به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، شاید بارها شنیده باشید که انیشتین فقط از فلان درصد مغزش استفاده کرده و ما از مقداری بسیار کمتر از آن. اما آیا واقعا ما از مقدار کمی از تواناییهای مغز خود استفاده میکنیم؟
دانشمندان میگویند که اینطور نیست و مغز ما پر مصرفترین و پیچیدهترین بخش بدن ما است که کارهای زیادی از آن برمیآید، از توانایی تولید جریان الکتریسیته گرفته تا ذخیره اطلاعات تا بینهایت.
در این گزارش با ۱۰ نکته جالب درباره مغز و تواناییهای آن آشنا میشوید.
۱- عضوی بدون حس
با اینکه مغز پر از رگهای خونی و دریافتکنندههای درد است، اما درد در خودش را حس نمیکند. حتی بعضی از جراحیهای مغز، در زمان هشیاری بیمار انجام میشود و بیمار هم دردی را حس نمیکند. زمانی که فردی سردرد میگیرد تصور میشود که ریشه این درد مغز است، اما واقعیت این است که عضلات و پوستی که مغز را احاطه کردهاند علت سردرد هستند.
۲- پرمصرفترین عضو بدن
مغز در مقایسه با دیگر اعضای بدن، زیادهخواهترین عضو بدن و در عین حال کارآمدترین آنها است. مغز حدود ۳ درصد از وزن بدن را به خود اختصاص داده است، اما برای ادامه کار خود حدود ۳۰ درصد از حجم خون بدن را لازم دارد. این حجم از خون باعث میشود که مغز همواره سرزنده و البته سرعت واکنشهایش هم در بالاترین حد ممکن باشد. محققان میگویند که مغز در ۱۰۰۰۰/۱ ثانیه به محرکها واکنش نشان میدهد.
۳- استفاده از مغز، حتی بیشتر از انیشتین!
بیشتر مردم باور دارند که تنها از بخش کوچکی از مغز خود استفاده میکنند. اما این مسئله تصوری است که به خاطر فیلمهای علمی- تخیلی و گزارشهای غیر علمی در اکثر مردم پدید آمده است. جالب است بدانید که در اکثر اوقات ما در حال استفاده از حداکثر ظرفیت مغز خود هستیم. واقعیت این است که مغز انسان دائماً در حال فعالیت است. احساس کردن، پردازش کردن، حرکت کردن و حتی خواب دیدن، همه محصول فعالیتهای مغز است. مغز ما حتی هنگامی که ما در خواب عمیق هستیم، شدیداً در حال کار کردن است.
۴- مصرف زیاد انرژی
نتایج یک تحقیق نشان میدهد که بخش زیادی ار انرژی کودکان پیش دبستانی صرف رشد مغزشان میشود. محققان نشان دادند زمانی که مغز کودکان در حال رشد است، رشد جسمانی کمتر میشود تا انرژی بیشتری به مغز اختصاص پیدا کند. اما در دوران بلوغ که رشد جسمی بیشتر میشود، مغز با سرعت کمتری رشد میکند. مغز برای اینکه کار خود را درست انجام بدهد، نیاز به تغذیه و مواد غذایی مناسبی دارد. کودکان کم سنوسالی که هنوز مراحل رشدشان کامل نشده و در حال یادگیری و رشد هستند نیاز بیشتری به انرژی و تغذیه خوب دارند.
۵- تغییر کار عصبها
تواناییهای مغز در طول زمان و با توجه به نیازهای ما تغییر میکند و خود را با شرایط جدید زندگی تطبیق میدهد. مطالعات نشان میدهد که شبکههای عصبی مغز که مرتبط با دیدن هستند در افرادی که نابینا متولد میشوند تغییر میکند. عصبهای حسی بینایی در مغز افراد نابینای مادرزاد، برای پردازش صداها، تغییر شکل میدهند. به همین دلیل افرادی که دچار مشکل در یکی از اندامهای حسیشان میشوند اندامهای دیگرشان قویتر میشود تا این ناتوانی را جبران کنند.
۶- منحصربهفرد، مثل اثر انگشت!
تحقیقات نشان میدهند که شیوه کار مغز هر نفر مختص خودش بوده و با دیگران تفاوت میکند. محققان از الگوهای نوار مغزی متوجه شدند که مغز هر فردی الگوی عملکرد مخصوص به خودش را دارد و شاید به همین دلیل است که هر فرد با فرد دیگر از نظر شخصیت و رفتار متفاوت است. محققان از این مسئله اینطور نتیجه گرفتهاند که اگر فعالیتهای مغزی هر فردی مختص به خودش است احتمالاً هر فردی الگوی مراقبت و درمان مخصوص به خودش را هم دارد.
۷- مغزی کوچکتر از انسان اولیه
خیلیها تصور میکنند که مغز انسان امروزی بزرگتر از مغز انسانهای اولیه است، اما مطالعات باستانشناسی نشان میدهد که مسئله کاملاً برعکس است. محققان با بررسی اسکت انسانهای اولیه متوجه شدند که با گذشت زمان حجم مغز انسانها کمتر و کمتر شده است. بعضی از دانشمندان تصور میکنند که دلیل این مسئله تغییر شکل بدن و کوچکتر شدن بدن انسان امروزی است. بدن انسان امروزی در طول ۱۰ هزار سال گذشته، نسبت به اجدادش کوچکتر شده است و به همان نسبت مغز کوچکترین هم دارد. اما دلیل کوچکتر شدن مغز چیست؟ هرچه بدن بزرگتر باشد سیستم عصبی بیشتر و بزرگتری هم دارد. به همین خاطر به میزانی که بدن کوچکتر میشود حجم مغز هم کم میشود.
۸- تولید برق، به اندازه روشن کردن یک لامپ
سلولهای عصبی مغز همیشه در حال تولید الکتریسیته هستند. محققان علوم رایانهای نشان دادهاند که یک ربات با یک پردازشگر مجازی که به اندازه مغز انسان باهوش باشد حداقل به ۱۰ مگاوات الکتریسیته نیاز دارد. حدود ۱۰۰ میلیارد سلول در مغز در حال تولید الکتریسیته هستند. هرچه مغز سریعتر کار کند تولید الکتریسیته هم بیشتر میشود. سرعت فعالیت مغز بسیار بیشتر از بزرگترین کامپیوترهای دنیا است. میزان پردازش مغز به دلیل فعالیتهای الکتریش به حدی است که میتواند با سرعت ۲۴۰ کلیومتر بر ساعت اطلاعات را از همه نقاط بدن به مغز منتقل کند. این فعالیتهای مغز در هنگام بیداری میتواند میزانی از الکتریسته را تولید کند که با آن میتوان یک لامپ کوچک را روشن کرد.
۹- هماهنگ شدن امواج مغز آدمها
محققان میگویند، امواج مغزی نوازندگان یک گروه موسیقی با هم هماهنگ میشود. آنها با نصب گیرندههای امواج مغزی روی سر ۱۶ عضو از یک گروه موسیقی، متوجه شدند که شیوه عمل ناقلهای عصبی و حتی ضربان قلب نوازندگانی که در یک گروه موسیقی همنوازی میکنند، به یکدیگر شبیه میشود.
۱۰- ذخیره اطلاعات تا بینهایت
حافظه کامپیوترها همیشه گنجایش مقدار مشخصی از اطلاعات را دارد، اما مغز میتواند تا بینهایت اطلاعات را درون خود ذخیره کند، اما کمبود خواب میتواند بر این توانایی اثر بگذارد و قابلیت ذخیرهسازی اطلاعات را کاهش دهد.
منبع : ایرنا
انتهای پیام/
یکی از مهمترین عمل کرد مغز انسان که حتی برای دانشمندا خیلی جای سوال گذاشته و آرزوی دست یافتن بهش رو دارن اینکه چطور قسمتی از مغز خودکار و حتی بدون دخالت خود شخص عمل میکنه.
مغز انسان قسمتیش جدایی از خود انسان عمل میکنه این یکی از نکته های جالب مغز به شمار میاد.