به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، چشمها بخش بسیار حساس و ظریفی از بدن هستند. ما با دقت نکردن در مورد فشار وارده به چشم و رعایت نکردن عادات خوب برای حفظ سلامتی چشم میتوانیم به راحتی بینایی خود را به خطر بیندازیم یا آن را از بین ببریم.
در این مقاله تعدادی از راههای مفید برای حفظ یا بهبود بینایی چشم را برایتان بیان میکنیم.
۱- درباره نحوه عملکرد بینایی خود، اطلاعاتی به دست آورید.
با این کار متوجه خواهید شد که برای بهبود بینایی خود چه باید انجام دهید.
۲- از نمودار چشمی استفاده کنید.
یک نمونه از نمودار چشمی را تهیه کنید وروی دیوار اتاق خود بچسبانید. سپس بهبود بینایی خود را با کمک آن بسنجید. منظور از نمودار چشمی همان حروف انگلیسی بزرگ و کوچکی است که چشمپزشک روی دیوار مطلب خود قرار میدهد و از شما میخواهد یک چشم خود را ببندید و با چشم دیگر جهت آنها را بگویید (بالا، پایین، راست و چپ).
۳- ورزش آرامش بخش چشم را انجام دهید.
دو تا کف دست خود را به هم بمالید تا گرم شود. سپس آنها را روی چشمهای بسته خود قرار دهید. این کار را هر وقت که توانستید انجام دهید، به خصوص وقتی که با کامپیوتر کار میکنید.
همچنین میتوانید برای آرامش چشم هایتان، هر روز به نوبت کمپرس گرم (مثل حوله گرم) و سرد (کیسه یخ) روی آنها بگذارید.
۴- رطوبت چشم را حفظ کنید.
حفظ رطوبت طبیعی چشم ها، یکی از مهمترین کارها برای حفظ سلامت آنهاست. خشکی چشم باعث خارش، قرمزی و درد آنها میشود؛ لذا به طور مرتب پلک بزنید، حتی وقتی که به تلویزیون نگاه میکنید و یا با کامپیوتر کار میکنید.
۵- به چشم هایتان ورزش دهید.
اگر درباره عملکرد عضلات خود فکر کنید، متوجه خواهید شد که هر چه کمتر ورزش کنید، وضعیت عضلات بدتر میشود. همین موضوع در مورد چشمها نیز صدق میکند.
ورزشهای خاصی برای چشمها وجود دارند که با کمک آنها میتوانید بهتر ببینید.
الف) ورزش ۲۰-۲۰-۲۰ را انجام دهید، یعنی هر ۲۰ دقیقه یکبار، ۲۰ ثانیه به جایی در ۲۰ فوتی (حدود ۶ متری) خود نگاه کنید. با این کار بینایی شما خیلی بهتر میشود.
ب) انگشت شست خود را در فاصله ۱۲ سانتیمتری از جلوی صورت خود بگیرید و به آن خیره شوید. بعد از ۵ ثانیه، به چیزی دورتر از آن نگاه کنید. این کار را ۱۰ بار تکرار کنید. هر وقت که توانستید این تمرین را انجام دهید.
۶- انعطاف پذیری چشم را زیاد کنید.
اگر به طور مرتب ورزش کنید، متوجه میشوید که چقدر بدنتان انعطاف دارد. اگر تمرینات کششی انجام ندهید و یا برای مدت زمان طولانی فقط از یک سری از عضلات خود به طور یکنواخت استفاده کنید و آنها را خم و راست نکنید، انعطلف پذیری آنها کم میشود.
در مورد چشمها نیز همینطور است. اگر شغل شما طوری است که مجبورید مدت زمان طولانی به یک جا نگاه کنید (مثل صفحه مانیتور)، هر چند مدت یکبار چشم خود را از روی کارتان بردارید و به اجسام دیگری خیره شوید.
هرگز برای زمان طولانی به یک جا خیره نشوید، بلکه بالا و پایین و اجسام دور و نزدیک را هم نگاه کنید تا انعطاف پذیری چشمها حفظ شود.
۷- میزان روشنایی مانیتور را کم کنید.
با این کار چشمها آرام میشوند، البته نباید روشنایی مانیتور را خیلی کم کنید، زیرا با این کار به سختی میبینید. همچنین مانیتور خود را در جایی قرار دهید که نور از روی آن به چشمهای شما منعکس نشود.
۸- هر چند وقت یکبار به چشم هایتان استراحت دهید.
اگر کار شما طوری است که مدت زمان طولانی به جا نگاه میکنید (مثل کتاب، مانیتور و ...)، هر چند مدت یکبار به چشمها استراحت دهید.
اگر هر ساعت، ۱۰ دقیقه استراحت کنید و چشمهای خود را ببندید، از خستگی چشمها جلوگیری میشود و چشمها میتوانند خودشان را التیام دهند.
۹- استرس و فشار روی چشمها را کم کنید.
هر کدام از اندامهای بدن، پاسخ متفاوتی به استرس و فشار وارده به خود میدهند.
وقتی چشمها تحت فشار و استرس مداوم هستند، مانند تماشای زیاد تلویزیون، کار زیاد با کامپیوتر و بازی بیش از حد با موبایل و تبلت و...، بینایی شما کم میشود.
سعی کنید تا حد امکان از نور طبیعی برای کارهای چشمی استفاده کنید و هر چند وقت یکبار از وسیله خود (تلویزیون، موبایل و ...) دور شوید. با این کار بینایی شما بهتر میشود.
بیشتر بخوانید: از چشم نزدیکبین چه میدانید؟/ آسانترین روش اصلاح عیوب انکساری
۱۰- کمی بخوابید.
حتما دقت کرده اید وقتی برای مدت زمان طولانی به مقدار کافی نمیخوابید، دچار خستگی و سردرد میشوید. همچنین حتما متوجه شده اید که تار میبینید و به سختی میتوانید چشمهای خود را باز نگه دارید.
خواب کافی برای تمامی عملکردهای بدن لازم است و استراحت کافی به بهبود بینایی کمک میکند، زیرا خوابیدن باعث میشود عضلات خسته چشم کاملا استراحت کنند.
۱۱- از چشمهای خود در برابر اشعه ماورای بنفش محافظت کنید.
در مقابل نور آفتاب، از عینک آفتابی با کیفیت مناسب و ضد اشعه ماورای بنفش استفاده کنید.
۱۲- به چشمها غذا بدهید.
همانند استراحت، چشمها نیز برای عملکرد صحیح، به تغذیه مناسب نیاز دارند.
هویج، زردآلو، کدو حلوایی، انبه و سایر موادغذایی غنی از بتاکاروتن برای چشمها مفیدند.
از خوردن تنقلات بی ارزش مثل چیپس و پفک خودداری کنید.
۱۳- به میزان کافی آب بنوشید.
به طور میانگین، ۶۰ درصد بدن انسان را آب تشکیل میدهد. اگر چشمهای شما معمولا خشک و خسته هستند و تار میبینید، سعی کنید آب بیشتری بنوشید. غیر از این، نوشیدن آب کافی برای کل بدن مفید است.
۱۴- مکمل ویتامینی بخورید.
تحت نظر پزشک از مکمل ویتامین A. و ویتامین C. و نیز امگا-۳ استفاده کنید که برای چشمها مفیدند. امگا-۳ باعث حفظ سلامت شبکیه چشم میشود و از کاهش بینایی در اثر افزایش سن جلوگیری میکند.
۱۵- اسیدآمینه مصرف کنید.
تحت نظر پزشک از مکمل اسید آمینه استفاده کنید. اسیدآمینهها به خصوص تورین برای سلامت چشمها لازم هستند. اسیدهای آمینه از چشمها در برابر آسیب رادیکالهای آزاد محافظت میکنند، بافت چشم را سالم نگه میدارند و از کاهش بینایی جلوگیری میکنند.
نکات لازم
۱- در محل تاریک تلویزیون نبینید و با کامپیوتر کار نکنید.
۲- اگر تمام شب را بیدار مانده اید و چشم هایتان خسته اند، موقع استراحت چند برش خیار تازه روی چشمهای خود قرار دهید.
۳- دقت کنید موقع دیدن اجسام، چه حسی دارید. استرس باعث بروز مشکلات بینایی میشود.
۴- در مورد اینکه چگونه به طور صحیح از چشم هایتان برای دیدن استفاده کنید، اطلاعاتی کسب کنید.
۵- به یاد داشته باشید که بینایی شما فورا خوب نمیشود. بهبود بینایی آهسته، ولی دائمی است.
۶- سه یا چهار بار در روز چشمهای خود را بشویید (همان شستن صورت).
۷- اگر با انجام کارهای بالا، بینایی شما بهتر نشد، کار درست این است که نزد چشم پزشک بروید. اگر چشم شما واقعا مشکلی داشته باشد، چارهای جز استفاده از عینک ندارید.
منبع: تبیان
انتهای پیام/