به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، چند ساعت روزه داری باعث میشود که وضعیت جسمی نیز تا حدودی تحلیل رود، همین مسئله بعضاً با افراط در پرخوری به هنگام افطار، همراه است. این در حالی است که این نوع عادت غذایی، میتواند با مشکلاتی برای فرد همراه باشد. از این رو لازم است، در هنگام افطار و سحر، نکات تغذیهای را جدی بگیریم.
غذای افطاری در یک وعده میل شود
از خوردن تنقلات فراوان در فاصله افطار تا سحر خودداری شود و روزه داران برای خوردن وعده سحر کمی زودتر از خواب برخیزند.
در وعده سحر از آشامیدن آب زیاد باید پرهیز کرد، هنگام افطار از آغاز کردن تغذیه با آب سرد خودداری شود به جای آن میتوان از مقداری آب جوش، آب گرم و عسل یا شیر گرم استفاده کرد.
مصرف بعضی از غذاها که در هنگام افطار متداول است مثل آش رشته با روغن فراوان، زولبیا و بامیه مناسب نیست به جای آن روزه داران با توجه به مزاج خود میتوانند از آشها و سوپها، حریرهها، مرباها و شیرینیجات طبیعی مثل عسل، کشمش، مویز، خرما و…، استفاده کنند.
معده خالی در زمان افطار تحمل غذای سنگین را ندارد بنابراین استفاده از غذاهای با هضم راحت در این وعده توصیه میشود.
استفاده از غذاهای تند و پر ادویه، شور و سرخ کرده، غذاهای آماده و بسته بندی، غذاهای خمیری مثل ماکارونی، الویه، قارچ، انواع فست فودها، یخ، چای پررنگ، قهوه و کاکائو، انواع نوشابهها و آبمیوههای صنعتی در این ماه توصیه نمیشود. به جای آن روزه داران میتوانند به تناسب مزاج خود از غذاها و شربتها و آبمیوههای طبیعی استفاده کنند.
از پرخوری چه در وعده افطار و چه در سحر پرهیز شود و نوشیدنیها و میوه حداقل با یک تا دو ساعت فاصله از غذا مصرف شود.
در زمانی که روزه هستیم باید از خون دادن، حجامت و سایر اعمالی که موجب ایجاد ضعف میشوند، پرهیز نمود.
خواب با شکم پر بلافاصله بعد از سحر توصیه نمیشود، خواب بلافاصله پس از افطار صحیح نیست، اما خواب در ساعات اولیه شب توصیه میشود، اشخاصی هم که توفیق عبادتهای شبانه را در این ماه دارند لازم است حداقل ۵ تا ۶ ساعت خواب آرام را برای خود پیشبینی نمایند.
افرادی که در طول روزه داری به علت کاهش قند خون دچار سردرد میشوند باید وعده سحری را حتماً میل کنند، اما در این وعده از مصرف غذاها و نوشیدنیهای حاوی مواد قندی فرآوری شده و شکر به مقدار زیاد بپرهیزند.
مصرف میوههایی مثل خیار، هندوانه، خربزه، انگور، گلابی، انار، سیب، به، آلبالو و زردآلو در فاصله بین افطار و سحر توصیه میشود.
مصرف گلاب، ماءالشعیر، شربت لیمو، سکنجبین در این ماه میتواند مفید باشد.
برای جلوگیری از بوی بد دهان در ماه رمضان باید از غذاهای بسیار داغ، تند و ادویه دار و چای پررنگ پرهیز نمود، همچنین باید وعده سحری طوری برنامه ریزی شود که فرصت کافی برای مسواک زدن و استفاده از نخ یا خلال دندان وجود داشته باشد.
بیماران دچار تنگی نفس باید از خوابیدن بلافاصله پس از وعده سحر خودداری نمایند.
راهکار جلوگیری از تشنگی در طول روزه داری
در وعده سحری از مصرف غذاهای خشک و پر ادویه و تند، غذاهای سرخ شده و پرچرب و شیرین و از مصرف زیاد از حد گوشت پرهیز کرد.
مصرف آب در بین وعدههای غذایی کار صحیحی نیست.
در این ماه مصرف قهوه، کاکائو و چای پر رنگ تشنگی را تشدید میکند.
در وعده افطار و سحر حتی الامکان کمتر از غذاهای نشاستهای استفاده شود.
از غذاهایی مانند حلیم، کله پاچه، کباب و ماهی به خصوص در وعده سحر باید پرهیز نمود.
مصرف آب یخ تشنگی را تشدید میکند.
غذاهایی که در آنها مقدار زیادی سیر به کار رفته باعث افزایش تشنگی میشود.
برای رفع تشنگی پس از افطار آب سرد را به یکباره نباید نوشید بلکه باید مزه مزه کرده و جرعه جرعه بنوشند.
شروع افطار بهتر است با خرما و آب ولرم یا شیر ولرم باشد، به عنوان غذای ابتدای افطار مصرف انواع سوپها توصیه میگردد.
از جمله بهترین شربتها برای رفع تشنگی در این ماه عبارتند از: ماءالشعیر، شربت لیمو، شربت نارنج یا بالنگ، شربت سکنجبین ساده، آب انواع میوهها از جمله انار، سیب، به و گلابی علاوه بر تقویت معده در رفع تشنگی در این ماه بسیار کارآمد هستند.
بهتر است از سبزیجاتی از جمله کاهو در این ماه در رژیم غذایی استفاده شود.
منبع: مهر
انتهای پیام/