به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، وقتی از دیسیپلین یا نظم در زندگی صحبت میکنیم؛ یعنی میتوانیم خودمان را کنترل کنیم. یک مثال ساده از دیسیپلین در زندگی مربوط به تربیت بچهها است. ما به فرزندانمان یاد میدهیم که رفتار خوبی داشته باشند. به خاطر رفتار مناسبشان به آنها پاداش میدهیم. همینطور تلاش میکنیم رفتار نادرستشان را تصحیح کنیم.
همین مثال ساده سرنخهای زیادی در مورد دیسیپلین و اثراتش در زندگی در اختیارمان میگذارد. نظم یک مفهوم آموزشی است که میتوانیم آن را یاد بگیریم. اما به نظرتان چطور باید به زندگی خودمان نظم بدهیم؟ خود کنترلی چه کاربردی در زندگی روزمره ما دارد؟
تا به حال چند بار برای کاری برنامهریزی کردید و به نتیجه نرسیده است؟ لازم نیست دنبال مثالهای سخت باشید بیایید از چیزهای ساده مثل پیگیری برنامه ورزشی یا گرفتن رژیم غذایی شروع کنیم. بیشتر افراد برای شروع کارها به دنبال ساعت و روز خاصی هستند که در بیشتر مواقع هرگز فرا نمیرسد. میخواهید از شنبه شروع کنید؟ بعد از سال نو؟ بعد از تعطیلات زمستانی یا...!
تا به حال با خودتان فکر کردید چرا ما از تلاش برای بهبود زندگیمان ناامید میشویم؟ واقعیت این است که برای رسیدن به هدف شخصی باید عزم و اراده، نظم و تلاش زیادی داشته باشیم. عدم وجود هر کدام از این فاکتورها به شکست در اهداف ختم میشوند. به همین دلیل تنها کمتر از ۲۰ درصد از افراد میتوانند اهداف ذهنیشان را محقق کنند.
در ادامه چند تکنیک موثر برای یادگیری خودکنترلی یا دیسیپلین در زندگی شخصی آورده شدهاند:
۱- نقاط ضعفتان را بشناسید
همه ما نقاط ضعفی داریم. گاهی نمیتوانیم در برابر شکلات و غذاهای فست فود مقاومت کنیم، معتاد به فناوری، فیس بوک یا بازیهای آنلاین هستیم یا هر چیز دیگری که تصورش را بکنید. همه این نقاط ضعف تاثیر مشابهی روی زندگیمان دارند.
انکار کردن نقاط ضعف یا نشان دادن عدم آسیبپذیری کمکی به بهبود سبک زندگی شخصی نمیکند. همه ما تا یک نقطه مشخصی میتوانیم روی نقاط ضعفمان سرپوش بگذاریم. ولی این پنهانکاری نمیتواند باعث غلبه به آنها شود.
۲- وسوسهها را برطرف کنید
ضرب المثل «از دل برود هر آنچه از دیده برفت» ممکن است به نظرتان احمقانه به نظر برسد، ولی تا حدودی واقعیت دارد. ما تنها زمانی میتوانیم به نظم و خودکنترلی برسیم که بزرگترین وسوسههای خود را از محیط زندگی خارج کنیم.
خیلی ساده است؛ اگر میخواهید رژیم غذایی سالمی داشته باشید دست از خرید محصولات بیکیفیت خوراکی بردارید. اگر میخواهید بهرهوری بیشتری در محیط کارتان داشته باشید؛ اعلانهای شبکههای اجتماعی را خاموش کنید. هر چه حواس پرتیهای کمتری داشته باشید؛ تمرکزتان روی هدف نهایی بیشتر میشود. پس برای رسیدن به موفقیت و نظم شخصی باید از راه غلبه به وسوسهها وارد شوید.
۳- هدف را انتخاب کنید و برایش برنامه بچینید
وقتی میخواهید نظم شخصی داشته باشید باید چشم انداز روشن و دقیقی از خواستهتان ایجاد کنید. برای رسیدن به هدف فقط دانستن مبدا و مقصد کمکی نمیکند. دستیابی به هدف، به یک مسیر راه یا نقشه نیاز دارد زمانی که برنامهای برای تحقق اهدافتان ندارید به سادگی در این مسیر گم میشوید؛ بنابراین همه چیز را با جزئیات مشخص کنید. هدفتان چیست؟ برای رسیدن به آن باید چه قدمهایی بردارید؟ هدفتان چه چیزهایی را پوشش میدهد؟ بعد از این؛ نقطه شروعتان را تعیین کنید. مسیر را ادامه دهید تا به خط پایانی مشخص و واضحی برسید.
۴- دیسیپلین شخصی خودتان را بسازید
نظم و انضباط چیزی نیست که با آن متولد شوید. این یک رفتار آموختی است؛ بنابراین مثل هر مهارت دیگری باید آن را یادبگیریم و برای تسلط بیشتر تلاش کنیم. این تسلط نیاز به تمرین و تکرار روزانه دارد. درست مثل رفتن به سالن بدنسازی و پرورش اندام.
اراده، نظم و تلاش کمک میکنند تا به هدفتان برسید، ولی مانع اصلی در این بین حفظ تمرکز است. خیلی وقتها با وجود اینکه چیزی را میخواهیم تمرکز کردن برایمان سخت است. به ویژه با گذشت زمان سختتر میتوانیم قدرت ارادهمان را کنترل کنیم. همچنین اگر وسوسهها یا تصمیماتمان بزرگتر باشند؛ کارهایی که باید برای کنترل و حفظ دیسیپلین انجام دهیم؛ چالش برانگیزتر میشوند.
از آنجایی که هیچ چیز یک شبه به دست نمیآید، تنها با تلاش مستمر و روزانه میتوانیم دیسیپلین شخصی خودمان را بسازیم.
۵- عادتهای ساده و جدیدی ایجاد کنید
کار کردن روی دیسیپلین شخصی و ایجاد عادتهای جدید میتواند کمی دلهرهآور باشد. به خصوص زمانی که روی یک کار مشخص تمرکز کردهاید. برای جلوگیری از این احساس ناخوشایند بهتر است عادات یا رفتارهای جدید را ساده نگهدارید. هدفتان را به مراحل کوچک و قابل انجام تقسیم کنید. به جای اینکه بخواهید چیزهای زیادی را در زمان واحد تغییر دهید؛ به صورت مداوم روی یک کار ساده تمرکز کنید. همینطور سعی کنید با اتکا به نظم ذهنی به مرور اهداف بیشتری را وارد لیست خودتان کنید.
نمونههای عملی از شکلگیری عادات ساده و ایجاد دیسیپلین شخصی عبارت هستند از:
· اگر میخواهید هر روز کتاب بخوانید؛ از ۱۰ یا ۱۵ دقیقه در روز شروع کنید. بعد از یک هفته یا یک ماه آن را کمی افزایش دهید.
· اگر میخواهید شبها زودتر بخوابید؛ به طور ناگهانی از ساعت دو شب به ۱۰ شب پرش نکنید. کافی است ۱۵ دقیقه زودتر به رختخواب بروید و بعد از مدتی این زمان را افزایش دهید تا به زمان دلخواهتان برسد.
این موضوع در مورد مصرف غذاهای سالم، رژیم گرفتن، ورزش کردن، موفقیتهای شغلی و تحصیلی و.. نیز قابل اجرا است.
۶- وعدههای سبک و سالم بخورید
احساس گرسنگی باعث میشود تا تحریکپذیر شوید و روی ارادهتان هم اثر میگذارد. تحقیقات ثابت کردهاند که قند خون پایین باعث تضعیف روحیه فرد میشود و او را منفی نگر و بدبین میکند. همینطور هنگام گرسنگی نمیتوانید به خوبی تمرکز کنید و عملکرد مغزتان هم کاهش پیدا م کند. در نتیجه دیسیپلین یا خودکنترلی شما در زمینههای مختلفی مثل روابط، کار، ورزش، رژیم و.. تضعیف میشود. سعی کنید با خوردن میان وعدههای سالم و مفید بدنتان را گرم کنید تا بتوانید دیسیپلین شخصیتان را حفظ نمایید.
۷- درکتان از قدرت اراده را تغییر دهید
طبق تحقیقاتی که در دانشگاه استنفورد انجام شده، میزان اراده یک شخص ارتباط زیادی با اعتقاداتش دارد. اگر اعتقاد دارید که قدرت ارادهتان محدود است؛ احتمالا از یک حدی بیشتر نمیتوانید پیشرفت کنید. اگر تصور کنید که محدودیتی برای ایجاد دیسیپلین شخصی ندارید؛ بدون آنکه بدانید با سرعت بیشتری به سمت تحقق اهدافتان حرکت میکنید.
در نهایت تصورات درونیتان میزان موفقیت شما را در زمینه اراده و ایجاد دیسیپلین شخصی مشخص میکند. پس سعی کنید موانع ناخودآگاهتان را برطرف کنید. باور داشته باشید که میتوانید اهدافتان را بدست آورید.
۸- برنامه پشتیبان داشته باشید
همه ما میدانیم که هیچ راه سادهای برای رسیدن به هدف وجود ندارد. این که میگویند بدون تلاش یا با تلاش و تمرکز محدود در زمان کم میتوان به هدفها رسید هم دروغی ساده انگارانه است. اما در عین حال احتمال میدهیم که در مسیر رسیدن به هدفمان با برخی مشکلات رو به رو شویم که برایمان چالش برانگیزند. در این زمان بهترین کار داشتن یک برنامه پشتیبان مخفی است.
مثلا فرض کنید که تازگی رژیم غذایی سالمتان را شروع کرده و همزمان در به یک مهمانی هم دعوت شدهاید. سادهترین کار این است که خودتان را با غذاهای چرب و چیلی محاصره کنید. اما اگر از قبل به مهمانی فکر کرده باشید؛ میتوانید یک وعده غذایی سالم در مهمانی برای میل کردن پیدا کنید؛ بنابراین در زمان موعود به خودتان میگویید به جای غرق شدن در یک بشقاب کراکر و پنیر اضافی روی یک بشقاب سالاد و نوشیدنی ساده تمرکز کن.
یک برنامه یا نقشه جایگزین کمک میکند تا طرز فکر و خودکنترلی لازم برای اوضاع را بدست آورید. همینطور با جلوگیری از تصمیمگیری ناگهانی (بر اساس وضعیت عاطفی)، در مصرف انرژیتان هم صرفیجویی میکند.
۹- پاداش، بخشش و مسیر رو به جلو!
برای تحقق اهدافتان یک پاداش هیجان انگیز در نظر بگیرید. درست مثل بچگیتان وقتی موفق میشوید به خودتان چیز بدهید که هیجان زدهتان کند. پیش بینی یک نیروی قدرتمند است. این مسئله به شما وسواس کافی برای تمرکز کردن میدهد. در این زمان نه تنها به آنچه میخواهید تغییر دهید؛ فکر نمیکنید بلکه میدانید که با رسیدن به هدف پاداشی جالب در انتظارتان است.
از طرف دیگر حتی با وجود بهترین اهداف و برنامهریزی هم ممکن است گاهی راهمان را گم کنیم. رسیدن به دیسیپلین شخصی دارای فراز و نشیبهایی است. نکته اصلی این است که حتی در زمان شکست هم دوباره بلند شویم و رو به جلو حرکت کنیم؛ بنابراین شکست را بپذیرید و از آن کلیدی برای موفقیت بسازید.
سخن آخر
خود کنترلی و داشتن دسپیلین شخصی به افراد کمک میکند تا روابط بهتری داشته باشند و مهارتهای فردیشان را ارتقا دهند. چنین افرادی وابستگیهای کمتری دارند و به راحتی میتوانند وضعیتهای مختلف زندگیشان را مدیریت نمایند. تحقیقات نشان میدهند که برخورداری از دیسیپلین شخصی بالا، میزان رضایت افراد از زندگیشان را افزایش میدهد. چنین افرادی به روابط خود متعهدتر هستند و احتمال آسیب پذیریشان توسط عوامل مخربی مثل سوء مصرف مواد مخدر، بزهکاری و.. کمتر است.
منبع: ویرگول
انتهای پیام/