به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، هنوز هم در بسیاری از خانوادههای ایرانی رسم است که پس از نشستن کنار سفره غذا اول از همه برای پدر خانواده غذا میکشند. آن هم گل غذا را که در حقیقت پرملاطترین و چربترین بخش آن است که پس از خالی کردن قابلمه در دیس، روی غذا قرار میگیرد. در تمام خانوادههای ایرانی رسم است که قبل از غذا کشیدن، بشقاب تهدیگ را دست به دست میکنند. تهدیگ هم حکایت خود را دارد و تنها قسمت غذاست که ممکن است بر سر آن نزاع سر بگیرد!
ایرانیها هر چیزی را تهدیگ میکنند. برنج، نان، سیبزمینی، کاهو، کورنفلکس و حتی کدوحلوایی و چغندر! در طول تاریخ. ایرانیها بخش تحتانی پلوهای خود را بیشتر دوست داشتهاند و دارند. شاید همین سبب شده تا غذایی بینظیر مانند تهچین متولد شود. تهچین باب دندان ایرانی است، حتی اگر دندان نداشته باشید! ترکیبی بیهمتا از زعفران، برنج برشته، ماست، تخممرغ و مرغ که مقاومت در برابر آن غیرممکن است.
ته چین انواع و اقسام دارد؛ مرغ، گوشت، بادمجان و اسفناج را در آن میتوانید بیابید، اما مطرحترین و پرطرفدارترین آنها همان تهچین مرغ یا تهچین ساده است. میگویند در گذشتههای نهچندان دور در مطبخهای شاهی و خانی، پس از اینکه سالار خانه غذایش را صرف میکرد، خدمهها با باقیمانده غذا شکم خود را سیر میکردند. تا اینکه یکبار بین نوکرها بر سر تهدیگ دعوایی در میگیرد. خان یا حاکم که صدا را میشنود در مطبخ حاضر و علت را جویا میشود. پس از آنکه ماجرای تهدیگ را میفهمد و کمی از آن میچشد تازه متوجه میشود که سالهاست از چه نعمتی بینصیب بوده است. سپس خادمان را به سبب نزاع فلک کرده و دستور میدهد تهدیگ را از آن پس پیش از غذای اصلی جهت بلعیدن به حضور مبارک بیاورند.
حکایتی دیگر اینگونه میگوید که روزی یکی از طباخان درباری هنگام پخت چلومرغ، افسار کار از دستش خارج میشود و چلو شفته شده و ته میگیرد. طباخ از ترس جان به زعفران متوسل میشود و مرغ خوراک را همراه ماست و تخممرغ به چلو اضافه میکند تا شاید حاکم از سر تقصیراتش بگذرد. اینگونه اولین تهچین متولد شده است.
مواد لازم:
سینه مرغ: ۶۰۰ گرم
لپه: ۱۵۰ گرم
پیاز: ۳ عدد
بادمجان: ۵۰۰ گرم
برنج: ۴ پیمانه
روغن مایع: یک پیمانه
زرده تخممرغ: ۴ عدد
ماست: یک پیمانه
زعفران: ۲ قاشق سوپخوری
رب گوجهفرنگی: ۴ قاشق سوپخوری
دارچین، زردچوبه، نمک و فلفل: به میزان لازم
خلال پسته، بادام و زرشک: برای تزیین
روش تهیه:
پیاز را نگینی خرد کرده و سرخ کنید. گوشت را بعد از خرد کردن به پیاز اضافه کرده، سپس لپهای را که از قبل خیس کرده بودید به گوشت اضافه کنید. زردچوبه و ۴ پیمانه آبجوش را ریخته تا گوشت بپزد.
در اواسط پخت رب گوجهفرنگی را سرخ کرده و اضافه کنید. در اواخر پخت یک قاشق چایخوری دارچین، مقداری جوز هندی و زعفران را بیفزایید. برنج را که همراه نمک خیس کردهاید، جوشانده و آبکش کنید.
بادمجانها را بعد از پوست کندن و حلقهحلقه کردن نمک پاشیده تا تلخی آن گرفته شود.
پس از یک ساعت بادمجانها را بشویید، خشک و کمی سرخ کنید. ماست، زرده تخممرغ، زعفران و روغن مایع را با هم مخلوط کنید.
کف ظرف نسوز را اول چرب کرده، برنج را با مواد مخلوط کنید و کف ظرف بریزید،
سپس بادمجانها را روی برنج بچینید و از مواد گوشتی روی بادمجانها بریزید، مقداری دارچین بپاشید و باقیمانده برنج را روی گوشت قیمهای ریخته و بعد ۴ قاشق سوپخوری روغن روی برنج بدهید و روی ظرف را بپوشانید.
اینک ته چین را در فر گرم شده با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد بهمدت یکساعتونیم بپزید تا دم بکشد و تهدیگ آن طلایی شود.
منبع: آلامتو
انتهای پیام/