دو سازه تاریخی آبی خراسان جنوبی شامل مجموعه جهانی قنات بلده و سد تاریخی کریت برای ثبت در بخش سازه‌های آبی تاریخی آبیاری کمیسیون بین‌المللی آبیاری و زهکشی انتخاب شدند.

 به گزارش   گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند  ، چهار سازه تاریخی آبی ایران شامل مجموعه جهانی قنات بلده و سد تاریخی کریت از استان خراسان‌جنوبی و سازه‌های تاریخی شوشتر و مجموعه آبی عباس‌آباد جهت ثبت در بخش سازه‌های آبی تاریخی آبیاری کمیسیون بین‌المللی آبیاری و زهکشی انتخاب شدند.


لازم به ذکر است قنات بلده فردوس از مجموعه١١ قنات ایرانی در چهلمین اجلاس کمیته میراث جهانی مورخ ۲۵ تیرماه ۱۳۹۵ (۱۵) در استانبول ترکیه به‌عنوان بیستمین اثر ایران در حافظه میراث جهانی ثبت شده است.


قنوات بلده در شهر تاریخی فردوس (تون)، نشانی از نبوغ و خلاقیت بشری است که در طول زمان و از اعصار گذشته تاکنون توسط آدمیانی که آن را خلق کرده و در طول زمان حفظ و نگهداریش کرده‌اند و طبیعتاٌ بر غنای فرهنگی و تکنولوژیکی آن افزوده‌اند، اثری درخور توجه و با اهمیت محسوب می‌شود.


مجموعه قنوات بلده در حال حاضر مشتمل بر ۱۵ رشته قنات و دو دهنه چشمه است که آب استحصال شده از هریک از این سازه‌های آبی به شاه‌جویی می‌ریزد و نهایتاً حجم آبی قابل توجه را، برای کشاورزی در دشت فردوس (تون) مهیا می‌کند. شاه‌جوی مذکور طول تقریبی ۳۵ کیلومتر را در این دشت طی می‌کند تا زمین‌های تفتیده را سیراب کند.


برای کم کردن میزان جذب و هدر رفت آب، در طول مسیر شاه جو آب را گِل‌آلود می‌کنند، تکنولوژی گِل‌آلود کردن آب نیز ناشی از نبوغ بشری این مردمان است.


سد کریت طبس نیز با ارتفاع ۶۰ متر برای مدت ۵۵۰ سال بلندترین سد جهان محسوب می‌شد و یکی از بزرگ‌ترین شاهکار‌های صنعت مهندسی ساختمان به شمار می‌رود.


سد کریت یک سازه منحصربه‌فرد است که می‌توان آن را حاصل نبوغ معماران ایرانی در قرن‌های گذشته دانست؛ سدی قدیمی در طبس که عنوان اولین سد قوسی جهان را یدک می‌کشد.


این سد در سال ۱۳۷۹ به شماره ۳۵۲۳ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
انتهای پیام/ب


ثبت جهانی مجموعه قنات بلده فردوس

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار