتک طعم بهتری داشته باشد.
منبع: ایران کوک
انتهای پیام/