به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، آمار کرونا در آمریکا دیروز به عدد ۵۶۰۴۳۳ رسید و تلفات این کشور هم ۲۲۱۱۵ نفر شد. با این میزان تلفات، آمریکا از ایتالیا که تا چند روز پیش پیشتاز مرگومیر بود، ۴ هزار نفر بیشتر تلفات داده است که رقم بالایی محسوب میشود.
فارغ از اخباری که در هفتههای گذشته از کمبود تجهیزات و ناکارآمدیهای دولت آمریکا در خدماترسانی به مردم این کشور، بهرغم تبلیغات فراوان منتشر شد و با فرازونشیب کماکان ادامه دارد، مهمترین موضوعی که امروز مورد توجه رسانههای آمریکایی است تلاش برای پاسخ به این سوال است که آیا ترامپ میتوانست جلوی این حجم از تلفات را بگیرد یا خیر؟ این موضوع سبب به راه افتادن جنگ تمامعیار ترامپ با رسانههای منتقد خود شده است.
ترامپ در این مسیر منتقد کم ندارد. حتی مدافعان پروپا قرص وی هم برای دفاع از عملکرد کرونایی ترامپ مسیر دشواری را پیشرو دارند. این موضوع از آنجا ناشی میشود که ترامپ در هفتههای اول شیوع کرونا در آمریکا، موضوع را از اساس شوخی گرفت و با تمسخر آنها که داستان را جدی میپنداشتند بر خوب بودن اوضاع در کشورش تاکید میکرد. وی وقتی اوضاع را جدی گرفت که تقریبا کار از کار گذشته و ویروس کرونا به همه ایالات این کشور سفری پرماجرا را آغاز کرده بود. افشاگریهای اخیر چند مقام بهداشتی آمریکا از سهلانگاریهای ترامپ در مقابله با ویروس کرونا و جدینگرفتن آن، حالا تبدیل به یک بحران جدی برای ترامپ و دولتش شده است. مهمترین چهرهای که دیروز به قصور دولت ترامپ در حفاظت از جان مردم اعتراف کرد عضو ارشد کارگروه مقابله با ویروس کرونا در کاخ سفید بود. آنتونی فائوچی، رئیس مؤسسه ملی آلرژی و بیماریهای واگیر در ایالات متحده گفت: دولت آمریکا در برابر توصیههای وی برای اجرای تعطیلی عمومی در ماه فوریه به جای نیمه ماه مارس، مقاومت کرد و اگر این کار انجام میشد، جان بسیاری از قربانیان ویروس کرونا را میتوانستند حفظ کنند. فائوچی در مصاحبه با شبکه سیانان ضمن اشاره به اقدامات بیشتری که دولت آمریکا میتوانست برای مقابله با ویروس کرونا انجام دهد، گفت: مشخصاً منطقی است که بگوییم اگر شما یک برنامه مقابلهای مشخص داشته باشید و زودتر اقدامات مقابلهای را شروع میکردید، میتوانستید جان مردم را نجات دهید. وی همچنین گفت که دولت آمریکا مقصر وضعیتی است که اکنون در این کشور به وجود آمده است. این عضو ارشد کارگروه کروناویروس در کاخ سفید، در پاسخ به سوالی درباره اینکه چرا ترامپ تا نیمه ماه مارس مقررات فاصلهگذاری فیزیکی و اجتماعی را ابلاغ نکرد، گفت: همانطور که بارها گفتم، ما از منظر کاملا درمانی به موضوع نگاه میکنیم. ما توصیهای میکنیم که اغلب به این توصیه عمل میشود، بعضی وقتها هم نمیشود... اکنون نیز وضع ما این است.
* یورش توئیتری ترامپ به رسانههای منتقد
همانگونه که اشاره شد رسانههای آمریکایی این روزها به دنبال پاسخی برای هزاران سوال درباره وضعیت کرونا در آمریکا هستند. چند روز پیش روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز گزارشی انتقادی درباره عملکرد کرونایی ترامپ نوشت که بر وی گران آمده است. رئیسجمهوری آمریکا هم به گزارش جنجالی اخیر نیویورکتایمز درباره پشت پرده ناکامی خود و دولتش در قبال مقابله با ویروس کرونا واکنش نشان داد و آن را جعلی خواند. رئیسجمهور آمریکا در ۲ پیام توئیتری بشدت به رسانههای مخالفش به دلیل انتقادها درباره عملکرد دولتش در مقابله با ویروس کرونا تاخته و آنها را «فاسد، دغلکار، جعلی و مفلوج» خوانده است. دونالد ترامپ در توئیت اول خود نوشت: «من دارم به سختی کار میکنم تا فساد و دغلکاری رسانههای مفلوج جریان اصلی را برملا کنم. این کار کار راحتی است، اما بخش سخت آن این است که آنها چرا اینطور هستند».
وی در توئیت دوم خود نوشت: داستان نیویورکتایمز مثل خود این روزنامه جعلی است. به خاطر اینکه خیلی سریع واکنش نشان دادم و ممنوعیت پروازها از چین به آمریکا را مدتها قبل از آنکه دیگران از من بخواهند، اعمال کردم از من انتقاد شد.
رئیسجمهور آمریکا افزود: «الکس آزار (وزیر سلامت و خدمات انسانی آمریکا) تا مدتها بعد به من چیزی نگفته بود و یادداشت پیتر ناوارو، مشاور امور تجاری کاخ سفید هم همینطور بود. اینها اخبار جعلی است. انتقاد او به نیویورکتایمز با اشاره به خبری که این روزنامه درباره پشت پرده شکست دولتش برای مقابله با کرونا منتشر کرد، صورت گرفت. چندی قبل این روزنامه آمریکایی گزارش داد، مقامات بهداشت عمومی آمریکا از ماه ژانویه به ترامپ درباره شیوع ویروس کرونا و لزوم اتخاذ تدابیر محکم برای مهار آن هشدار داده بودند. یک هفته بعد از اولین ثبت ویروس کرونا در آمریکا و ۶ هفته قبل از اینکه دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا تصمیم گرفت که برای مقابله با ویروس کرونا و نجات ملت اقداماتی اتخاذ کند، دکتر کارتر مچر، مشاور وزارت امور داخلی کهنهسربازان به مقامات ردهبالای سلامت عمومی این کشور هشدار داده بود که بیدار شوند و برای انجام اقدامات گسترده آماده شوند. طبق این گزارش، در طول ماه ژانویه که ترامپ مکرراً ویروس کرونا را کماهمیت جلوه میداد، بسیاری از مقامات ارشد کاخ سفید، مشاوران بهداشتی و پزشکی و آژانسهای اطلاعاتی تهدید را شناسایی کرده و ضمن هشدار درباره آن، خواستار اتخاذ اقدامات تهاجمی شده بودند.
* بایدن: آمریکا باید به ناکامی ترامپ در کرونا اعتراف کند
در میان سیاستمداران آمریکایی، جمهوریخواهان به واسطه همحزبی بودن با ترامپ و قرار داشتن در سال انتخابات، رویکرد سکوت منفعلانه را در برابر مدیریت کرونایی ترامپ در پیش گرفتهاند. دموکراتها، اما به واسطه حضور در ساختار قدرت آمریکا هم اطلاع کافی از اوضاع کشورشان دارند و هم تعارف چندانی با ترامپ ندارند. در میان دموکراتها این روزها جو بایدن که تبدیل به نامزد اول آنها هم شده و به واسطه انصراف برنی سندرز از رقابتها، اعتماد به نفس بیشتری هم پیدا کرده، بیشترین انتقادات را از وضعیت مدیریت کرونایی کشورش میکند. وی در مقالهای در نیویورکتایمز طرحی را برای بازگشایی مجدد فعالیتهای اقتصادی و تجاری و ازسرگیری زندگی روزمره و عادی مردم ارائه کرده و بر این مسأله تأکید داشته است که پیش از اتخاذ چنین اقدامی باید دسترسی گسترده به آزمایش کرونا وجود داشته باشد و آمار مبتلایان به این ویروس با کاهش چشمگیری روبهرو شود.
جو بایدن نوشته است: آمریکا در ابتدا باید به ناکامی ترامپ در واکنش به شیوع ویروس کرونا اعتراف کند. در حالی که برای بازگشایی آمریکا آماده میشویم باید چیزی را که این بحران به ما یاد داد در ذهن داشته باشیم؛ شکست و ناکامی این دولت در برنامهریزی و آمادهسازی و ارزیابی صادقانه و اطلاعرسانی درست و بموقع به مردم درباره تهدید این ویروس که نتایج فاجعهباری به همراه داشته است. ما نمیتوانیم این اشتباهات را مجدداً تکرار کنیم.
طرح بایدن برای بازگشایی فعالیتهای اقتصادی و تجاری در آمریکا شامل رعایت محدودیتهای اعمال شده برای فاصله اجتماعی تا زمانی است که تعداد مبتلایان به ویروس کرونا در این کشور بشدت کاهش یابد.
بایدن افزود: بیمارستانها و کارکنان بخش بهداشت و درمان باید به اندازه کافی برای شیوع مجدد احتمالی ویروس کرونا پس از بازگشایی فعالیتهای اقتصادی و تجاری، آمادگی داشته باشند. بیمارستانها باید پرسنل و تجهیزات کافی در اختیار داشته باشند. مقامهای بهداشت و سلامت نیز باید نظارت مناسبی بر روند تشخیص ویروس کرونا داشته باشند.
* آمریکا و استرالیا، محل تمرکز کروناییهای دنیا
نتیجه آنچه پیشتر خواندید را باید در گزارش محققان اروپایی در مجله علمی «PNAS» دید که رسما اعلام شد افراد آلوده به نوع اولیه ویروس کرونا در آمریکا و استرالیا متمرکزند.
این مجله در مقالهای با عنوان «تحلیل شبکه تبارزایی ژنومهای سارس– کرونا» نوشت افراد آلوده به نوع اولیه ویروس کرونا در آمریکا و استرالیا متمرکزند. این مقاله به قلم محققان آلمان و انگلستان تحریر شده است. دکتر «پینتر فورستر» استاد دانشگاه کمبریج انگلستان سرنویسنده این مقاله علمی میگوید: هیأت تحقیقاتی مشترک آلمان و انگلستان در تحقیقی به منظور تعیین گونه اولیه کرونا، با استفاده از روش «رایانش شبکهای ریاضی»، درخت خانواده ویروس کرونا ۲۰۱۹ را شناسایی کرده و پس از بررسی اطلاعات ژنوم ویروس کرونا SARS-Cov-۲)) بر حسب ۱۶۰ نمونه جمعآوری شده از نقاط مختلف دنیا، ۳ گونه آن را پیدا و به ترتیب به عنوان گونههای B، A و C نامگذاری کرده است. او توضیح داد: گونه A گونه اولیه و اصلی ویروس کروناست و تعداد افراد آلوده به این گونه ویروس در هنگام آغاز شیوع آن در شهر ووهان چین، بسیار کم بود، در حالی که دوسوم مبتلایان آمریکا به همینگونه ویروس آلوده شدهاند. دکتر فورستر ادامه داد گونههای A و B ویروس کرونا اکثرا در میان اروپاییها و آمریکاییها و گونه B بیشتر در مبتلایان آسیای شرقی قابل شناسایی است.
* ویروس تبعیض در جامعه آمریکا
اختلافات سیاسی در آمریکا چیز تازهای نیست، اما کرونا به تنهایی سبب شد درگیریهای سیاسی این کشور بیش از هر زمانی به چشم بیاید. از سویی آنچه این روزها سبب زلزله ۸ ریشتری در جامعه آمریکا شده، افشای مرگومیر گسترده رنگینپوستان در پی شیوع کرونا در آمریکاست. ساختار سیاسی آمریکا که خود را پیشتاز مبارزه با نژادپرستی و دموکراسیخواهی میدانست، حالا نمیداند با رسوایی محرومیت رنگینپوستان از خدمات پزشکی و بیمهای چه کند. رادیوی عمومی ملی (NPR) در یادداشتی تلاش کرده از نگاه دیگری به این موضوع نگاه کند. سایت این رادیو نوشت: ویروس کرونا تاکنون نژادهای رنگی را که در پرجمعیتترین مراکز کلانشهرهای آمریکا زندگی میکنند تحت تأثیر قرار داده است. در ادامه این مطلب آمده است: دکتر جروم آدامز، یک جراح عمومی در جلسه کاخ سفید گفت نژادهای رنگی (رنگینپوستان) در مناطق و خانههای پرجمعیت زندگی میکنند که این مسأله خطر شیوع بیماریهای مسری مانند کرونا را افزایش میدهد. اقلیتها نیز از لحاظ بیولوژیکی یا ژنتیکی از این ویروس دور نیستند، بلکه آنها از جامعه دور هستند. مرکز رادیو ملی آمریکا در این یادداشت به آماری از میزان مرگومیر ناشی از کرونا اشاره کرد و نوشت: مقامات شهر نیویورک گفتهاند ساکنان سیاهپوست و لاتین این شهر ۲ برابر بیشتر از سفیدپوستان به کام مرگ رفتهاند و در شیکاگو بیش از ۷۰ درصد مرگومیر ناشی از کرونا مربوط به آفریقایی- آمریکاییها بوده است. به نوشته رادیو ملی آمریکا حتی در حالی که مقامات دولتی آمریکا این هفته نابرابری نژادی و ارتباط آن با شرایط اجتماعی را محکوم کردند، اما ظهور مسأله نابرابری نژادی خود تأثیر مخربی داشت. اینجاست که مسأله نابرابری نژادی در میزان مرگومیر، تفاوت کلی در شیوه مواجهه آمریکا با ویروس کرونا را نشان میدهد و این تفاوت تا حد زیادی به تقسیم شهر و روستا در آمریکا بستگی دارد. این مرکز در ادامه نوشت این بیماری تاکنون به شهرهای بزرگ آمریکا آسیب زده است و تأثیر آن بر کسانی که خارج از شهرهای پرجمعیت زندگی میکنند، فوری نبوده است. آمار اخیر همچنین نشان میدهد در حالی که نباید تعداد افراد مبتلا به کرونا در مناطق روستایی زیاد باشد، اما آمار آنان در حال رشد است و این نگرانی برای آمریکا وجود دارد که این مناطق نتوانند فشار بر سیستم مراقبتهای بهداشتی خود را تحمل کنند.
به نوشته این یادداشت، در آمریکا معمولا مفهوم دوقطبیسازی در بحثهای مربوط به «ایالتهای قرمز» و «ایالتهای آبی»، «جمهوریخواهان» در مقابل «دموکراتها»، «چپ» در مقابل «راست» و «کانال خبری تو» و «کانال خبری من» مطرح میشود، اما این دوقطبیسازی همچنین شامل تراکم جمعیت در آمریکا نیز میشود.
[مقام سابق دولت انگلیس: میزان تلفات ۲ برابر آن چیزی است که اعلام میشود]کتمان آمار و ارقام تلفات یکی از مهمترین اتهامات متوجه دولت انگلیس در روزهای مبارزه با کروناست. دیروز مدیر منطقهای سابق بهداشت عمومی انگلیس گفت: آمار واقعی این کشور بسیار بیشتر از آنچه است که اعلام عمومی میشود و دولت دروغ میگوید. پروفسور «جان اشتون» مدیر منطقهای سابق بهداشت عمومی انگلیس گفت: تعداد افرادی که در این کشور بر اثر کرونا جان خود را از دست میدهند، ممکن است ۲ برابر تعدادی باشد که اعلام عمومی میشود. او دلیل این مسأله را به حساب نیاوردن تعداد افرادی دانست که خارج از بیمارستانها، مثل مکانهای نگهداری از افراد خاص میمیرند. اشتون که زمانی رئیس دانشکده سلامت عمومی هم بوده، به اسکاینیوز گفت: در حال حاضر اکثر چیزهایی که اعلام میشود خیلی نزدیک به دروغ است و باید به هر قیمتی شده مانع آن شویم. وی افزود: شاید رقم واقعی یکونیم برابر باشد... حتی ممکن است ۲ برابر باشد... میدانید اگر به من باشد میگویم وقتی آنها اعلام میکنند ۱۰ ما باید بگوییم ۲۰... واقعیت من از واقعیت آنها بهتر نیست؟ این کارشناس و مقام سابق بخش بهداشت انگلیس در ادامه گفت: چیزی که در روزهای گذشته بسیار نگرانکننده بوده، این است که به نظر نمیرسد دولت واقعا بداند چند دکتر و پرستار جان خود را از دست دادهاند. فقط کافی است یکی از کارمندان را در وایتهال (یکی از خیابانهای لندن) ببینید و از او آمار بیمارستانها را بپرسید و بعد روی یک کاغذ جمع کنید تا متوجه شوید... کار سختی نیست. در همین حال «جرمی فررار» از اعضای گروه مشاوران علمی برای شرایط اضطراری گفت: شمار قربانیان ویروس کرونا در انگلیس میتواند فراتر از تعداد کشتههای کرونا در ایتالیا و اسپانیا برود و این کشور «بدترین شرایط را در اروپا» داشته باشد. بر اساس گزارش اسکای نیوز، «گروه مشاوران علمی برای شرایط اضطراری» نقشی کلیدی در مشاوره دادن به دولت انگلیس برای مقابله با ویروس کرونا دارد. جرمی فررار خاطرنشان کرد: اگر انگلیس بدترین شرایط را در اروپا نداشته باشد، «قطعا یکی از بدترین شرایط» را بر اثر شیوع ویروس کرونا دارد.
منبع: وطن امروز
انتهای پیام/