بی بی دوست زیارتگاهی در دشت سیستان که به باور مردم، متعلق به بانویی سیده از خاندان حضرت علی (ع) و نزد مردمان این منطقه از ارزش و احترام ویژه‌ای برخوردار است و تا چندی پیش تنها بانوان اجازه ورود به داخل آن را داشتند.

بی بی دوست؛ زیارتگاه بانویی سیده در دل دشت سیستان به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان، زمانی که مردم ایران و از جمله سیستان و بلوچستان، اسلام را پذیرفتند و شیفته و مرید خاندان رسالت و ولایت شدند، اکثر نقاط این سرزمین قدمگاه و زیارتگاه این بزرگان شد.

مردمان سیستان و بلوچستان اعم از بلوچ و سیستانی و سنی و شیعه به واسطه ارادت قلبی و علاقه شدید به نبی مکرم اسلام (ص) و ائمه اطهار (ع)، بقعه‌ها و اماکن متبرکه بسیاری را در دل خود جا داده است، اماکنی که یا قدمگاه و زیارتگاه اولیا است و یا به واسطه مدفون بودن سادات جلیل القدری مانند سید باقر (ره) در زابل و یا اشخاص محترمی، چون سید غلامرسول در چابهار از اهمیت و احترام خاصی برخوردار هستند.

بی بی دوست زیارتگاه بانویی سیده از خاندان حضرت علی (ع) یکی از اماکن مهم مذهبی در حوزه سیستان است که همه ساله به ویژه ایام نوروز زائران بسیاری را به خود می‌خواند، زیارتگاهی که نزد مردم این دیار از احترام و ارزش بالایی برخوردار است و مردم این مناطق همواره برای رفع حاجت و نیازمندی‌های خود به آن متوسل می‌شوند.

مقبره این بانو سیده (بی بی دوست) در ۲۰ کیلومتری شهر زابل و ۱۰ کیلومتری شهر بنجار بر روی تپه‌ای به ارتفاع حدود هشت متر در ضلع شمالی و سه متر در ضلع جنوبی، واقع شده است.

با عبور از میدان خروجی شهر بنجار و ورود به جاده‌ی اصلی، که دارای دو مسیر رفت و برگشت است، تابلو راهنمایی مشاهده می‌شود که مسیر مقبره را به وضوح نشان می‌دهد.

قبرستانی که مقبره در آن واقع شده قدمتی طولانی دارد و بقایای قبور قدیمی بسیاری در اطراف مقبره دیده می‌شود.

درباره‌ی نام و نشان این مقبره نظریه‌های متفاوتی وجود دارد و در نظر بسیاری از اهالی منطقه، بی بی دوست با نام اصلی فاطمه و کنیه حسینی (موسوی) معروف است، نام پدرش سید صالح بوده و از آنجا که به تنها دخترش، فاطمه علاقه‌ی بسیاری داشته وی را با عنوان بی بی دوست داشتنی یا همان بی بی دوست خطاب می‌کرده است.

بی بی دوست به نام‌های بی بی نوروز، بی بی سه شنبه، بی بی نور، بی بی حور و بی بی تندوری نیز معروف است و در مورد نسبت او نیز نظر‌های بسیاری آورده شده، اما آنچه که بیشتر مورد توجه بوده انتساب بی بی به خاندان مطهر حضرت علی (ع) است.

تاریخ احداث مقبره به دلیل قدمت طولانی آن نامشخص است به ویژه اینکه بسیاری این بنا را منتسب به عصر اشکانیان می‌دانند و اعتقاد دارند این مکان معبدی از آیین مهر است.

آنچه که بیشتر از همه درباره این مزار جلب توجه می‌کند داستانی است که از گذشته توسط عامه مردم این سرزمین روایت می‌شود و شرح واقعه‌ای مهم را بیان می‌کند که بدین شرح است: در روزگاران گذشته سیده‌ای سرگرم شبانی در صحرا بود که مردی قصد آزار او را می‌کند، دختر می‌گریزد تا به جایگاه کنونی زیارتگاه می‌رسد و از فرط خستگی از رفتن باز می‌ماند در این هنگام دعا می‌کند که‌ای زمین مرا دریاب و زمین نیز به خاطر پاکی و صداقت او، دهان می‌گشاید و او درون خاک ناپدید می‌شود در حالی که گوشه‌ای از چادر او بیرون می‌ماند و به اعتقاد مردم از این گوشه چادر درخت گزی رشد می‌کند که اکنون نیز در کنار مزار قرار دارد از آن زمان به بعد جایگاه فرورفتن او در زمین، به زیارتگاه تبدیل شده و پاکی و نجابت آن دختر سیده، زبانزد همگان می‌شود.

مقبره این دوشیزه سیده خواستگاه بسیاری از زنان و دخترانی است که برای رفع حاجت خود یدان مراجعه می‌کنند و با دادن نذورات و هدایا ارادت خود به این بانو بزرگوار را نشان می‌دهند.

در گذشته اعتقاد افراد بر این بود که مرد‌ها حق ورود به این زیارتگاه را ندارند، اما امروزه با بزرگ شدن محوطه مردان نیز با رعایت احترام و فاصله کوتاهی مقبره این بانوی بزرگوار را زیارت می‌کنند.

یکی از سنت‌های محلی مردم این منطقه مراجعه عروس و داماد در روز سوم پس از ازدواج است که برای دعا و درخواست خوشبختی در زندگی به زیارت این مکان می‌روند و چنانچه نذری داشته باشند ادا می‌کنند و برای تداوم خوشبختی در مکانی نزدیک مقبره شمع روشن می‌کنند.

آرامگاه بی بی دوست در بین مردم سیستان و بلوچستان، استان خراسان و نیز مردم افغانستان، دارای جایگاه خاصی است و شیفتگان بسیاری همه ساله از مناطق یادشده برای عرض ارادت حضور می‌یابند.

به گفته برخی از مردم منطقه بیماران بسیاری با مراجعه به این زیارتگاه شفا یافته و از مراجعان و زوار دائمی این زیارتگاه شده اند.
مزار دیگری نیز در نزدیکی مقبره بی بی دوست وجود دارد که منتسب به برادر او به نام سید حسین است و مردم ارادت ویژه‌ای به آن دارند.

**اماکن مذهبی عاملی مهم در جذب گردشگر

استان سیستان و بلوچستان دارای ظرفیت، آثار و جاذبه‌های فراوان تاریخی، فرهنگی، طبیعی و همچنین مذهبی و زیارتی است اماکنی که به طور حتم در صورت فراهم بودن امکانات و زیرساخت‌ها لازم مورد استفاده گردشگران بسیاری از استان‌ها و کشور‌های مختلف جذب خواهد کرد.

برنامه ریزی، ارائه کمی و کیفی امکانات، تسهیلات و سرمایه گذاری در حوزه گردشگری مذهبی می‌تواند عاملی در رونق و توسعه این ظرفیت ناشناخته در استان باشد.

در شرایطی که امروزه رونق صنعت گردشگری می‌تواند موجب تحول اقتصادی، کسب درآمد و همچنین اشتغالزایی شود می‌طلبد به این مقوله توجه ویژه‌ای کرده و از ظرفیت‌های موجود به خصوص در بخش زیارتی و مذهبی نهایت استفاده را ببریم.

**۱۰۰ هزار نفر از طرح آرامش بهاری در سیستان و بلوچستان بازدید کردند

مدیرکل اوقاف و امور خیریه سیستان و بلوچستان گفت: از ابتدای اجرای طرح آرامش بهاری تاکنون قریب به ۱۰۰ هزار نفر از پایگاه‌های برگزاری طرح نوروزی آرامش بهاری در این استان بازدید کرده اند.

حجت الاسلام محسن مؤمنی مقدم بیان کرد: امسال طرح نوروزی آرامش بهاری در بقاع متبرکه سید باقر، بی بی دوست و خواجه مهدی شهرستان زابل، بقعه سید مهدی ایرانشهر، بقعه سید غلامرسول چابهار، نظر گاه حضرت ابوالفضل (عج) هامون، مساجد بین راهی خاش، کهورک و بزمان و زائرسرای امام رضا (ع) زاهدان با حضور ۱۱ مبلغ در حال انجام است.

وی ادامه داد: ارائه خدمات رفاهی، تفریحی و اسکان به مسافران نوروزی از جمله خدمات ارائه شده در این طرح است.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه سیستان و بلوچستان تصریح کرد: در پایگاه‌های مذکور غرفه‌های کار با کودک، ارائه مشاوره خانواده، ازدواج، مباحث دینی و پاسخ به شبهات دینی در دو شیفت صبح و عصر دایر است.

وی اظهار داشت: همچنین با هدف جذب بیشتر کودکان به برنامه‌های فرهنگی این طرح جوایزی تهیه شده که توسط مبلغان به آنان اهدا می‌شود.

مؤمنی مقدم به حضور مردم در لحظه تحویل سال نو در این اماکن اشاره کرد و افزود: مراسم تحویل سال نو همراه با برنامه‌های متنوعی از جمله دعا، سفره هفت سین، مسابقه و ... در بقاع متبرکه و مساجد بین راهی سیستان وبلوچستان برگزار شد.

انتهای پیام/ع

 

برچسب ها: نوروز ، میراث فرهنگی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.