محمد قاسمی نویسنده طراح و کارگردان نمایش «سرزمین پدری» درباره اجرای این نمایش در گفتوگو با خبرنگار حوزه تئاتر گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان،گفت: نمایش «سرزمین پدری» برگرفته از نمایشنامه «مدهآ» اوریپید است. این نمایشنامه یکی از شاهکارهای تراژدی دنیا است و هر کارگردان و بازیگری علاقه دارد این نمایشنامه را کار کند.
وی افزود:دو سال پیش در خبرها میخواندم که خانمی به علت خیانت همسرش، همسر و فرزندانش را میکشد. به این فکر کردم که نمایشنامهای ۲۵۰۰ سال پیش نوشته شده و خطاب آن دغدغههای ابدی بشر مانند موضوع خیانت، انتقام و کینه توزی بوده است و بعد از عشق در همه انسانها وجود دارد ولی با گذشت سالیان سال و با پیشرفت تکنولوژی، هنوز هم این موضوعات وجود دارد.
قاسمی گفت: این نوع از نمایشنامهها تاریخ انقضا و مصرف ندارند، زیرا درباره جغرافیا و برش زمانی مشخص صحبت نمیکنند بلکه نقاط ضعف انسانها را مورد خطاب قرار می دهند. این نوع نمایشنامهها را در هر زمانی میتوان کار و اجرا کرد. تصمیم گرفتم که نمایشنامه «مدهآ» را یک بار بازنویسی کرده و از آن اقتباسی بگیرم و این بار به دو شخصیت کودکی که این نمایشنامه دارد و کسی درباره آن صحبتی نکرده، بپردازم؛ بنابراین نمایشنامه آن را نوشته و طرح آن مورد قبول واقع شد.
قاسمی درباره استقبال تماشاگران از نمایش «سرزمین پدری» اظهار کرد: فکر میکنم در شروع اجرای نمایش رکورد دار هستیم و تاکنون استقبال خوبی از نمایش شده است, علت آن هم به تفاوت شکل و فرم نمایش نسبت به تئاترهای امروزی برمی گردد ، نمی خواهم بگوییم نمایش ما کاری نو است اما کارهای امروزی بیشتر به سوی آثار رئالیستی و قصههای امروزی میروند و با استفاده از فضای کمدی و بیان خنده آلود، نمایش را اجرا میکنند، زمانی که کاری جدی با فرمی از تئاتر کالیته اجرا میشود، مخاطب به سوی آن میرود، زیرا مخاطب میخواهد چیزی از تئاتر دریافت کند که از سینما و تلویزیون دریافت نمیکند. به نظر من اگر ما هم فضای تئاتر و چینش آن را مانند سینما کنیم، کار خارق العادهای تولید نکرده ایم و وظیفه تئاتر جادوی صحنه است.
قاسمی درباره انتخاب بازیگران نمایش «سرزمین پدری» گفت: من براساس کاراکترهای نمایش، بازیگران را انتخاب میکنم.برخلاف جریان مرسوم تئاتر که یکی از چهرههای سینما را برای کار خود انتخاب میکنند، گرچه بسیاری از چهرههای سینمایی از هنرمندان تئاتر هستند, اما من سعی کردم بازیگرانی را انتخاب کنم که علاوه بر حرفهای بودن در بازیگری , موسیقی بدانند و انعطاف بدنی داشته باشند. این موضوع انتخاب را برای من سخت میکرد، ولی اکنون فکر میکنم هر یک از بازیگران این نمایش جمعی از هنرها را در خود دارند.
کارگردان نمایش «سرزمین پدری» درخصوص کارهای آتی خود گفت: با وجود هشت الی نه ماه وقفه در اجراها , می خواهم آثار مختلفی را تولید کنم و این بار قصد دارم نمایش « امیر» را روی صحنه ببرم . این نمایش از زمان آقا محمدخان قاجار تا مرگ امیرکبیر اتفاق می افتد و برشی از فضای تاریخی ایران بازگو می کند.
در خلاصه نمایش آمده است: ندا با همان قساوت مده آ (اوریپید) دو فرزند دوقلویش و همسرش را سر میبرد، ندهآ بر گرفته از مدهآ اوریپید از نگاه یک پیانیست دوباره با فرم و موسیقی روایت میشود.