به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، چند سالی است که کشور ما با مسئلهای به نام سرانه مطالعه رو به روست.
بارها و بارها اعلام کردند میزان سرانه مطالعه کشور پایین است. سال گذشته این میزان به ۱۳ دقیقه در روز رسید و امسال هم این آمار تغییری نکرده است، اما در نحوه کتابخوانی مردم تغییراتی به وجود آمده است؛ این تغییرات از گرانی کتاب در یک سال اخیر نشات میگیرد. مردمی که توان خرید کتابهای گران قیمت را ندارند برای برطرف کردن نیاز خود به کتابخانههای عمومی کشور روی آورده اند. براساس آماری که نهاد کتابخانههای عمومی کشور در اختیار ما قرار داده است عضویت در کتابخانههای عمومی کشور در شش ماهه نخست امسال نسبت به سال قبل افزایش داشته و تعداد ۲۵۹ هزار و ۹۴۶ نفر به اعضای کتابخانه افزوده شدند. این آمار نشان میدهد میزان عضویت در کتابخانه ملی در این مدت ۱۰ و ۴۳ صدم درصد افزایش یافته است.
امانت کتاب در همین بازه زمانی در سال ۹۸ به میزان ۳ میلیون و ۱۹۵ هزار و ۷۹۳ کتاب افزوده شده که در مقایسه با سال ۹۷ برابر با ۲۲ و ۲ صدم درصد رشد داشته است.
با مقایسه نسبت میان امانت کتاب و عضویت افراد در شش ماهه نخست سال ۹۷ و ۹۸ مشخص میشود هر عضو کتابخانه در شش ماهه ابتدایی در سال ۹۷ به میزان ۵و ۸ دهم جلد کتاب به امانت گرفته است. در شش ماهه ابتدایی سال ۹۸ این میزان به ۶ و ۴ دهم جلد کتاب رسیده است که در اینجا هم با افزایش میزان امانت کتاب روبه رو هستیم.
از سویی میزان مراجعه به کتابخانهها در سال ۹۷ تعداد ۲۵ میلیون و ۲۱۱ هزار و ۴۳۵ نفر و در سال ۹۸ تعداد ۲۷ میلیون و ۸۹۲ هزار و ۲۹۴ نفر بوده که به میزان ۲ میلیون و ۶۸۰ هزار و ۸۱۴ نفر یعنی ۱۰ و ۶۳ صدم درصد افزایش یافته است. نسبت میان مراجعان به کتابخانهها و میزان عضویت در آن نشان میدهد هر فرد در شش ماهه ابتدایی سال بیش از ۱۰ بار به کتابخانه مراجعه کرده است.
در کل کشور تعداد ۳۵۲۰ کتابخانه تا پایان مهر امسال در کشور وجود دارند که از این میان ۲ هزار و ۵۴۶ کتابخانه نهادی، ۹۳۲ کتابخانه مشارکتی و ۲۴ کتابخانه مستقل هستند.
این آمار نشان میدهد اقبال مردم به تهیه کتاب از کتابخانهها نسبت به سال قبل بیشتر شده است. اما وضعیت میزان مراجعه در سازمان اسناد و کتابخانه ملی چگونه است؟ طبق آماری که سازمان اسناد و کتابخانه ملی در اختیار ما قرار داده است ۳۴۰ هزار نفر عضو کتابخانه ملی هستند از این میان ۳۵ هزار نفر فعالند وروزانه به طور متوسط ۱۵۰۰ نفر به کتابخانه ملی مراجعه میکنند و از خدمات آن بهره مند میشوند.
انتهای پیام/