حجت الاسلام و المسلمین سید ابوالحسن موسوی استاد دانشگاه و پژوهشگر دینی، در گفتوگو با خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره وظیفه کارگزاران نظام اسلامی گفت: یکی از مهمترین موضوعاتی که باید به آن توجه کرد، وظایف کارگزاران نظام اسلامی است. هنگامی که به آیات و روایات مراجعه میکنیم، میبینیم که مهمترین وظیفه کارگزاران نظام اسلامی آشنا کردن مردم با توحید الهی است.
وی افزود: توحید واژهای است که خلاصه همه آموزههای اسلام است. یک مسئول در نظام اسلامی موظف است توحید صفاتی، افعالی و عملی را در حکومت اسلامی برپا کند و عدالت را بین مردم جامعه حاکم و اجرا سازد. به این نکته باید توجه داشت که کارگزار در اجرای عدالت باید خود عادل باشد؛ یعنی عدالت را در درون خود حاکم کرده باشد تا بتواند در جامعه عدالت را اجرا کند.
این کارشناس مذهبی در ادامه به ویژگی دیگری از کارگزاران نظام اسلامی اشاره کرد و گفت: یکی دیگر از نکات مهمی که در وظایف کارگزاران نظام اسلامی مطرح میشود، عشق ورزیدن به مردم است. امیرالمومنین در عهدنامه مالک اشتر به ایشان این گونه میفرمایند: «مهربانى به رعیت و دوست داشتن آنها و لطف در حق ایشان را شعار دل خود ساز. چونان حیوانى درنده مباش که خوردنشان را غنیمت شمارى، زیرا آنان دو گروهند یا همکیشان تو هستند یا همانندان تو در آفرینش. از آنها خطاها سر خواهد زد و علت هایى عارضشان خواهد شد و به عمد یا خطا، لغزشهایى دارند. پس از عفو و بخشایش خویش نصیبشان ده؛ همان گونه که دوست دارى خداوند از عفو و بخشایش خود تو را نصیب دهد. زیرا تو برتر از آنها هستى و آنکه تو را بر آن سرزمین ولایت داده، برتر از توست و خداوند برتر از کسى است که تو را ولایت داده است».
بیشتر بخوانید
حجت الاسلام موسوی با توجه به کلام امیرالمومنین (ع) به مالک اشتر درباره عشق ورزیدن به مردم، اظهار کرد: در روایت آمده است «الناس عیال الله»؛ مردم اهل و عیال خداوند هستند. در نتیجه با توجه به آیات الهی و روایات، کارگزاران نظام اسلامی وظیفه دارند به مردم عشق بورزند و به آنها خدمت کنند.
وی شرط کارگزار صالح بودن را تواضع در برابر خدا و مردم بیان کرد و افزود: با توجه به آیه ۳۴ سوره بقره که خداوند میفرماید «و (یاد کن) هنگامی را که به فرشتگان گفتیم «برای آدم سجده و خضوع کنید!» همگی سجده کردند؛ جز ابلیس که سر باز زد، و تکبر ورزید، (و به خاطر نافرمانی و تکبرش) از کافران شد»؛ یکی دیگر از نشانههای کارگزاران و نظام اسلامی این است که متواضع باشند و تکبر نداشته باشند. به این معنا که مردم را برتر از خود بدانند و به آنها عشق بورزند و شب و روز برای خدمت به مردم خود را وقف کنند.
حجت الاسلام موسوی به روایتی از امام صادق (ع) درباره اهمیت توجه به مردم اشاره کرد و گفت: در روایات آمده است که روزی امام صادق (ع) و یارانشان به دور خانه خدا طواف میکردند، شخصی آمد و در گوش یکی از یاران امام کلامی گفت و او نیز جوابی داد و آن فرد رفت. حضرت از یارشان پرسیدند به تو چه گفت؟ آن فرد در جواب امام گفت مشکلی برایش پیش آمده و از من خواست که مشکلش را حل کنم. امام فرمودند تو چه گفتی؟ آن مرد گفت از او خواستم اجازه دهد طوافم تمام شود. حضرت فرمودند: «چرا طواف خانه خدا را رها نکردی و برای خدمت به برادر دینی خود نشتافتی؟!».
وی ادامه داد: یکی دیگر از مهمترین وظایف کارگزار نظام اسلامی این است که مردم را با فطرت خود آشنا کند؛ تمایل به بی نهایت، تمایل به عدالت و علم جزو فطریات انسان است. اسلام دینی است که بر اساس زیبایی بنا شده است و لذا خداوند در قرآن میفرماید: «اللَّهُ لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ ۖ لَهُ الْأَسْمَاءُ الْحُسْنَىٰ»؛ او خداوندی است که معبودی جز او نیست و نامهای نیکوتر از آن اوست. این نشان میدهد که خدا وجود انسان را بر اساس صفات الهی بنا کرده و دین اسلام هم به گونهای است که انسان را با صفات الهی آشنا میکند و به سمت خوشبختی سوق میدهد.
این پژوهشگر و کارشناس مذهبی به ویژگی دیگر کارگزاران نظام اسلامی اشاره کرد و افزود: یکی دیگر از وظایف کارگزاران نظام اسلامی این است که به مردم بشارت دهند و آنان را به رحمت الهی امیدوار کنند. البته در کنار این امیدواری باید از سلاح بیم نیز استفاده کرد؛ زیرا در اخلاق اسلامی آمده است خوف و رجاء مانند دو کفه ترازوست که همیشه مساوی است. به این معنا که هم باید به رحمت الهی امیدوار باشیم و هم از عدالت الهی بترسیم.
وی افزود: البته خداوند ترسناک نیست، ولی از اجرای عدالت او برای انسانها باید ترسید؛ زیرا اگر بخواهد با عدالت با ما رفتار کند هیچ کدام از ما شایستگی نعمتهای الهی در دنیا و آخرت را نداریم و اگر با فضل و رحمتش با ما رفتار کند، امیدواریم که اعمالمان مورد قبول درگاهش واقع شود. کارگزاران نظام اسلامی باید ادامه دهنده اهداف پیامبران الهی باشند؛ پیامبرانی که آمده اند مردم را با توحید، عدالت و آموزههای الهی آشنا کنند.
بیشتر بخوانید
انتهای پیام/
رطب خورده کی کند منع رطب؟!
ما همه به اصول دین آشنا هستیم همه.ولی وقتی کارگزاران نظام اسلامی خودمرتکب خطا میشوند مردم نسبت به مسائل دینی بیتفاوت میشوند.
عید غدیر مبارک